Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w stworzeniu rabatki.

Recommended Posts

Witam wszystkich miłośników roślinności.

Tak nieśmiało zagaduje i proszę o pomoc w dobraniu roślin do niewielkiej rabatki biegnącej od furtki do domu wzdłuż płotu sąsiada. Oglądam poradniki, przeglądam wasze forum i mam mnóstwo pomysłów na rośliny i ich umiejscowienie. I właśnie, tu pojawia się problem, bo podoba mi się prawie wszystko a obawiam się, że jak to potem posadzę to nie będzie ani pasować ani rosnąć razem. Miejsce jest bardzo nasłonecznione, od południa do zachodu pali tu słońce.

Dodam że marzą mi się iglaczki "leżące" przeplatane jakimiś kwitnącymi roslinkami, może też trawami...miedzy nimi kamyczki...

Wkraczam dopiero w grupę szczęsliwców mogacych uprawiac coś swojego, do tej pory hodowałam tylko roślinki doniczkowe.

Proszę o rady, co mogę posadzić na takim kawałku ziemi.

Witaj

Jak ci się marzą iglaczki płożące to przede wszystkim pooglądaj sobie jałowce płożące, jest duży wybór faktury, wysokości, koloru: złociste, niebieskawe, zielone.

I teraz musisz się zastanowić czy chcesz poprzestać na jakiejś jednej tonacji kolorystycznej czy raczej wolisz wielobarwną rabatę?

Czy chcesz aby kwitła tylko na wiosnę, czy przez cały sezon wegetacyjny, czy aby była najbardziej dekoracyjna jesienią?

Jak odpowiesz na te pytania to poradzę coś więcej

Witaj Hanula, dziekuje za odpowiedź.

Nie mialabym nic przeciwko aby byla to tonacja wielobarwna, ale boje sie doprowadzic do jakiejs ciapaniny kolorystycznej. Dlatego tak zalezy mi na radach doświadczonych hodowców roślin.

Z iglaczków wlaśnie ogladałam jałowce, ale jeszcze spodobały mi sie Funkie z tym,że o nich przeczytałam, ze lubią raczej miejsca zacienione.

Co do kwitnięcia: najchetniej przez cały sezon, aby co jakis czas był jakiś kwiatek...Myślalam sobie, by zrobic tak, by od siatki sąsiada posadzic te wyżesze rosliny (te kwitnące np. tawule) a blizej chodnika te niższe.

Proszę o rady.

Jeśli masz na myśli bylinę tawułkę arendsa np. to obawiam się, że na nasłonecznionym miejscu nie da sobie rady, bez częstego podlewania, a jeśli chodzi ci o krzew tawułę (Spiraea) to jest wiele gatunków i odmian, powiedz może jaka powierzchnią dysponujesz.

Jest bardzo piękna tawuła szara odm. 'Grafsheim' (Spiraea cinerea 'Grasheim') o białych kwiatach właśnie teraz kończy kwitnienie, do tego piękny ubiorek wieczniezielony o białych kwiatach i masz dwa białe akcenty jeden krzew o wys. i średnicy ok. 1 m drugi - krzewinka o wys. do 25 cm i rozrastająca się na powierzchni ok. 0,5x0,5m.

Do tego np. różowe odmiany karłowych azalii, które za niedługo zaczną kwitnąć + różowe odmiany floksów szydlastych (phlox subulata) oczywiście nie należy sadzić obok siebie, bo azalie lubią kwaśną glebę, a floksy już nie bardzo, albo piękny liliowy żagwin (aubrieta deltoidea), albo gęsiówka (arabis) występuje w odmianach białej i różowej.

Na różowo kwitnie też piękna karłowa odmiana tawuły 'Little Princess'.

Funkie (łac. hosta) lubią glebę wilgotną i stanowsko cieniste lub półcieniste, stanowczo więc nie polecam na słoneczne miejsce funkii.

Pięknie wyglądają jakby w tle - na drugim planie rabatki - kilka krzewów lawendy posadzonej w grupie - dają cudowny szaroniebieski odcień liści i niebieskie "kłosy" kwiatów.

Z niebieskich bylin polecam przetaczniki (veronica) różne gatunki i odmiany.

Dla dodania żółci na rabacie polecam tawuły: 'Gold Flame', 'Goldmund'.

Jak chodzi o niskie byliny w kolorze żółtym to smagliczka skalna, ale też raczej gleba wapienna uboga, aniżeli kwaśna czyli nie należałoby łączyć bezpośrednio z azalią.

To tak z grubsza, poszperaj w necie pooglądaj zdjęcia, na pewno coś ładnego wymodzisz.

Dziekuję Ci Hanulo bardzo bardzo za te rady.Nawet nie wiesz jak są dla mnie cenne, wiem już od czego zacząc na jakie rosliny zwracac uwage a jakie odpuścic.

Piekna jest ta tawula szara ale nie wiem, czy nie za duza rosnie jak na moje warunki. Moja rabata na szerokosci około 60 cm a długości 5 m.

Kwitnące rośliny sadzic jedna za drugą czy przelatac je jałowcami?

Juz pali mi sie komputer od klikania po stronach z opisem i zdjeciami tych roslin, kotre wymieniłas, po niedzieli ruszam na łowy do szkółek i szklarni.

Czy powinnam czarnoziem jakoś nawozic przed posadzeniem roślinek?Sąsiad porponował mi obornik, narazie wstrzymałam sie z decyzją o nawozie.

Nie nie bierz obornika,

lepeij kupić specjalny nawóz do iglaków i osobny do roslin kwitnących - zawiera więcej potasu niż azotu - co jest bardziej potrzebne dla kwiatów.

Aha, na 60 cm to faktycznie ta tawuła 'Grafsheim' będzie za duża za parę lat. Nie nadaje się.

Pozdrawiam