Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja

Recommended Posts

Kupiłem stary dom do remontu, częściowo podpiwniczony.

W piwnicy jest dosyć duża wilgoć, nieprzyjemny zapach oraz wykwity pleśni.

Na parterze w dwóch pomieszczeniach (nie podpiwniczonych) wyczuwalna wilgoć - nieprzyjemny zapach.

Jak pozbyć się wilgoci z piwnicy? Myśłałem o preparacie ISOLIT.

Czy ktoś go stosował. Może mógłby podzielić się spostrzeżeniami. Może ktoś miał doświadczenia z innymi środkami.

Czy w pomieszczeniach na parterze wystarczy zastosować również ISOLIT może coś innego?

Dodatkowo chciałem postawić ścianę z izolacją powietrzą. Czy ktoś stosował takie rozwiązanie. Czy jest to prawidłowe.

Dom jest ocieplony.

Bardzo proszę o wszelkie informacje

A ja zastanawiam się jak zaizolować element betonowy przed kapilarnym podciąganiem wody, nie jestem w stanie zaizolować go od spodu, gdzieś słyszałem o metodzie iniekcji, ale nie wiem jak to się robi - problem mam ze słupem podtrzymującym podcień (nad podcieniem są pomieszczenia poddasza), zastanawiam się jak to zaizolować, wszędzie dbałem o izolacje w czasie wykonywania fundamentów, ale słup lali chłopcy jak robili strop i wtedy interesowało mnie zbrojenie, w sumie schody też nie są zaizolowane (te wewnętrzne), ale mój majster powiedział, że jak żyje to jeszcze nie widział izolowania schodów, a ja jakoś zawsze mam dziwne wrażenie, ze można więcej :-?

Dobrze, gdybys poczytal o izolowaniu fundamentow w Muratorze artykulach o remontowaniu kostki z lat 60-tych z Anina. Bardzo dobrze ten problem rozwiazali i opisali. Remont domu w Aninie przez Muratora trwal rok wiec nie pamietam w ktorych to bylo numerach. O ile wiem te artykuly i opis remontu domu jest na stronie glownej Muratora.

Wlasnie dzisiaj zakonczylem izolacje fundamentow.

podobnie jak ty mam stary dom tyle ze niepodpiwniczony.

Proponuje nastepujacy sposob nalezy obkopac fundament pamietaj ze jednorazowo wolno odslonic tylko1/2 sciany.

Nastepnie oczyscic dobrze szczotka druciana (mechanicznie) potem kladziemy tynk, na to abizol oraz folie zabezpieczajaca.

Tak po krotce

zdrowka zycze

Wbrew pozorom remont, czyli w sumie izolacja fundamentow to b. powazna sprawa. Ja bym zaprosila czlowieka - rzeczoznawce, ktory by mi doradzil jak wybrnac z wilgoci na dole i na parterze. A na remoncie fundamentow trzeba zatrudnic fachowa firme.

przesadzasz

ja to zrobilem sam (bez rzeczoznawcy) a poza tym po to jestesmy my aby jak najwiecej zaoszczedzic na rzeczoznawcach i kiepskich wykonawcach :)

pzdr

Wlasnie dzisiaj zakonczylem izolacje fundamentow.

podobnie jak ty mam stary dom tyle ze niepodpiwniczony.

Proponuje nastepujacy sposob nalezy obkopac fundament pamietaj ze jednorazowo wolno odslonic tylko1/2 sciany.

Nastepnie oczyscic dobrze szczotka druciana (mechanicznie) potem kladziemy tynk, na to abizol oraz folie zabezpieczajaca.

Tak po krotce

zdrowka zycze

a ja troche inaczej (piwnica pod calym domem):

odkopywalem po calej scianie. oczyszczalem szczotka ryzowa po kilku godzinach od odkopania. wtedy piasek na scianach fundamentu juz troszke przesechl. smarowalem dwa razy dysperbitem, na to styro 10 z frezem, dysperbit i dosc gruba folia ogrodowa, ktora zostala zalozona pod ocieplenie scian. folia jest wywinieta na okolo 0,5m od budynku i siega do law fundamentowych.