Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie pokrycie??

dm1719501316

Recommended Posts

Pomóżcie, bo już mnie głowa boli.

Nie znam fachowca (będę musiał poszukać), który by mi doradził, policzył, ale do rzeczy...

Będę budował Tymoteusza (Archeton) w odbiciu lustrzanym. Dach 370 m2, kąt nachylenia 38 stopni. Czy ktoś jest w stanie doradzić ile ewentualnie, i czy w ogóle, w jaki sposób, da się oszczędzić na konstrukcji i pokryciu?

- czy słusznym jest twierdzenie (starsi członkowie mojej rodziny), że taniej wyniesie pokrycie blachodachówką?

Już na wstępie mocno przerażony

Adam

Edit:http://www.archeton.net/RESOURCES/RYSUNKI/tymoteusz/tymoteusz.jpg[/url]

Czy można, przy dachówce, rozsunąć nieco rozstaw krokwi?

Pomóżcie, bo już mnie głowa boli.

Nie znam fachowca (będę musiał poszukać), który by mi doradził, policzył

Słusznie, Adam, najpierw poszukaj fachowca. A dokładnie- zajdź do pierwszej z brzegu firmy kryjacej dachy- niech Ci wyliczą ile będzie Cie kosztować wariant z dachówką cementową oraz blachodachówką- sam zobaczysz, że "starsi członkowie rodziny" nie zawsze mają rację.

Iwonaszczytno ma rację- Twój dach pięknie będzie wyglądał z dachówką cementową.

Co do szukania fachowców- zrób rajd po róznych firmach- róznice cen sa zadziwiające.

Większość konstrukcji dachowych zwłaszcza projektów tzw gotowych jest projektowana pod dachówkę więc problemu nie ma , co do kosztów takiej więżby to napewno nie powala na kolana, no chyba że zamówisz sobie krokwie? 4x16 pytanie tylko czy takie zapałki można nazywać krokwiami ? wtedy taka konstrukcja z pewnością będzie tańsza.Co do kładzenia blachodachówki u założyciela wątku, to 30% blachy pójdzie od razu na złom, chyba że zakupi Plannja Regola to co innego z tym ,że ona kosztuje więcej niż nie jedna dachówka ceramiczna nie mówiąc o cementowej :wink: , poza tym to tylko blaszana imitacja oryginalnej dachówki w większości przypadków na naszym rynku marnej jakości

• 2 years później...
Witam! My nie będziemy adoptować strychu i obniżyliśmy go do 30 st. Pokryty będzie blachodachówką. Teraz są tak ładne dachy z blachy, że nie ma sensu wydawać na ceramikę.

Ładne dachy pokryte blachą są tylko na kościołach. Ale tam leży miedziana blacha, w dodatku pokryta szlachetną patyną. Reszta to produkty dachówkopodobne. Rozumiem, że względy finansowe zmuszają do rezygnacji z dachówki ceramicznej na rzecz blachodachówki. Nie oznacza to jednak, że można postawić znak równości pomiędzy tymi pokryciami, bo byłoby to twierdzenie, że Fiat produkuje równie dobre auta co Mercedes.