Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mnie też temat interesuje :)

Słyszałam odpinie lekarzy, że woda odwapniona jest dobra dla sprzętów, ale fatalna do picia - tzn niezdrowa w dłuższym okresie. Czy to prawda?

Uważaj, zmiękczacz nie "odwapnia" tylko zamienia jony wapnia na jony sodu. A tego od groma i ciut ciut łykamy w pożywieniu (konserwant). Dokładanie sobie tego jeszcze w wodzie to proszenie się o kłopoty (nadcisnienie)...

 

Jony sodu to właściwie to samo co sól kuchenna. Jest tego na tyle mało w wodzie wychodzącej ze zmiękczacza, że raczej ujemnie na zdrowie nie wpływa.

Faktem jest, że nie zaleca się całkowitego zmiękczenia wody, bo ma to ujemny wpływ na instalację (woda miękka jest bardziej agresywna) i własności użytkowe wody (ciężko się spłukuje mydło na przykład). Mały stopień twardości jest optymalny moim zdaniem. Na filtrze powinna być regulacja stopnia twardości wody.

 

Oczywiście wapno z wody jest jakimś tam suplementem diety, jeżeli ktoś ma niedobory wapna w diecie, to miękka woda mu raczej nie pomoże.

 

Znalazłem jeszcze to:

"Na niedobór magnezu narażeni są mieszkańcy okolic, gdzie występuje woda miękka. Ma ona niekorzystny wpływ na serce. Natomiast woda twarda, dolomitowa, zawierająca w przybliżeniu dwa razy więcej wapnia niż magnezu, ma dobroczynny wpływ na serce. Ludzie korzystający z wody twardej mają na ogół niższe ciśnienie krwi, powolniejszy rytm serca, oraz niższy poziom cholesterolu od konsumentów wody miękkiej, nadto ich ciśnienie wraz z wiekiem nie wzrasta."

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/7813-filtry-do-wody/page/2/#findComment-2593269
Udostępnij na innych stronach

Jony sodu to właściwie to samo co sól kuchenna. Jest tego na tyle mało w wodzie wychodzącej ze zmiękczacza, że raczej ujemnie na zdrowie nie wpływa.

Trochę co prawda odbiegamy od tematu ale pozwolę sobie nie zgodzić się. Woda po zmiękczaniu spełnia oczywiście normy zdrowotne, problem w tym że spożywamy (na co dzień) sód w ilościach wielokrotnie przekraczających niezbędne dawki dla organizmu (prawie wszystko co kupujemy jest solone bo sól jest dobrym i dopuszczonym konserwantem).

Nie ma większego problemu jak w organiźmie działa sprawnie gospodarka elektrolitowa. Ale niestety często nie działa. I ziarko do ziarka i mamy problem (nadciśnienie). I wtedy zaczyna się cyrk (i wszystko z wodą włącznie musi być wtedy niskosodowe i nie ważne jest że spełnia normy i że to tylko trochę sodu). I ja już to przerabiałem i na słowo sód jestem uczulony niestety...

Zresztą wystarczy poczytać na ten temat w internecie. Ja zdecydowanie odradzam branie takiej wody do picia. Jak już chemy pić wodę miękką to bym się zastanowił na filtrem odwróconej osmozy.

 

PS.

Zalecane jest aby woda zmiękczona zawierała tylko do 300mg/L sodu.

W niektórych przypadkach z wysokim stopniem twardości wody, woda zmiękczona nie może być używana (produkcja mleka dla dzieci) ze względu na wysoką zawartość sodu po przeprowadzeniu procesu zmiękczania

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/7813-filtry-do-wody/page/2/#findComment-2593356
Udostępnij na innych stronach

Jony sodu to właściwie to samo co sól kuchenna. Jest tego na tyle mało w wodzie wychodzącej ze zmiękczacza, że raczej ujemnie na zdrowie nie wpływa.

 

Nie ma większego problemu jak w organiźmie działa sprawnie gospodarka elektrolitowa. Ale niestety często nie działa. I ziarko do ziarka i mamy problem (nadciśnienie). I wtedy zaczyna się cyrk (i wszystko z wodą włącznie musi być wtedy niskosodowe i nie ważne jest że spełnia normy i że to tylko trochę sodu). I ja już to przerabiałem i na słowo sód jestem uczulony niestety...

 

Hmmm, na tej zasadzie można powiedzieć, że cokolwiek jest szkodliwe dla zdrowia, bo w sumie zawsze znajdzie się na to przykład.

Jeśli ktoś ma nadciśnienie, to raczej nie ta odrobinka sodu w wodzie jest przyczyną. Tak samo solone paluszki mu zaszkodzą. Przy tym jest cała masa amatorów solonych paluszków i nie mów mi, że oni wszyscy ryzykują zdrowiem.

Jeszcze jedna rzecz, zapytaj kucharki, do czego nie dodaje się soli.

Prawie nie ma takich potraw. Poza napojami do wszystkiego dodaje się sól, nawet do słodyczy. Czyli tą twoją zabójczą wodę i tak trzeba w kuchni solą doprawić.

Nadal twierdzę, że dla przeciętnego człowieka nie ma żadnego znaczenia ta ilość soli w wodze. Nawet jeśli zachoruję kiedyś na nadciśnienie, to zdania nie zmienię.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/7813-filtry-do-wody/page/2/#findComment-2593895
Udostępnij na innych stronach

Fakt jest taki, że "nadciśnieniowcy" unikają sodu jak ognia. Niekiedy stabilność ciśnienia unormowana farmaceutykami, jest tak krucha, że odrobina sodu może powodować lekkie skoki ciśnienia a sama świadomość, że tak się może właśnie stać, dokłada swoje (nerwy, że zapewne dostanie się wylewu itp).

 

Dlatego też, sporo osób z nadciśnieniem spożywa wodę z systemów odwróconej osmozy z pominięciem mineralizatora (ten do wody oddaje również sód).

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/7813-filtry-do-wody/page/2/#findComment-2595316
Udostępnij na innych stronach

jakie sa koszty eksploatacyjne filtrow odwruconej osmozy?

Czy filtry OO gwarantuja wode zdatna do picia bez wzgledu na wode jak dopływa do filtra? mam płytka studnie 3,5m i obawiam sie okresowych zmian składu wody.

Jakie minimalne cisnienie jest potrzebne do funkcjonowania filtra OO?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/7813-filtry-do-wody/page/2/#findComment-2595707
Udostępnij na innych stronach

jakie sa koszty eksploatacyjne filtrow odwruconej osmozy?

Przykładowo - system RO 6-cio stopniowy (z mineralizatorem) to roczny koszt materiałów eksploatacyjnych (wkładów), w zależności od ich producenta, waha się między 80-120 zł. Niektóre osoby i tutaj oszczędzają i kupują totalną chińszczyznę w złym tego słowa znaczeniu i są w stanie ten koszt zmniejszyć do około 50 zł.

 

Czy filtry OO gwarantuja wode zdatna do picia bez wzgledu na wode jak dopływa do filtra? mam płytka studnie 3,5m i obawiam sie okresowych zmian składu wody.

W większości przypadków tak, można wodę pić prosto z kranu. Jednak zalecałbym tutaj częstą kontrolę sprawności membrany, choćby prostym miernikiem TDS. Jeżeli jednak chce się mieć zdecydowanie większą pewność, że woda jest czysta biologicznie (a to głównie decyduje o przydatności do picia bez przegotowania), to sugeruję system RO z lampą UV.

 

Jakie minimalne cisnienie jest potrzebne do funkcjonowania filtra OO?

Minimum to ok 2,6 atm. Jednak zalecane ciśnienie to około 3,5-4 atm. Jeżeli jest problem z ciśnieniem wody zasilającej, można stosować wersje systemu z pompą doładowującą membranę - pompa włącza się w momencie uzupełniania zbiornika w przypadku gdy ciśnienie spada poniżej 2,6 atm i wyłącza automatycznie gdy ciśnienie w instalacji wzrośnie, lub też zbiornik zostanie uzupełniony.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/7813-filtry-do-wody/page/2/#findComment-2596109
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...