carpedijem 04.05.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Ile was kosztował elektryk - kompleksowo przed tynkami?Nie piszcie proszę o ilości punktów, bo każdy te punkty liczy inaczej.Chodzi mi o taką robotę, która obejmuje:- full wypas gniazdek w piwnicy, na parterze i poddaszu- sporo światła (w większości pomieszczeń po dwa - sufitowe i boczne)- rozprowadzenie sieci komputerowej- 2x380V- skrzynka na zewnątrz- dociągnięcie kabli pod domofon i otwieranie bramy/furtki- światło na zewnątrz budynku (halogeny i oświetlenie tarasu/balkonu, boku budynku) Czy ktoś może mi powiedzieć ile coś takiego (bądź zbliżonego w zakresie) kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 04.05.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Odpowiem Ci, jak Mi odpowiesz, ile kosztuje 1 kg jabłek, i nawet nie podam w jakim mieście a o odmianie nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 04.05.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Odpowiem że powinieneś zmieścić się w zakresie 5000 - 35000zł.Nic więcej nie można powiedzieć, chyba że wiesz ile kosztują te jabłka???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 04.05.2007 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Pytałam o fakty - opinie osób któe zapłaciły za elektrykę u siebie w domu. A że zmieścić się powinnam między 5 a 35 tys - wiem. Świetnie się wstrzeliłeś w wartości graniczne wycen, które otrzymałam. Fascynuje mnie natomiast sposób wyliczenia robocizny na 35 tys, skoro np wybudowanie stanu surowego mnie mniej-więcej tyle kosztowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 04.05.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Moze to kwestia materialow? Jeden uzywa kabli z Telefoniki i laczy wszystko na kostki, inny kupuje chinskie badziewie za 1/3 ceny w markecie a przewody skreca i zalepia izolacja... Podobnie z czasem wykonania. Mniej wezmie gosc ktory bedzie robil "po godzinach", a wiecej wezmie firma, ktora ma odpowiednie narzedzia i ekipe kilku ludzi do pracy. Podalas za malo szczegolow zeby cokolwiek powiedziec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 04.05.2007 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Nie jest to kwestia materiałów. Chodzi mi o samą robociznę. OK, uznajmy że pytania nie było, bo właśnie takich odpowiedzi się spodziewałam. Apel: jeśli ktoś położył u siebie elektrykę w zakresie przeze mnie wymienionym - proszę o odzew. Za inne opinie - dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 05.05.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Nawet nie podałaś jak duży dom, ile pomieszczeń. Każdy instalator też inaczej liczy robociznę. Ja do robocizny wliczam wszystkie materiały dodatkowe - puszki, łączki WAGO, gips, itp. Więc wychodzi troszkę drożej niż u innych Materiałem za który płaci inwestor jest aparatura do rozdzielni, rozdzielnia, kable, Do tego ważne czy faktura VAT, jaka gwarancja itp. Po za tym jakie udziwnienia w domu - rolety, ściemniacze, sceny świetlne itp. I odpowiedzi możesz dostać tak jak podałem: 5000, 8000, 12000, 25000zł. Zrób kilka wycen, zwróć uwagę na jaość materiałów - kable 500/750V, osprzęt firmowy, oraz okres gwarancji ruchowej. I wybierz najlepszą - cena i czas. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski77 05.05.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 też mnie to interesuje. ja aktualnie rozmawiam z firmą - ceni sie ok 4500 zł za instalację na ok 40 punktów. cena ta ma równiez obejmować przyłącze do domu. za kilka dni ma mi jeszcze dać znać co do materiału ale powiedział że zmieści się w 8000 zł za robociznę z materiałem. wiem tylko że u mnie musi powiększyć skrzynkę z 36 na 48 bo mam kilka dodatkowych obwodów w tym dwa agregaty po 3,5 kW czego nie zakładał projekt.powyższe dotyczy domu z użytkowym poddaszem.czy ktoś może powiedzieć czy to jest cena do przyjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 05.05.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 bez obejrzenia projektu i rozkładu(wielkości) pomieszczeń trudno powiedzieć.Oczywiście do tego w cenie pomiary i robota na fakturę VAT.Ale jak dla mnie troszkę dużo się wydaję - chyba że domek jest olbrzymi, albo przyłącze daleko...najlepiej wziąźć jeszcze jednego(dać mu 50zł za obejrzenie) i porównac ofertę. A jeśli jesteś zainteresowany to proszę o kontakt, najlepiej prześlij projekt domu na maila i przygotuję wycenę prac(darmowo)Możemy się także umówić na oględziny na budowie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waski77 05.05.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 he he widzę że ciągniesz w swoją stronę...nie mam skanera - foto z projektu może być?pod adres ze stopki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 05.05.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Ciągnenie ciągne - nikogo do niczego nie zmuszam Foto może być - byle były widoczne wymiary, i opisz mi jak wygląda sprawa przyłacza. Adres z stopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa003 08.05.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Ja płacę 45 zł za punkt, to dużo, mało, czy normalnie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 08.05.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 A co to jest "punkt"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 08.05.2007 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 A co to jest "punkt"? no właśnie na to pytanie są setki odpowiedzi.... też mi się wydawało że mogę się tego dowiedzieć, ale w pewnym momencie się poddałam i zaczęłam pytać o kompleksowe wykonawstwo. tu niestety też okazuje się że nie można uzyskać jednoznacznej odpowiedzi. Inwestor powinien wiedzieć wszystko, przewidzieć wszystko, bo instalator nie potrafi. Nawet po dokładnej wizji lokalnej wychodzą jakieś kwiatki, za które trzeba dopłacać. Ech, budowa, budowa. Kto w ogóle wpadł na pomysł, żeby normalny człowiek, humanista, brał się za budowę domu. Paranoja jakaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 08.05.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Jak instalator profesjonalnie podchodzi do tematu, to zrobi tak zeby nie trzeba bylo doplacac i zeby nie bylo potem niespodzianek Natomiast rozliczanie "za punkt" zawsze bedzie prowadzilo do nieporozumien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa003 09.05.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Dla mnie punkt to gniazdko lub kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 09.05.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Super przelicznik Pozwól, że zadam kilka pytań: 1. Gniazdko podłączone z puszki, a gniazdko na osobnym obwodzie - to nadal jeden i taki sam punkt? 2. Kontakt to jeden punkt, wył. świecznikowy to ... punktów, schodowy to ... punktów, krzyżowy to ... punktów? 3. Jak liczysz wypusty oświetleniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa003 10.05.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Z elektrykiem ustalone jest, ze punkt 45 zl, a co to dokladnie znaczy nie wnikalismy poniewaz dla nas oczywiste bylo, ze kazde gniazdko, kazdy kontakt, kazdy wypust oswietlenia to osobny punkt..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carpedijem 10.05.2007 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Z elektrykiem ustalone jest, ze punkt 45 zl, a co to dokladnie znaczy nie wnikalismy poniewaz dla nas oczywiste bylo, ze kazde gniazdko, kazdy kontakt, kazdy wypust oswietlenia to osobny punkt..... No to uważaj żeby sie nie okazało, że każda puszka do gniazdka nie była liczona jako oddzielny punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa003 11.05.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Za 96 punktow, kable silowe, kable do domofonu, tv sat i telefonu wyszlo 7 tys. Chyba niedrogo Poza tym szybko i sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts