Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryka - kompleksowo

Recommended Posts

Ile was kosztował elektryk - kompleksowo przed tynkami?

Nie piszcie proszę o ilości punktów, bo każdy te punkty liczy inaczej.

Chodzi mi o taką robotę, która obejmuje:

- full wypas gniazdek w piwnicy, na parterze i poddaszu

- sporo światła (w większości pomieszczeń po dwa - sufitowe i boczne)

- rozprowadzenie sieci komputerowej

- 2x380V

- skrzynka na zewnątrz

- dociągnięcie kabli pod domofon i otwieranie bramy/furtki

- światło na zewnątrz budynku (halogeny i oświetlenie tarasu/balkonu, boku budynku)

Czy ktoś może mi powiedzieć ile coś takiego (bądź zbliżonego w zakresie) kosztowało.

Pytałam o fakty - opinie osób któe zapłaciły za elektrykę u siebie w domu. A że zmieścić się powinnam między 5 a 35 tys - wiem. Świetnie się wstrzeliłeś w wartości graniczne wycen, które otrzymałam. Fascynuje mnie natomiast sposób wyliczenia robocizny na 35 tys, skoro np wybudowanie stanu surowego mnie mniej-więcej tyle kosztowało.

Moze to kwestia materialow? Jeden uzywa kabli z Telefoniki i laczy wszystko na kostki, inny kupuje chinskie badziewie za 1/3 ceny w markecie a przewody skreca i zalepia izolacja... Podobnie z czasem wykonania. Mniej wezmie gosc ktory bedzie robil "po godzinach", a wiecej wezmie firma, ktora ma odpowiednie narzedzia i ekipe kilku ludzi do pracy. Podalas za malo szczegolow zeby cokolwiek powiedziec...

Nawet nie podałaś jak duży dom, ile pomieszczeń. Każdy instalator też inaczej liczy robociznę.

Ja do robocizny wliczam wszystkie materiały dodatkowe - puszki, łączki WAGO, gips, itp. Więc wychodzi troszkę drożej niż u innych :lol: Materiałem za który płaci inwestor jest aparatura do rozdzielni, rozdzielnia, kable,

Do tego ważne czy faktura VAT, jaka gwarancja itp.

Po za tym jakie udziwnienia w domu - rolety, ściemniacze, sceny świetlne itp.

I odpowiedzi możesz dostać tak jak podałem: 5000, 8000, 12000, 25000zł.

Zrób kilka wycen, zwróć uwagę na jaość materiałów - kable 500/750V, osprzęt firmowy, oraz okres gwarancji ruchowej. I wybierz najlepszą - cena i czas.

Pozdrawiam.

też mnie to interesuje.

ja aktualnie rozmawiam z firmą - ceni sie ok 4500 zł za instalację na ok 40 punktów. cena ta ma równiez obejmować przyłącze do domu. za kilka dni ma mi jeszcze dać znać co do materiału ale powiedział że zmieści się w 8000 zł za robociznę z materiałem. wiem tylko że u mnie musi powiększyć skrzynkę z 36 na 48 bo mam kilka dodatkowych obwodów w tym dwa agregaty po 3,5 kW czego nie zakładał projekt.

powyższe dotyczy domu z użytkowym poddaszem.

czy ktoś może powiedzieć czy to jest cena do przyjęcia?

bez obejrzenia projektu i rozkładu(wielkości) pomieszczeń trudno powiedzieć.

Oczywiście do tego w cenie pomiary i robota na fakturę VAT.

Ale jak dla mnie troszkę dużo się wydaję - chyba że domek jest olbrzymi, albo przyłącze daleko...

najlepiej wziąźć jeszcze jednego(dać mu 50zł za obejrzenie) i porównac ofertę.

A jeśli jesteś zainteresowany to proszę o kontakt, najlepiej prześlij projekt domu na maila i przygotuję wycenę prac(darmowo)

Możemy się także umówić na oględziny na budowie.

Pozdrawiam

A co to jest "punkt"?

:D :D :D no właśnie na to pytanie są setki odpowiedzi.... też mi się wydawało że mogę się tego dowiedzieć, ale w pewnym momencie się poddałam i zaczęłam pytać o kompleksowe wykonawstwo. tu niestety też okazuje się że nie można uzyskać jednoznacznej odpowiedzi. Inwestor powinien wiedzieć wszystko, przewidzieć wszystko, bo instalator nie potrafi. Nawet po dokładnej wizji lokalnej wychodzą jakieś kwiatki, za które trzeba dopłacać. Ech, budowa, budowa. Kto w ogóle wpadł na pomysł, żeby normalny człowiek, humanista, brał się za budowę domu. Paranoja jakaś.

Super przelicznik :) Pozwól, że zadam kilka pytań:

1. Gniazdko podłączone z puszki, a gniazdko na osobnym obwodzie - to nadal jeden i taki sam punkt?

2. Kontakt to jeden punkt, wył. świecznikowy to ... punktów, schodowy to ... punktów, krzyżowy to ... punktów?

3. Jak liczysz wypusty oświetleniowe?

Z elektrykiem ustalone jest, ze punkt 45 zl, a co to dokladnie znaczy nie wnikalismy :oops: poniewaz dla nas oczywiste bylo, ze kazde gniazdko, kazdy kontakt, kazdy wypust oswietlenia to osobny punkt.....

No to uważaj żeby sie nie okazało, że każda puszka do gniazdka nie była liczona jako oddzielny punkt