Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Thujopsis

Recommended Posts

mało znalazłam w wyszukiwarce...mam zapytanie czy to można przycinać formować...kupiłam jako krzew...mam nadzieję że nie drzewo rosnące do 20 m wys., niewiele doczytałam w internecie o obchodzeniu się z takowym...a może ktoś poda jakąć stronkę dobrą, o naprawdę bogatym archiwum, będę wdzięczna

Nasz Domek, Mirek_Lewandowski,

Nie wiem jak jest u Was ale u mnie na Mazowszu jest chyba mikroklimat, bo mam działkę leśną i przy lesie i to roślinom pomaga.

Mam tu zarówno szydlicę japonską zwaną kryptoptomerią jak i thujopsis dolabrata 'Variegata' i to od 20 lat i wszystko ma się dobrze.

http://img205.imageshack.us/img205/605/p53105738fs.jpg

http://www.esveld.nl/plantdias/50/50527.jpg

Mój thujopsis ma zaledwie 2,5m wysokości, ale za to cztery przewodniki.

Niedawno znalazłem taką informację, że zarówno kryptomeria jak i thujopsis były drzewami lasotwórczymi w Japonii, ale wytrzebione już od kilku wieków głównie jako budulec na statki.

znalazłam coś takiego w internecie jak thujopsis nana....i wygląda jak krzew...ja kupowałam jako krzew , tak mi pani w pewnością w oczach przytakiwała....więc może nie urośnie mi drzewo na 20m...ale ciągle mam wątpliwość...na skromnej ettykietce nie było słowa poza napisem odręcznym thujipis...

Nasz Domek,

Nie martw się, jeżeli to na pewno "nana" to oznacza karłowatą i to mocno karłowatą formę thujopsisa, też ją mam i od kilku lat przyrosła tak nieznacznie,ze nie jest większa od mojej pięści.

W odróżnieniu od mojej formy Variegata, tej wielopniowej, która ma ok 3m po kilkunastu latach i choć nie powinna juą tu rosnąć, bo innym powypadały to ma się dalej doskonale. Jak będę na działce do dołączę aktualną fotkę jak kryptomerii.