Wićka 04.05.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Nie wiem, czy ktoś ten temat poruszał, nie mogę znaleźć więc pytam. Dlaczego nie można zacytować jednego zdania tylko wklejają się całe dialogi? To wydłuża bardzo strony i często wprowadza zamieszanie. Przede wszystkim taka forma cytowania jest mało czytelna, a może to ja nie potrafię zacytować tylko fragmentu Niemniej zauważyłam, że to nie tylko mój problem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78141-cytaty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 04.05.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Faktycznie na innych forach można zaznaczać część tekstu i cytować. Tutaj cytuj i kasuj ręcznie tekst Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78141-cytaty/#findComment-1762696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wićka 04.05.2007 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Tak robiłam, ale i tak całe dialogi mi wchodzą nie wiem czemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78141-cytaty/#findComment-1762717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.05.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Nie wiem, czy ktoś ten temat poruszał, nie mogę znaleźć więc pytam. Dlaczego nie można zacytować jednego zdania tylko wklejają się całe dialogi? To wydłuża bardzo strony i często wprowadza zamieszanie. Przede wszystkim taka forma cytowania jest mało czytelna, a może to ja nie potrafię zacytować tylko fragmentu Niemniej zauważyłam, że to nie tylko mój problem... część piszących nie zwraca na to uwagi, często nawet dając długą wypowiedź cudzą i pod spodem dwa słowa, np. "zgadzam się" Krótsze cytowania można zrobić na dwa sposoby: 1. klikając "cytuj" w poście, do którego chcemy się odnieść i usuwając zbędną część tekstu, pozostawiwszy tylko to co potrzebne 2. zaznaczając i kopiując ten fragment tekstu, do którego chcemy się odnieść i klikając "Odpowiedz" na górze lub na dole strony - jednak wówczas w okienku posta trzeba ująć tekst w funkcję "Cytuj"; niektórzy czasem stosują cudzysłów przy tym sposobie pozbawiamy się jednak znaków niestandardowych, np. emotikonek jeśli wchodzą Ci całe dialogi, to coś robisz źle... a w ogóle, to tekst w okienku pisania posta można formatować podobnie jak np. w Wordzie czyli zaznaczając jakiś fragment i klikajac funkcję "B" - fragment ten zostanie pogrubiony po kliknięciu "Kolor" i wybraniu jakiegoś z rozwijanego menu tekst zostanie pokolorowany po kliknięciu funkcji "Cytuj" zostanie przedstawiony jako cytat ujmując bezpośredni link do zdjęcia w fukcję "Img" zostanie przedstawiony jako obrazek itd. czy wszystko jest dobrze napisane, można sprawdzić klikając przed wysyłką na "Podgląd" - widzi się wtedy napisany post w takiej formie, w jakiej pojawi się on na Forum i jeszcze cytowanie "wielokrotne", bo mnie pytano o to: kiedy chcę się odnieść do kilku zdań z różnych miejsc wypowiedzi przedmówcy, robię tak: A: PRZYGOTOWANIE [można korzystać z prawego przycisku myszy, ale podaję też skróty klawiaturowe]: 1. w poście, na który chcę odpowiedzieć, klikam "cytuj" [po prawej stronie tego postu] 2. pojawia się okienko pisania posta: mam tekst ujęty w funkcję [ quote="AUTOR" ] i [ /quote ] (spacje w poleceniach tej funkcji są dodane przeze mnie tylko dla wykazania sposobu działania, normalnie muszą być, by funkcje BBCode mogły formatować tekst) 3. umieszczam kursor na dole [Ctrl + End] 4. klikam kilka razy "Enter", robiąc miejsce do pisania odpowiedzi 5. zaznaczam całość [Ctrl + A] i kopiuję [Ctrl + C] (bądź nawet wycinam [Ctrl + X] 6. wklejam kilka razy pod rząd [Ctrl + V] B. PISANIE 1. mam teraz kilka razy cały cytowany post z miejscem na moją odpowiedź 2. z każdego tekstu ograniczonego nawiasami [ quote ] i [ /quote ] zostawiam tylko to, do czego chcę się odnieść; dopisuję pod kończącą dany cytat funkcją [ /quote ] swoją odpowiedź i przechodzę do kolejnego miejsca, gdzie powtarzam czynność, znów zostawiając z całego cytatu tylko potrzebny mi fragment tekstu 3. na końcu klikam na "Podgląd", sprawdzam i dokonuję ewentualnych poprawek 4. jesli wszystko jest OK, klikam na "Wyślij" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78141-cytaty/#findComment-1763338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wićka 07.05.2007 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 jeśli wchodzą Ci całe dialogi, to coś robisz źle... Już wiem co robiłam źle Niemniej i tak mi się takie kombinowanie nie podoba. Wielu forumowiczów nie zadaje sobie tego trudu albo nie wie o tej możliwości. Cytowanie często długich dialogów powoduje konieczność domyślania się o który fragment chodziło. Nie miałabym nic przeciwko aby Admin zorganizował ładną mała ikonkę do wybranych cytatów z opcją cytowania kilku forumowiczów w jednym poście Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/78141-cytaty/#findComment-1766888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts