Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kręgosłup

JoShi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie jutro kończę serię zabiegów rehabilitacyjnych. To już druga seria. Pierwszą zaordynowałam sobie prywatnie zaraz jak tylko jakoś w miarę stanęłam na nogi. No i wiadomo jak to jest w prywatnych klinikach, Francja-elegancia, "proszę chwilę zaczekać", "Pani pozwoli", uśmiech od ucha do ucha, cisza spokój i żadnych kolejek...

Jak miałam zacząć zabiegi w państwowej placówce to szłam z przeświadczeniem, że nie ma czego porównywać. No i nie było. Ciemne korytarze, nie najnowszy sprzęt, tłumy ludzi na korytarzu. Drugie "pierwsze wrażenie" było tak samo złe jak pierwsze "pierwsze wrażenie" kiedy to szłam się zapisać w maju na te zabiegi.

Szybko jednak okazało się, że:

Pani obsługująca recepcję i jednocześnie urządzenia magnetyczne jest niebywale miła i sprawna w działaniu. Podobnie panie w pozostałych pomieszczeniach obsługujące pozostałe urządzenia. I mimo tych przewalających się tłumów (właśnie przewalających się a nie zalegających bez sensu w poczekalni, przychodnia obsługuje ponad sto osób dziennie), mimo iż był non stop na nogach, mimo iż czasem zdarzyło się dziecko wierzgające i bojące się każdego z aparatów, mimo tego wszystkiego nigdy przez dwa tygodnie nie zauważyłam u żadnej z nich zniecierpliwienia czy opryskliwości, ani nawet cienia obojętności w stosunku do pacjenta. Wręcz przeciwnie, zawsze uśmiechnięte, zawsze miłe...

Ludzie robiący tam całe zestawy zabiegów migrowali z pokoju do pokoju a każda z pań obsługiwała nie jedno urządzenie a mimo te panie w każdym momencie doskonale wiedziały gdzie jest konkretny pacjent i czyja jest kolej. Pacjenci nie przebierali nerwowo nogami pilnując kolejki, bo każdy był poproszony do odpowiedniego gabinetu i sprawnie obsłużony.

Muszę wam powiedzieć, że przez pierwszych kilka dni nie mogłam wyjść z szoku...

Jutro jadę tam ostatni raz w tej serii, bo mam świadomość, że jeszcze się tam pojawię i tak się zastanawiam jak się ładnie pożegnać i podziękować. Przyszło mi do głowy, żeby wyrazić głośno swój podziw dla ich pracy i przy okazji zostawić im coś słodkiego do kawy. To chyba nic zdrożnego...

Przyszło mi do głowy, żeby wyrazić głośno swój podziw dla ich pracy i przy okazji zostawić im coś słodkiego do kawy. To chyba nic zdrożnego...

swietny pomysl Joschi

mozesz tez zamiast slodyczy zaniesc piekny bukiet kwiatow np. z Twojego ogrodka

to mily gest

a tak wogole , bardzo sie ciesze , ze wracasz do formy :D

Gość elutek

Muszę wam powiedzieć, że przez pierwszych kilka dni nie mogłam wyjść z szoku...

Prawdę mówiąc, też bym była w szoku... :o

JoShi, czy to aby na pewno było w Polsce? :roll: :wink:

i nie śniło Ci się? :wink:

bardzo mnie cieszy, że lepiej się czujesz :D

Prawdę mówiąc, też bym była w szoku... :o

JoShi, czy to aby na pewno było w Polsce? :roll: :wink:

i nie śniło Ci się? :wink:

bardzo mnie cieszy, że lepiej się czujesz :D

To było w Polsce, w małym miasteczku 30 km na wschód od Warszawy i jeśli mi się to śniło to ten sen trwał dwa tygodnie...

A kiedyś byłam u nas na wsi w przychodni i przyszedł taki pan z 7 letnią dziewczynką. Usiadł na poczekalni z małą na kolanach i czekał na swoją kolej. A mała była rozgorączkowana i tak siedziała jak pikulik... Pani pielęgniarka przeleciała przez korytarz, a za chwilę wróciła. Zapytała ojca, czy mała ma gorączkę i za 5 minut była ze szklanką herbaty i jakimś proszkiem... Szczękę zbierałam z podłogi. A i to nie była jakaś znajoma tego pana...

JoShi

Bedąc na rechabilitacji po wypadku ,tez miałem taką obsługę w rejonie jak u Ciebie .Było miło i sympatycznie .Tylko dlaczego tak długo się czeka na zabiegi :D :(

Pozdr. :D

Ja tam się nie dziwię dlaczego tak długo. Tak jak pisałam w 'mojej' przychodni panie przyjmujś na pierwsza zmianę 100 osób a na drugą 80. Codziennie. A właściwie co dwa tygodnie bo te 180 osób chodzi codziennie przez 2 tygodnie a potem kolejne 180 osób. W zasadzie w rejonie trzeba by jeszcze ze 3 takie przychodnie.

Nie napiszę, że zamiast tegu funduje nam się kolejne biura IPN i inne urzędy... :evil:

Włodek, mylisz się. Nie tarcze, tylko wyrzutnie rakietowe mają być w Polsce!

Tarcze chcą zamontować u braci Czechów...

A spieszą się, bo w Ameryce za 2 lata wybory. Ma wygrać demokrata i o tarczach i rakietach słuch zaginie.

Mam nadzieję, że Polacy nie dopuszczą do tego montażu, bo będzie to bądź co bądź kolejna po radzieckiej, okupacja naszego kraju. Wtedy już nikt Amerykanom nie podskoczy...

• 3 weeks później...
wracając do kręgosłupa :) mogę polecić rehabilitanta na warszawskim Tarchominie. Wyciągał mnie z urazów powypadkowych, kiedy nie mogłam chodzić: masaże, ultradźwięki i laser. Jest tam też ortopeda i chirurg w razie czego. To oczywiście prywatna przychodnia. Ale za 10 wizyt (karnet za całość) zapłaciłam ok 600 zł.

Witam wszystkich, niestety ostatnio mam również problemy z kręgosłupem, pod koniec czerwca miałem wypadek samochodowy, złamałem kompensacyjnie jeden krąg Th12 z przesunięciem. najlepsze to było to jak po wypadku zadzwonilem po pogotowie, przyjechali, mówię, że boli mnie kręgosłup bardzo, no więc pomacał mnie i mówi; jedzie Pan z nami czy dojedzie sobie Pan za godzinkę czy dwie i zrobi sobie badania?, bo w sumie to Panu nic nie dolega... Ja mu na to: ...jadę z wami. Zawieźli mnie do szpitala, (na siedząco :o ) zrobiono mi zdjęcia i okazało się, że złamany jeden krąg. No więc skierowanie do lekarza - odczekanie 3h w kolejce po skierowanie na gorset Javetta. Później z receptą po odbiór gorsetu i okazało się że mi nie wydadzą bo opłacam składki w innym rejonie Polski. No więc taxą do NFZ, ustalanie że jednak opłacam składki, faxowanie dokumentów i z kwitkiem innym znowu po odbiór gorsetu. Ech polska służba zdrowia...

• 2 weeks później...
Obrotowe krzesło i biurko... Ja nie używałam ani jednego ani drugiego... Fotel i laptop na kolanach lub taborecie... :oops: Wstyd sie przyznać, ale w taki właśnie sposób sama się załatwiłam...

A Co ten Twój ortopeda poleca zamiast biurka i krzesła?

Dzien dobry ja również tak załatwiłem kregosłup.Tzn.mysle ,ze przez taka pozycje przy laptopie.Czekam na rezonans mam mieć 1 pażdziernika.Ale już dzis sie boje.Jestem troche w gorszej sytuacji bo mam zaledwie dwadziescia pare lat.

Po dwóch latach pracy zwolniłem sie z polskiej firmy i rozpoczołem prace za granicą.Legalna praca przez agencje pracy itd.Pracuje tam dopiero miesiac.Teraz gdy zadzwoniłem do firmy o ubezpieczenie zdrowotne dowiedziałem sie,iz firma nie odprowadzała za mnie składek zdrowotnych.Gdy spytałem sie jak to mozliwe pracujac legalnie w dużej firmie miejskiej,usłyszałem tylko rzucenie słuchawki.

Temat dyskopati dotyczy starszych jak i młodszych ludzi.Sledze ten temat i juz sie boje wyniku mojego rezonansu.

Oby wszyscy wrócili do zdrowia :)

Pozdrawiam

Jestem troche w gorszej sytuacji bo mam zaledwie dwadziescia pare lat.

No dzięki. Ja mam trzydzieści kilka i wcale się czuję aż tak staro :o

Sledze ten temat i juz sie boje wyniku mojego rezonansu.

Ale boisz cię samego rezonansu czy raczej wyniku? Sam rezonans jest spokojnym bezbolesnym badaniem. A z powodu zobaczenia wyniku badania ani ci się nie polepszy ani też nie pogorszy, ale będziesz wiedział na czym stoi i co dalej.

wiek chyba nie większego znaczenia, pierwszy raz nie mogłam stanac na nogi z powodu zapalenia międzykręgowego jeszcze na studiach .. a to bylo przynajmniej z 12 lat temu ;( i od tamtej pory co jakiś czas nie moge chodzić, lub ledwo chodzę i wtedy rehabilitacja. nie moge brac leków, bo działają na mnie dziwnie .. ale szczerze polecam ćwiczenia i dobrego rehabilitanta.