Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W poniedziałek stawiają mury. Mam dylematy z izolacją poziomą fundamentu:

leży sobie sporo papy asfaltowej, trochę Izoplastu KL, no i sporo

fundamentowej specjalnej folii do izolowania fundamentu.

Pomyślałem sobie że zrobię tak: 2 x papa na lepiku tradycyjnie i potem tak

dla pewności (bo materiał i tak muszę zużyć a kosztował mnie grosze) dwa

razy folia.

Czy ma to sens i czy nie zaszkodzę sobie zbyt grubą izolacją??

Druga sprawa: czy tą folię kleić tym lepikiem czy też wystarczy ją po prostu

rozwinąć i położyć jej dwie warstwy a na to od razu zaprawa??

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/78176-izolacja-pozioma-fundamentow-papa-i-folia-razem/

Witam,

taki sam projekt, tylko wersja z garażem - groszek2. W projekcie jest 2 razy papa termozgrzewalna i mój specjalista od budowy nie twierdzi by trzeba było coś więcej. Pytanie na ile to co opisujesz jest substytutem papy (a myślę, że jest - lepik+papa). Wydaje mi się, że położenie folii jako dodatkowego zabezpieczenia jest zbędne.

Odwiedziłem stronę i widzę, że prace idą jak z kopyta. Niezła robota. Myśmy rozpoczęli tydzień wcześniej i przygotowujemy teren pod chudziak (w najbliższym tygodniu). Mam trochę wątpliwości czy kilka dni lania wody do środka by się uleżało to wystarczająco dużo. Oczywiście przy założeniu że była też żaba do zagęszczania gruntu (widziałem na focie).

Pozdrawiam

MUM

https://forum.murator.pl/topic/78176-izolacja-pozioma-fundamentow-papa-i-folia-razem/#findComment-1763594