Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralnia-na parterze czy w piwnicy?

Recommended Posts

Dolaczam sie do Szadama calym sercem i steranymi nogami. Absolutnie tam gdzie wypracowujesz najwiecej brudow, czyli sypialnie, pokoje dzieci, garderoby. Ja mam pralnie w piwnicy a np syn mieszka na strychu i wscieka sie, ze z tymi wszystkimi brudami musi latach trzy pietra w dol a po wysuszeniu z powrotem do gory. Mieszkam w 4 poziomowym segmencie. Prasowalnie tez mam w piwnicy. Wiec i z uprasowanymi rzeczami tez latam po pietrach. Horrror. W moim nowym domu absolutnie pralnia i prasowalnia bedzie kolo sypialni. I nie bedzie nawet pol schodka :evil:

no właśnie... najlepiej gdzies przy sypialniach o ile się da wypracować trochę miejsca.... to że musi być w piwnicy to mit.... to ciągłe chodzenie po schodach... najlepiej więc jeśli sypialnie są na górze to i na górze umieścić pralnie... logiczne - tam gdzie zostają nasze "brudne" rzeczy.

:wink:

Pozwole sobie miec inne zdanie. Pralnia obok sypialni nie wydaje mi sie poreczna. Po pierwsze, poniewaz pralka pracuje w nocy (koszt energii), dodaje do ciszy nocnej niepotrzebne dzwieki. Problem kosza na brudy daje sie latwo rozwiazac, instalujac zsyp do piwnicy.

Ja sam umieszcze pralke w pomieszczeniu gospodarczym za kuchnia, czyli na parterze, a sypialnie sa na pietrze. Nawet nie chce mi sie myslec o wciaganiu pralki na pietro. No i latem wynosisz pranie do ogrodu, gdzie sobie wysycha i juz. A deska do prasowania tez przez 90% czasu stoi w schowku,a do prasowania trzeba ja rozstawiac, prawda?

przylaczam sie do zdania Doki

pralnia musi byc blisko suszarni oczywiscie a nie lozka albo deski do prasowania. to ze macie deske do prasowania w sypialni i dlatego chce miec blisko deski pralke to dla mnie absurd. jesli ktos ma suszarke to jeszcze bardziej przemawia za pomieszczeniem gospodarczym lub piwnica, gdzei pranie moze szybko wyschnac nawet zima. Poza tym nie bez znaczenia jest halas oraz bliskosc instalacji (wod i kan).

W domu w którym mieszkam pralnie mamy w piwnicy i jestem z tego rozwiązania zadowolony – nic nie słychać i nie czuć żadnych zapachów. Weź pod uwagę że możesz mieć tańszą taryfę nocną i bardziej będzie się opłacało nastawić pranie na noc a samemu pójść spać wtedy hałasy z pralni mogą ci skutecznie obrzydzić spanie

Zdecydowanie poddasze.

U mnie pralka "chodzi" praktycznie codziennie (4 osoby, w tym 2 dzieci). Ilości prania wieszanego, ściąganego, przenoszonego do prasowania i potem do szaf są zatrważające.

Mieszkałam kiedyś w domu z sypialniami na piętrze a pralnią w piwnicy - horror. Oczywiście dla tych domowników, którzy to pranie robią , bo pozostali są zadowoleni - cisza, spokój, pralka nie przeszkadza ani żona z deską do prasowania ... :evil:

Do suszenia prania - strych. Tradycyjnie najlepsze miejsce. Wynoszenie na dwór zdaje egzamin tylko przez ciepłą część roku. Ja osobiście nie piszę się na wieszanie mokrego prania na mrozie, a strych (dobrze wentylowany) doskonale spełnia to zadanie także w lecie.

Moja żona życzy sobię pralnie na poddaszu dlaczego?

a) 3 sypialnie na górze - nasze rzeczy w pobliżu

b) nie mamy piwnicy - zbyt wysoki koszt przy budowaniu w stosunku do możliwości jej późniejszego wykorzystania

c) prawdą jest że pralnia na parterze to blisko wyjście do ogrodu, ale..

zawsze można wykorzystać balkonik do wywieszenia rzeczy? Prawda, my taki mamy...

d) na dole mamy łazienkę z której często będą korzystać goście ....

e) dzisiejsze pralki ważą niewiele i są CICHE w pracy....

f) wybudowanie zsypu na brudne rzeczy też kosztuje ... i zabiera powierzchnię (przynajmniej ścian)

g) poddasze to część imtymna rodziny zatem OGÓLNY NIEŁAD spowodowany zabawą dzieci, ich przebieraniem itd. nie rzuca się w oczy...

h) itd ...

A TAK POZA TYM WYSYŁANIE ŻONY DO PIWNICY UWAŻAM ZA NIEMORALNE, BRAK SŁOŃCA MOŻE JESZCZE BARDZIEJ PRZYGNĘBIĆ ? ha ha

Mamy zaprojektowaną pralkę w piwnicy i do niej zsyp z piętra i parteru. Tak jest, bo nie mogło być inaczej, łazienki mamy małe. Projekt chyba zawsze jest pewnym kompromisem. Najchętniej pralkę bym miała w łazience, najchętniej na parterze. Pranie ma to do siebie, że trwa. I czasami wymaga pewnej współpracy. Jakby pralka była na parterze, gdzie siłą rzeczy będę spędzać większość czasu (to wiem z doświadczenia), to łatwiej by mi było usłyszeć, że się skończył pewien etap i wymaga mojej reakcji (żeby nie było wątpliwości mam pralkę automatyczną, ale pewne lubiane przeze programy wymagają mojej reakcji) lub skończyła prać i rzeczy nie leżałyby sobie w pralce i nie gniotły się. Poza tym segregowanie i wkładanie do pralki też wymaga chwili, na parterze łatwiej mieć oko na małoletnich. Co do suszenia i prasowania, to o ile się nie ma suszarki, to wcale nie musi się to odbywać obok pralki. Nie widzę wielkiej różnicy, czy dłużej niosę rzeczy do powieszenia, czy już wysuszone. A prasowanie wg. mnie powinno być koło telewizora albo chociaż jakiegoś graja.

Zycze wszystkim popierajacym pralnie na dole przyjemnego chodzenia. Jak kupowalam ten dom, tak samo, jak czesc forumowiczow bylam zachwycona piwnica . Te same argumenty nic nie widac nic nie slychac francja, elegancja. Ale po tych latach niestety wiem ze to jest bardzo meczace. Tzw. proza zycia. I wstyd mi sie przyznac, jakby na zamowienie tego watku wczoraj niosac uprasowane koszule meza z piwnicy zaczepilam noga i doslownie zwalilam sie ze schodow Dzisiaj normalnie siedziec nie moge :oops: A tak na marginesie piwnice mam przepiekna cale 40 m2 osobno pralnia suszarnia, pomieszczenie gospodarcze, kotlownia i pokoj "hobby" (2,40 wys.). Piwnica jest tak gleboka, ze okienka umiescowione sa w lejach i b. sucha. Ale dom bede budowala bez piwnicy. Na strychu zrobie pralnie suszarnie i prasowalnie