Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralnia-na parterze czy w piwnicy?

Recommended Posts

Zauważyliście że jedynie panowie popierają pralkę w piwnicy bo to nie oni chodzą po piętrach. Ja chodziłam przez pól roku do piwnicy prać, kosz mieliśmy w łazience na parterze. Horror zdarzało się że brałam za dużo albo za mało prania i musiałam biegać jeszcze raz, a po drodze zbierać skarpetki które wypadały na schodach. Panowie miejcie litość.

U nas praniem zajmujemy się oboje, mąż nawet częściej niż ja :oops: . W związku z tym nad położeniem pralni nie było w ogóle dyskusji - będzie na poddaszu :D. Ciut większa, bo zarazem ma to być suszarnia i miejsce, gdzie NA STAŁE stoi rozłożona deska do prasowania. Jak będę robić większe prasowanie, to sobie rozłożę kramik w pokoju, ale często trzeba coś wyprasować na szybko, rano albo wieczorem i - wstyd się przyznać - teraz ta nieszczęsna deska do prasowania stoi na stałe rozłożona w naszej sypialni. Mam jej serdecznie dosyć :evil: , ozdobny mebel to to nie jest, poza tym zawadza i wywołuje wyrzuty sumienia (zaległe prasowanie)... :wink:

U mnie pralnia będzie na parterze w pomieszczeniu gospodarczym w którym będzie stał piec olejowy (pod górną łazienką). Będę tam miała również podręczną suszarkę (taką ze sznurkami) oraz dodatkowy zlewozmywak do małych przepierek i zamoczenia rzeczy mojego dziecka- brudaska. Zastanawiam się nad zsypem na brudną bieliznę (może namówię mojego męża?). Poza tym postawię kosz na wyprane rzeczy właśnie tam. Deska w pobliżu salonu, na parterze - można rzucić okiem na TV i na dzieci.

W łazience na górze odpada (pralka zajmuje miejsce). Poza tym nie chciałabym podczas miłych chwil kąpieli gapić się na pralkę.

Obecnie sypialnie mamy na poddaszu a pralnię w piwnicy - horror. Bieganie po schodach przez dwie kondygnacje jest okropne. Niech jakiś facet pobiega tak sobie ze cztery razy w tygodniu z koszem najpierw brudnych ciuchów a późnej czystych. Beznadzieja. Ma być wygodnie!!!

O przepraszam, przepraszam.... ja nie podpisuję się pod tym praniem w piwnicy... piwnica ewentualnie może służyć jako świetne miejsce na kotłownię lub po prostu jako skład wszelkich rzeczy wycofanych z użytku (czyt. gratów). Pralnia według mnie powinna być tam gdzie jest najbardziej potrzebna... na górze, jak najbliżej miejsca, w którym zdejmujemy ciuszki... w miarę możliwości oczywiście, jeśli tylko jest miejsce. Uważam, że gdzieś napewno znajdzie się kawałek podłogi gdzie można umieścić pralkę i suszarkę.... no i nie można zapomnieć o desce do prasowania... żony, które zajmują się praniem i prasowaniem i niektórzy małżonkowie napewno nie są za bardzo szczęśliwi jak wygania się ich do ciemnej i zimnej piwnicy.... za karę cholera czy co?

:-?

• 7 years później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Witam !

Planuje wykończenie pralni - też w piwnicy - niestety... Ale nie chciałem dyskutować nad tym niestety, ale zapytać Was o zdanie, co położyć w tej pralni. Czy iść w gres/płytki/itp - tym podobne sprawy, czy może jakieś inne materiały, które pasują do pralni a nie zrujnują budżetu i są na rynku dostępne. Nasza pralnia to też miejsce, gdzie stoi kuchenka gazowa i zdarza się, że latem jak obrodzą owoce, robi się czasem przetwory. Co proponujecie - podyskutujmy - JAK URZĄDZIĆ... PRALNIĘ :)

Gość so**l

Obecnie mamy pralkę na parterze-NIGDY WIĘCEJ!!!

Przy dwójce dzieci i dwóch osobach dorosłych , ciągle przenoszę pranie z góry na dół. W nowym domu pralnia będzie na poddaszu.

Nie przemawiają do mnie argumenty,ze wygodnie jest prać i prasować na dole , tak aby patrzeć na bawiące się dzieci. Dom buduje się na całe życie a dzieci szybko rosną. Co jest ważniejsze?

Co do urządzania pralni-wszystko zależy od naszego budżetu. Ja jestem za płytkami i na pewno nie szalałabym z materiałami z górnej półki.

• 1 year później...