aresior 05.05.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 witam,może ktoś przerabiał tą materię u siebie więc proszę o podpowiedzi. Chodzi o ewentualne korzyści z wyboru pompy do CO powiedzmy klasy A. Ile trzeba czekać na ewentualny zwrot z inwestycji (pomijam kwestię wzrostu cen energii elektrycznej) ? Wszelkie porównania do których dotarłem dotyczyły porównań zbyt skrajnych (bodaj klasa D vs klasa A).Dodam, że problemu by nie było gdyby nie dosyć duże różnice w cenie urządzeń. Na przykładzie Grundfossa: klasa A około 680 PLN netto, klasa normalna (w końcu znalazłem iż chodzi o klasę B) - 295 PLN netto.Nie chciałbym płacić tylko za fakt posiadania oszczędniejszej pompy. Chodzi o realną korzyść w ciągu kilku lat. pozdrawiam dzięki aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 23.12.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Podciągam temat, czy ktoś mógłby poradzić czy do mieszacza podłogówki jest sens montować pompę energooszczędną (np. LFP EFEKTA) czy zwykłą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.12.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 tylko elektronicznawyliczenia masz TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 23.12.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Tylko, czy pompa elektroniczna daje zysk przy mieszaczu regulowanym rotametrami, a nie siłownikami? Proszę mnie poprawić, ale czy w takim układzie nie mamy w zasadzie dość stabilnego układu nie wymagającego adaptacji pompy? Rozumiem w układzie grzejnikowym z zaworami termostatycznymi, ale czy faktycznie przy mieszaczu ma ona sens, szczególnie jeśli jesteśmy w stanie dobrać pompę na podstawie projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.12.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 zawsze się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.12.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 ja wybrałem grundfos alpha2, wolę teraz odżałować trochę kasy niż potem regularnie bulić za prąd , i nie liczyłem kiedy mi się to zwróci za to podłogówka na opcji autoadapt chodzi w tej chwili na 9-11W, podłogówki mam ok.160m2 i bodajże 900mb alupexa na dwóch rozdzielaczach (15 pętli), rozdzielacze KAN-owskie z przepływomierzami, pompa typu 25-60, umieszczona w kotłowni w piwnicy, podłogówka na parterze i poddaszu (ok. 5-5,5m róznicy wysokości pomiędzy pompa a rozdzielaczem poddasza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.12.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 zgadza się,pompy tradycyjne są bardzo przewymiarowane, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 24.12.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Tylko, czy pompa elektroniczna daje zysk przy mieszaczu regulowanym rotametrami, a nie siłownikami? [...] szczególnie jeśli jesteśmy w stanie dobrać pompę na podstawie projektu? Odpowiedź zależy od tego jaka moc pompy (wydajność i ciśnienie) są ci potrzebne. Klasyczne pompy mają minimum 25W (25-40 na I biegu) i dalej stopniują się co 10W. Gdy III bieg (45W) nie wystarcza sięgasz po pompę 25-60 (50W na I biegu). Jeśli więc z projektu wychodzi ci, że potrzebujesz mniejszej mocy niż 25W to pompa z falownikiem się opłaci. Jeśli nie - tylko wydasz pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 24.12.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 (edytowane) Właśnie z projektu wychodzi przepływ 0,39 m3/h i 4,58 m więc chyba optymalna byłaby pompa 25-60 pracująca na II biegu i zastanawiam się czy jest sens wchodzić w elektroniczną. Dopasowując pompę LFP wychodzi oszczędność na poziomie c.a. 30W. Alpha 2 w ogóle nie rozważałem bo nie bardzo rozumiem na czym polega jej wyższość, jeśli układ ma stałe przepływy.Na razie testuję pracę na pompie kotła przy zastosowaniu jedynie zaworu termostatycznego ESBE (wygrzewanie jastrychu), ale żeby pociągnęła obwody z grzejnikami musiałaby pracować na III biegu i pewnie będzie ją bardzo słychać - dlatego w planach zamontowanie pompy przy mieszaczu.. Edytowane 25 Grudnia 2010 przez odyseuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.03.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) Właśnie z projektu wychodzi przepływ 0,39 m3/h i 4,58 m więc chyba optymalna byłaby pompa 25-60 pracująca na II biegu i zastanawiam się czy jest sens wchodzić w elektroniczną. Dopasowując pompę LFP wychodzi oszczędność na poziomie c.a. 30W. Alpha 2 w ogóle nie rozważałem bo nie bardzo rozumiem na czym polega jej wyższość, jeśli układ ma stałe przepływy. Na razie testuję pracę na pompie kotła przy zastosowaniu jedynie zaworu termostatycznego ESBE (wygrzewanie jastrychu), ale żeby pociągnęła obwody z grzejnikami musiałaby pracować na III biegu i pewnie będzie ją bardzo słychać - dlatego w planach zamontowanie pompy przy mieszaczu.. W praktyce nie ma stałych przepływów przy ogrzewaniu nawet podłogowym (wahania temperatur) cześć pracy pompy wykonuje grawitacja (czym wyższa temp.wody w obiegu tym pompa Alpha2 zmniejsza zużycie prądu),poza tym wyposażona jest w magnes stały dlatego na starcie już jest oszczędniejsza . Do podłogówki wystarczy mniejsza pompa (przeliczając na m2 ogrzewania).Dla powierzchni do 160m2 producent zaleca pompę Alpha2 25-40 ja wybrałem grundfos alpha2, podłogówka na opcji autoadapt chodzi w tej chwili na 9-11W, podłogówki mam ok.160m2 pompa typu 25-60, umieszczona w kotłowni w piwnicy, podłogówka na parterze i poddaszu (ok. 5-5,5m róznicy wysokości pomiędzy pompa a rozdzielaczem poddasza) Dlatego "edde" pisze że podłogówka chodzi w tej chwili na 9-11W http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124243-Pompa-Grundfos-ALPHA-2&p=5240790#post5240790 Edytowane 8 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.12.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 tak się składa, że padła mi obiegówka jedna(mam osobne obiegówki do każdej kondygnacji, więc nie grzeje tylko poddasze)wcześniej miałem pompę WITA U55-25 180, była ustawiona, że jak idzie tylko ona, to pracuje na 3 biegu(80W), a jak pracuje dodatkowo jeszcze inna kondygnacja to pracuje na 2 biegu(62W)przez głowę mi przemknęła myśl, czy nie dać obiegówki energooszczędnej, ale jak zobaczyłem ceny, to szybko mi przeszło...biorąc pod uwagę, że sterowanie jest pokojowe, obiegówka chodzi tylko wtedy kiedy grzeje CO, a CO chodzi około 80% w taniej taryfie to chyba nie ma sensu wydawać dodatkowo kasy - takie jest moje zdanie ale ciekaw jestem waszych opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 06.12.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 tak się składa, że padła mi obiegówka jedna (mam osobne obiegówki do każdej kondygnacji, więc nie grzeje tylko poddasze) wcześniej miałem pompę WITA U55-25 180, była ustawiona, że jak idzie tylko ona, to pracuje na 3 biegu(80W), a jak pracuje dodatkowo jeszcze inna kondygnacja to pracuje na 2 biegu(62W) przez głowę mi przemknęła myśl, czy nie dać obiegówki energooszczędnej, ale jak zobaczyłem ceny, to szybko mi przeszło... biorąc pod uwagę, że sterowanie jest pokojowe, obiegówka chodzi tylko wtedy kiedy grzeje CO, a CO chodzi około 80% w taniej taryfie to chyba nie ma sensu wydawać dodatkowo kasy - takie jest moje zdanie ale ciekaw jestem waszych opinii 350 zl to drogo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.12.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 tak się składa, że padła mi obiegówka jedna (mam osobne obiegówki do każdej kondygnacji, więc nie grzeje tylko poddasze) wcześniej miałem pompę WITA U55-25 180, była ustawiona, że jak idzie tylko ona, to pracuje na 3 biegu(80W), a jak pracuje dodatkowo jeszcze inna kondygnacja to pracuje na 2 biegu(62W) przez głowę mi przemknęła myśl, czy nie dać obiegówki energooszczędnej, ale jak zobaczyłem ceny, to szybko mi przeszło... biorąc pod uwagę, że sterowanie jest pokojowe, obiegówka chodzi tylko wtedy kiedy grzeje CO, a CO chodzi około 80% w taniej taryfie to chyba nie ma sensu wydawać dodatkowo kasy - takie jest moje zdanie ale ciekaw jestem waszych opinii Przy częstym wyłączaniu energooszczędne szybko szlag trafia, zwykle niedługo po gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.12.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Przy częstym wyłączaniu energooszczędne szybko szlag trafia, zwykle niedługo po gwarancji. Możesz sprecyzować kiedy jest częste włączanie a kiedy już nie? Czy 30min pracy a 20min wył. będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 06.12.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Ja polecam firmy WiloNie wiem skąd Ty masz te ceny, ale jakieś strasznie drogiego masz dostawcę.Ja za Wilo elektroniczną 25/1-6 bez wyświetlacza dałem coś około 500zł brutto na 8%.Alpha 2 w wersji cyrkulacyjnej robi u mnie cyrkulację w trybie autoadapt. To też bardzo polecam. Pompa się uczy sama kiedy korzystasz z CWU. Kosztowała coś prawie 700zł brutto na 8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.12.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Grundfos Alpha 2L można kupić od około 400zł na Alle...ro. Podobna cena Wilo Yonos PICO 25/1-4 z wyświetlaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.12.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 350 zl to drogo ? usłyszałem następujące ceny : około 300 zwykła i od 600 energooszczędna Przy częstym wyłączaniu energooszczędne szybko szlag trafia, zwykle niedługo po gwarancji. u mnie akurat przy sterowaniu pokojowym nie ma tego problemu z racji temperatur na zewnątrz (choć nie ma tragedii), nie mam czasu szukać na allegro itp, tylko kupie prawdopodobnie to co przywiezie instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 07.12.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Ja bardzo sobie chwale moje grundfosy. Mam i do CO i do CWU wersje z autoadaptem i nie moge powiedzieć złego słowa. Powierzchni ogrzewanej mam ok 200m w starym domu. Grzejniki stalowe takie ok 200cmx70cm z termostatami. dom piętrowy, więc dość długie odcinki instalacji w dodatku część grzejników polaczona rownolegle, a część szeregowo - istny galimatias. Pompce z autoadaptem widocznie to nie przeszkadza bo pracuje na mocy 6-9W w zależności od stopnia otwarcia głowic na grzejnikach. Wszystko dogrzane, praca cicha. Czasem chyba lepiej dopłacić trochę i miec po prostu spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 07.12.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Od 5 lat w układ mieszający wpiętą mam najtańszą jaką znalazłem wówczas pompę Weberman, pracująca na I biegu i sterowaną przez kocioł, tak aby pracowała tylko wtedy kiedy pracuje kocioł. Zużycie gazu do mocy z jaka pracuje kocioł pozwala mi na oszacowanie, że pompa pracuje jakieś 2000 h w roku, co przy jej mocy 25W daje ok. 50 kWh, czyli c.a. 25 zł/rok. Za pompę dałem ok. 140 zł plus zużycie prądu za 5 lat daje w sumie jakieś 265 zł, jeśli podziała jeszcze 5 lat to łączny koszt da 390 zł. Na etapie kupowania najtańsza elektroniczna kosztowała chyba 450-500 zł, czyli zwróciłaby mi się po minimum 15 latach, o ile wcześniej by się nie zepsuła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.12.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Przy częstym wyłączaniu energooszczędne szybko szlag trafia, zwykle niedługo po gwarancji. Mam 3 lata 4 pompy Grundfos alpha 2 i nic na razie się nie dzieje dwie są wyłączane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts