Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa do CO energooszczędna klasy A

aresior

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

usłyszałem następujące ceny : około 300 zwykła i od 600 energooszczędna

To rzeźnik kroi nieświadomych ,na szczęście jest już internet i można porównać ceny to bat na takich sprzedawców, za 300 już można kupić energooszczędną .Tu masz z fakturą :

http://allegro.pl/grundfos-pompa-co-alpha2-l-25-40-wyprzedaz-i5822712239.html

To rzeźnik kroi nieświadomych ,na szczęście jest już internet i można porównać ceny to bat na takich sprzedawców, za 300 już można kupić energooszczędną .Tu masz z fakturą :

http://allegro.pl/grundfos-pompa-co-alpha2-l-25-40-wyprzedaz-i5822712239.html

Ona jest nie za 300 tylko 390zł + wysyłka czyli 400zł.

Za około 300zł można kupić energooszczędną i z wyświetlaczem pompę Diamond.

Możesz sprecyzować kiedy jest częste włączanie a kiedy już nie? Czy 30min pracy a 20min wył. będzie dobrze?

Testów nie robiłem, ale sąsiad załatwił LFP energooszczędną w 3 lata bo sterownik pokojowy ją wyłączał - w serwisie powiedzieli, że nie warto jej naprawiać bo w podobnej cenie kupi nową np. Experia L.

Pewnie zależy jeszcze jaki masz sterownik - z wyjściem na triakach czy na przekaźnikach - na przekaźnikach jest lepsze.

Grundfos Alpha 2L można kupić od około 400zł na Alle...ro. Podobna cena Wilo Yonos PICO 25/1-4 z wyświetlaczem.

Alpha 2 ma inne funkcje i sterowanie niż Alpha 2L i ta pierwsza jest znacznie droższa.

Wilo Piko podobno mają pik prądowy przy wyłączaniu czym uszkadzają niektóre sterowniki.

Alpha 2 ma inne funkcje i sterowanie niż Alpha 2L i ta pierwsza jest znacznie droższa.

Wilo Piko podobno mają pik prądowy przy wyłączaniu czym uszkadzają niektóre sterowniki.

Testów nie robiłem, ale sąsiad załatwił LFP energooszczędną w 3 lata bo sterownik pokojowy ją wyłączał - w serwisie powiedzieli, że nie warto jej naprawiać bo w podobnej cenie kupi nową np. Experia L.

Pewnie zależy jeszcze jaki masz sterownik - z wyjściem na triakach czy na przekaźnikach - na przekaźnikach jest lepsze.

Tak wiem, że inne funkcje. 2L nie ma 'auto adapt' dlatego jest tańsza. Ale jest energooszczędna.

Mam eCoal więc pewnie triaki tam siedzą.

Edytowane przez fenix2
blad

Jak to się uczy kiedy korzystasz z CWU - możesz wkleić opis tej funkcji z instrukcji obsługi ?

producent udostępnia tylko to:

https://pl.grundfos.com/products/find-product/comfort.html#brochures

Generalnie pompa mierzy czujnikiem na kablu (przylgowo) temperaturę wody wypływającą ze zbiornika i wpływającą z powroty z cyrkulacji. Dąży do zrównania temperatur. Zapisuje też w swojej pamięci czasy poboru wody z całego tygodnia, o określonych godzinach. Gdy się nauczy że np. od poniedziałku do piątku używamy wody wieczorami a w pozostałych godzinach nie (bo np. pracujemy) to pompa tłoczy wodę przez cyrkulację w godzinach wieczornych, a w ciągu dnia pozwala w rurach trochę bardziej przestygnąć.

do CWU imho nie ma konieczności pompy "elektrynicznej" ponieważ cas jej pracy jest na tyle krótki że różnica na poborze prądu nie zwróci się.

do CO - wyłącznie pompa elektroniczna i jak kupujecie kocioł patrzcie aby była pompa elektroniczna. Zwróci się!

Mechanicznie i elektrycznie pompa elektroniczna jest sprawniejsza więc pobiera mniej prądu przy tej samej wydajności co pompa zwykła. Tzn porównanie żarówki i LEDa - obydwa świecą ale led ciagnie mniej prądu.

Pompy elektroniczne są bezdławnicowe. Silnik nie ma uszczelnień na wale nie pokonuje oporów tarcia i jest to w ogóle inny silnik. Stąd mniejszy pobór prądu przy tej samej pracy.

Pomp w instalacji należy stosować jak najmniej jeśli zależy nam na mniejszym poborze prądu

Właśnie na odwrót, lepsze są na triakach bo 99% wypadków są sterowane optoizolatorami załączanymi w zerze i nigdy nie spowodują uszkodzenia urządzenia przy włączeniu, nie powodują też iskrzenia przy przełączaniu.

Cała moc strat pompy obiegowej zmienia się w ciepło. Więc jeśli ktoś ogrzewa dom prądem lub innym podobnie drogim nośnikiem energii inwestowanie w energooszczędne pompy mija się z celem.

Przy obliczaniu zysków/kosztów wynikających z zastosowania energooszczędnej pompy należy wziąć pod uwagę różnicę ceny nośników energii.

Edytowane przez an2lec

Właśnie na odwrót, lepsze są na triakach bo 99% wypadków są sterowane optoizolatorami załączanymi w zerze i nigdy nie spowodują uszkodzenia urządzenia przy włączeniu, nie powodują też iskrzenia przy przełączaniu.

Spotkałem się już z uszkodzeniami wyjść na triakach przy pompach energooszczędnych - zwłaszcza Wilo Pico uszkadzają je często - podobno przy wyłączaniu dają jakiś impuls prądowy na zasilaniu.

Z uszkodzeniem wyjścia na przekaźniku się jeszcze nie spotkałem.

Spotkałem się już z uszkodzeniami wyjść na triakach przy pompach energooszczędnych - zwłaszcza Wilo Pico uszkadzają je często - podobno przy wyłączaniu dają jakiś impuls prądowy na zasilaniu.

Z uszkodzeniem wyjścia na przekaźniku się jeszcze nie spotkałem.

Trochę się nie dogadaliście. Mather pisze o uszkodzeniach urządzeń podłączonych pod sterownik czyli pompach.

A Suspenser pisze o uszkodzeniu wyjść sterownika czyli że triaki 'się palą'.

Przekażnik może ulec mechanicznemu uszkodzeniu ewentualnie mogą styki się wypalić.

Cała moc strat pompy obiegowej zmienia się w ciepło. Więc jeśli ktoś ogrzewa dom prądem lub innym podobnie drogim nośnikiem energii inwestowanie w energooszczędne pompy mija się z celem.

Przy obliczaniu zysków/kosztów wynikających z zastosowania energooszczędnej pompy należy wziąć pod uwagę różnicę ceny nośników energii.

Po co grzać z COP 1.