Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Buduję z Porothermu 25 i aby osiągnąć właściwą wysokość pomieszczenia muszę wymurować 11 warstw z bloczków plus 12 cm dodatkowo. I teraz pytanie jak to zrobić - są wg mnie 3 możliwości:

1) 2 warstwy z cegieł pełnych,

2) 1 warstwa z cegieł + 6cm 'poduszki' z betonu pod belki stropowe

3) 12 cm 'poduszki' pod belki

Wg mnie najlepsza jest wersja druga, natomiat wykonawca namawia mnie do wersji 1. Kierownik twierdzi, że wszystkie trzy są poprawne.

Co o tym sądzicie?

Czy dwie warstwy z cegieł pełnych to wystarczające oparcie dla belek stropowych, czy jednak lepiej byłoby zastosować jedną warstwę cegieł i na to 6cm betonu?

Dodam jeszcze, że strop ma w najszerszym miejscu 5,2 m rozpiętości (ale tylko na dwóch i pół metra), na pozostałych odcinkach rozpiętość od 3m do 4,2 m.

Strop Teriva.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam,

Krzysiek

Może ktoś mi jeszcze podpowiedzieć jakiej klasy musi być taka cegła pod wieniec??

https://forum.murator.pl/topic/78191-pod-belk%C4%99-stropow%C4%85-ceg%C5%82a-czy-poduszka-z-betonujaka-ceg%C5%82a/

Masz racje że wersja 2 jest najlepsza, ale oczywiście wszystkie są dobre.

Pierwsza wersja jest najmniej pracochłonna i spełnia swoja role według mnie bardzo słabo , to takie mydlenie oczu.

Zaś trzecia to przesadzona wersja druga :lol: dobra ale parę centymetrów betonu jest zbędne

. Wykonawca nalega na pierwsze rozwiązanie bo przyspieszy mu prace , nie musi wykonywać wieńca obniżanego na ścianach, trochę szalowania z tym jest , następnie belki przy ścianach muszą być podparte jak położy na cegłach to tylko do środka podparcie .Wiec pracy mu przybywa a koszt robocizny na pewno jest z góry ustalony.Jakby to była moja budowa to robi według drugiego rozwiązania .

Masz racje że wersja 2 jest najlepsza, ale oczywiście wszystkie są dobre.

Pierwsza wersja jest najmniej pracochłonna i spełnia swoja role według mnie bardzo słabo , to takie mydlenie oczu.

Zaś trzecia to przesadzona wersja druga :lol: dobra ale parę centymetrów betonu jest zbędne

. Wykonawca nalega na pierwsze rozwiązanie bo przyspieszy mu prace , nie musi wykonywać wieńca obniżanego na ścianach, trochę szalowania z tym jest , następnie belki przy ścianach muszą być podparte jak położy na cegłach to tylko do środka podparcie .Wiec pracy mu przybywa a koszt robocizny na pewno jest z góry ustalony.Jakby to była moja budowa to robi według drugiego rozwiązania .

Do tego przeliczyłem sobie, że jedna warstwa z cegieł to około 450 sztuk czyli przy obecnych cenach cegieł to jakieś 800 - 900 zł. Jeśli zamiast tego zrobić poduszkę betonową to wyjdzie niecały kubik betonu. Nie jestem sknerą, ale jak ktoś ma sobie ułatwiać pracę i do tego trzepać mnie po kieszeni to już przegina..

Pozdrawiam,

K

Muszę podbić temat bo cegłę trzeba kupić jutro..

Czy naprawdę nikt nie wiem jakiej klasy cegła jest potrzebna?

Czy na przykład cegła klasy 150 będzie wystarczająca?

Warstwa cegieł jest mi potrzebna aby osiągnąć odpowiednią wysokość pomieszczenia.

Pozdrawiam,

K

Jeśli masz ścianę 2W to zamiast cegieł wykonac grubszą podlewkę...

Klasa cegieł nie mniejsza niż klasa elementów muru - czyli Twojego Porothermu.

przy cenie cegły prawie 2zł nie warto stosowac cegły bo znacznie taniej jest wylac poduche 5cm z betonu B20. mi na okolo 60mb scian nosnych gr.24cm poszlo 0,8m3 betonu B20 (zalane zostały odrazu niektore nadproza "L") i koszt betonu 200zł.desek nie licze bo i tak byly potrzebne do wielu innych rzeczy na budowie.Cegły dawałem tylko pod nadproza "L" bo buduje z BK 24 wiec wolalem wzmocnic.

Beton na pewno jest tańszy. Wydaje mi się jednak, że 14 cm poduszki to już lekka przesada. Powstałby dosyć ciekawy mostek termiczny. Do tego dochodzi zabawa z szalowaniem (mam tylko deski o szerokości 12 cm). Poszło mi 400 cegieł - to jeszcze nie majątek.

Pozdrawiam,

K

Ciekawość tego mostka polega na tym, że jest szerszy o standardowego mostka, który powstaje przy wieńcu stropowym :)

Nie szukajcie dziury w całym i nie czepiajcie się słówek ;)

Pozdrawiam wszystkich,

K

Beton na pewno jest tańszy. Wydaje mi się jednak, że 14 cm poduszki to już lekka przesada. Powstałby dosyć ciekawy mostek termiczny. Do tego dochodzi zabawa z szalowaniem (mam tylko deski o szerokości 12 cm). Poszło mi 400 cegieł - to jeszcze nie majątek.

Pozdrawiam,

K

400cegiel x 1,5zł (bo tyle kosztuje minimalnie cegła)=600zł + zaprawa i jednak sporo murowania.

Szalowanie to tylko przybicie gwozdziem dechy do muru i wystarcz\a dechy okolo 12cm bo ja mam poduche 5cm..

mi poszlo nie cały kubik betonu..

400cegiel x 1,5zł (bo tyle kosztuje minimalnie cegła)=600zł + zaprawa i jednak sporo murowania.

Szalowanie to tylko przybicie gwozdziem dechy do muru i wystarcz\a dechy okolo 12cm bo ja mam poduche 5cm..

mi poszlo nie cały kubik betonu..

Marcin,

Zgadzam się w 100% procentach z Twoimi obliczeniami :)

Chodzi jednak o to, że ja potrzebowałem podnieść pomieszczenie o 14 cm a nie 5 :)

Pozdrawiam,

K