Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Normalnie wchodziłem na forum z myślą o założeniu identycznego wątku :wink: Zawsze jednak warto poszukać - cudowne to forum 8)

Do rzeczy :

- moja obawa dotyczy faktu, że właśnie zostają te listwy drewniane ( będę miał identycznie jak autor wątku ) tylko, że nie boję sie o ich ew. gnicie tylko o to, ze chudziak jest wtedy nie monolityczną płytą na całości, tylko pasami, bądź kwadratami i każdy taki element może pracować inaczej ...

U mnie będzie 15 cm z B20.

- obawa dodatkowa :roll: to taka, że jak postawię na tym ś. działowe z jakiś bloczków ( zmierzam ku silikatom ) to czy nie jest to za mała warstwa żeby to nie siadło / popękało ...

Rozwiejecie moje obawy ? :wink:

dzięki, pozdrawiam, majki

https://forum.murator.pl/topic/78196-chudy-beton-i-listwy-prowadzace/page/2/#findComment-1930393

Cześć

Normalnie wchodziłem na forum z myślą o założeniu identycznego wątku :wink: Zawsze jednak warto poszukać - cudowne to forum 8)

Do rzeczy :

- moja obawa dotyczy faktu, że właśnie zostają te listwy drewniane ( będę miał identycznie jak autor wątku ) tylko, że nie boję sie o ich ew. gnicie tylko o to, ze chudziak jest wtedy nie monolityczną płytą na całości, tylko pasami, bądź kwadratami i każdy taki element może pracować inaczej ...

- obawa dodatkowa :roll: to taka, że jak postawię na tym ś. działowe z jakiś bloczków ( zmierzam ku silikatom ) to czy nie jest to za mała warstwa żeby to nie siadło / popękało ...

Rozwiejecie moje obawy ? :wink:

dzięki, pozdrawiam, majki

15 cm B20....

Podejrzewam,że projektant przewidział prowadzenie defilad wojskowych z użyciem czołgów na tych posadzkach później....

https://forum.murator.pl/topic/78196-chudy-beton-i-listwy-prowadzace/page/2/#findComment-1930646

Witam

czy chudziak może być podłogą dla wiaty? czy raczej powinna to być płyta żelbetowa? ...

ani chudziak ani płyta zelbetowa /wg mnie/ a zwykły beton B10 - B12

a teraz głupie pytanie:

zostały nam dwie rolki siatki rabitza (chyba tak się pisze?)- czy ta siatka tylko pod tynk czy może...? ...

nie podajesz jaka ta siatka /zimnociagniona z blachy czy pleciona z drutu/

ale siatke raczej pod tynk, tu moze słuzyć jako zbrojenie przeciwskurczowe /jesli komus z tym będzie chciało sie z nią p ... lic/

obecnie mamy zagęszczony piasek-w warstwie 30-40 cm

podłoga ma być o wymiarach 3,5mx7,7m

czy jeżeli nawierzchnia pod wiatę będzie betonowa to można zrezygnować ze stóp? cieśla mówi, że warto by je zrobić ...

nie podajesz grubości płyty ...

na wszelki wypadek w miejscu słupów pogrubiłbym płyte - jak radzi ciesla

https://forum.murator.pl/topic/78196-chudy-beton-i-listwy-prowadzace/page/2/#findComment-1930759

Do rzeczy :

Podłoga na gruncie składa się kolejno od dołu:

zagęszczony piach lub inne podłoże,

chudziak, zgadzam sie z Geno15 cm B20 to o 10 cm za dużo

folia lub papa,

izolacja termiczna (na ogół twardy styropian),

jakaś izolacja przeciw wilgoci,

wylewka jako płyta pływająca,

pokrycie wykończeniowe.

Jak widzisz obciążenia nigdzie nie są bezpośrednio przenoszone do chudziaka a więc nie powinien popękać a nawet jeśli to nierówności przejmie na siebie styropian. To wylewka daje sztywność i stabilność podłodze oczywiście w granicach rozsądku t.zn. powierzchnia wylewki w kształcie regularnego równoległoboku nie większa niż 30sqm. Jeżeli większa lub nieregularna to należy podzielić na mniejsze powierzchnie dylatacjami. Poczytaj na forum. Już wiele o tym napisano

Co do ścian działowych to nie stawiaj na chudziaku tylko wylej w tym miejscu ławę.

https://forum.murator.pl/topic/78196-chudy-beton-i-listwy-prowadzace/page/2/#findComment-1930770

Dzięki Brzoza :D

przewidywana grubość płyty to 10 cm- czy na bank nie trzeba jej zbroić?

gdyby wylać tylko 4 stopy to byłoby prościej- na ostrogę więcej betonu by poszło

tylko czy podłoga nie będzie pękać?

siatka jest pleciona

myślę, żeby ją przeciwskurczowo wykorzystać...pobawię się...

Brzoza- a podjazd 40mkw zrobiłam :lol: okazało się, że jest to granit żółto- beżowy umazany czymś na żółto; w 12 tonach było go gdzieś z 7 ton; zajęło mi to 5 tygodni

teraz mam bruk dziki

pzd

https://forum.murator.pl/topic/78196-chudy-beton-i-listwy-prowadzace/page/2/#findComment-1930854

Dzięki Brzoza :D

przewidywana grubość płyty to 10 cm- czy na bank nie trzeba jej zbroić?...

nie ma sprawy Beaty:D

sa dwie szkoły

jedna mówi o podzieleniu takiej powierzchni na 2- 4 pola i zdylatowaniu - niech wtedy pęka, jesli chce w kontrolowanych miejscach

druga zbroi

w tym wypadku mogłabys wrzucic np stara siatke ogrodzeniową lub walcówke fi 4,5 mmm o oczku 30 x 30 cm /25 x 25/

generalnie - jesli podłoze jest dobrze zagęszczone i nie wystapi zima stulecia - nie powinno sie nic dziac bez dylatacji i siatki

siatka Rabitza skomplikuje Ci betonowanie /muszisz podzielic na 2 etapy/

i wytrzymałosciowo nie jest kto wie co

pod same słupu mozesz wykonac fundamenty głębsze /"strogi" jak to nazywasz/ ale wypada je wtedy oddylatowac od reszt posadzki

gratuluje samozaparcia w wykonywaniu podjazdu !

to musi fajnie wygladać ...

https://forum.murator.pl/topic/78196-chudy-beton-i-listwy-prowadzace/page/2/#findComment-1930897

ppp.j ; Geno - dzięki za odpowiedzi. Jjuż nic zmieniac nie będą, a i tak zmienione jest to że pierwotnie miało być 20 cm B20 ...

Rozumiem, 15 cm wystarczy - mam się nie bać, że popęka, dylatacje z desek ok.

Wychodzę z założenia, że wolę coś zrobić porządnie(j) i się nie martwić na przyszłość, niż nie spać po nocach :wink:

pozdrawiam, majki

https://forum.murator.pl/topic/78196-chudy-beton-i-listwy-prowadzace/page/2/#findComment-1931677