majki 11.08.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Cześć Normalnie wchodziłem na forum z myślą o założeniu identycznego wątku Zawsze jednak warto poszukać - cudowne to forum Do rzeczy : - moja obawa dotyczy faktu, że właśnie zostają te listwy drewniane ( będę miał identycznie jak autor wątku ) tylko, że nie boję sie o ich ew. gnicie tylko o to, ze chudziak jest wtedy nie monolityczną płytą na całości, tylko pasami, bądź kwadratami i każdy taki element może pracować inaczej ... U mnie będzie 15 cm z B20. - obawa dodatkowa to taka, że jak postawię na tym ś. działowe z jakiś bloczków ( zmierzam ku silikatom ) to czy nie jest to za mała warstwa żeby to nie siadło / popękało ... Rozwiejecie moje obawy ? dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.08.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Cześć Normalnie wchodziłem na forum z myślą o założeniu identycznego wątku Zawsze jednak warto poszukać - cudowne to forum Do rzeczy : - moja obawa dotyczy faktu, że właśnie zostają te listwy drewniane ( będę miał identycznie jak autor wątku ) tylko, że nie boję sie o ich ew. gnicie tylko o to, ze chudziak jest wtedy nie monolityczną płytą na całości, tylko pasami, bądź kwadratami i każdy taki element może pracować inaczej ... U mnie będzie 15 cm z B20. - obawa dodatkowa to taka, że jak postawię na tym ś. działowe z jakiś bloczków ( zmierzam ku silikatom ) to czy nie jest to za mała warstwa żeby to nie siadło / popękało ... Rozwiejecie moje obawy ? dzięki, pozdrawiam, majki 15 cm B20.... Podejrzewam,że projektant przewidział prowadzenie defilad wojskowych z użyciem czołgów na tych posadzkach później.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Witam czy chudziak może być podłogą dla wiaty? czy raczej powinna to być płyta żelbetowa? ... ani chudziak ani płyta zelbetowa /wg mnie/ a zwykły beton B10 - B12 a teraz głupie pytanie: zostały nam dwie rolki siatki rabitza (chyba tak się pisze?)- czy ta siatka tylko pod tynk czy może...? ... nie podajesz jaka ta siatka /zimnociagniona z blachy czy pleciona z drutu/ ale siatke raczej pod tynk, tu moze słuzyć jako zbrojenie przeciwskurczowe /jesli komus z tym będzie chciało sie z nią p ... lic/ obecnie mamy zagęszczony piasek-w warstwie 30-40 cm podłoga ma być o wymiarach 3,5mx7,7m czy jeżeli nawierzchnia pod wiatę będzie betonowa to można zrezygnować ze stóp? cieśla mówi, że warto by je zrobić ... nie podajesz grubości płyty ... na wszelki wypadek w miejscu słupów pogrubiłbym płyte - jak radzi ciesla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 12.08.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Do rzeczy : - moja obawa dotyczy faktu, że właśnie zostają te listwy drewniane ( będę miał identycznie jak autor wątku ) tylko, że nie boję sie o ich ew. gnicie tylko o to, ze chudziak jest wtedy nie monolityczną płytą na całości, tylko pasami, bądź kwadratami i każdy taki element może pracować inaczej ... U mnie będzie 15 cm z B20. - obawa dodatkowa to taka, że jak postawię na tym ś. działowe z jakiś bloczków ( zmierzam ku silikatom ) to czy nie jest to za mała warstwa żeby to nie siadło / popękało ... Podłoga na gruncie składa się kolejno od dołu: zagęszczony piach lub inne podłoże, chudziak, zgadzam sie z Geno15 cm B20 to o 10 cm za dużo folia lub papa, izolacja termiczna (na ogół twardy styropian), jakaś izolacja przeciw wilgoci, wylewka jako płyta pływająca, pokrycie wykończeniowe. Jak widzisz obciążenia nigdzie nie są bezpośrednio przenoszone do chudziaka a więc nie powinien popękać a nawet jeśli to nierówności przejmie na siebie styropian. To wylewka daje sztywność i stabilność podłodze oczywiście w granicach rozsądku t.zn. powierzchnia wylewki w kształcie regularnego równoległoboku nie większa niż 30sqm. Jeżeli większa lub nieregularna to należy podzielić na mniejsze powierzchnie dylatacjami. Poczytaj na forum. Już wiele o tym napisano Co do ścian działowych to nie stawiaj na chudziaku tylko wylej w tym miejscu ławę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 12.08.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Dzięki Brzoza przewidywana grubość płyty to 10 cm- czy na bank nie trzeba jej zbroić? gdyby wylać tylko 4 stopy to byłoby prościej- na ostrogę więcej betonu by poszło tylko czy podłoga nie będzie pękać? siatka jest pleciona myślę, żeby ją przeciwskurczowo wykorzystać...pobawię się... Brzoza- a podjazd 40mkw zrobiłam okazało się, że jest to granit żółto- beżowy umazany czymś na żółto; w 12 tonach było go gdzieś z 7 ton; zajęło mi to 5 tygodni teraz mam bruk dziki pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Dzięki Brzoza przewidywana grubość płyty to 10 cm- czy na bank nie trzeba jej zbroić?... nie ma sprawy Beaty sa dwie szkoły jedna mówi o podzieleniu takiej powierzchni na 2- 4 pola i zdylatowaniu - niech wtedy pęka, jesli chce w kontrolowanych miejscach druga zbroi w tym wypadku mogłabys wrzucic np stara siatke ogrodzeniową lub walcówke fi 4,5 mmm o oczku 30 x 30 cm /25 x 25/ generalnie - jesli podłoze jest dobrze zagęszczone i nie wystapi zima stulecia - nie powinno sie nic dziac bez dylatacji i siatki siatka Rabitza skomplikuje Ci betonowanie /muszisz podzielic na 2 etapy/ i wytrzymałosciowo nie jest kto wie co pod same słupu mozesz wykonac fundamenty głębsze /"strogi" jak to nazywasz/ ale wypada je wtedy oddylatowac od reszt posadzki gratuluje samozaparcia w wykonywaniu podjazdu ! to musi fajnie wygladać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 12.08.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 ...... przewidywana grubość płyty to 10 cm- czy na bank nie trzeba jej zbroić?.... Można dać wieniec na ścianach nośnych(dwa pręty) dla czystego sumienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 12.08.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 ppp.j ; Geno - dzięki za odpowiedzi. Jjuż nic zmieniac nie będą, a i tak zmienione jest to że pierwotnie miało być 20 cm B20 ... Rozumiem, 15 cm wystarczy - mam się nie bać, że popęka, dylatacje z desek ok. Wychodzę z założenia, że wolę coś zrobić porządnie(j) i się nie martwić na przyszłość, niż nie spać po nocach pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts