Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A co powiecie na system ISOMAX ?

Recommended Posts

http://www.isomax.com.pl/index.php?id=50

Niskoenergetyczne budowle w systemie ISOMAX

Ekologiczne i ekonomiczne domy o zerowym zapotrzebowaniu energetycznym wykorzystujące energię słoneczną i geotermiczną ziemi.

Grupa przedsiębiorstw ®ISOMAX w ciągu około 40 lat swojej działalności badawczo-rozwojowej stworzyła wiele nowych technologii opatrzonych międzynarodowymi patentami, rozwinęła i upowszechniła je na całym świecie. Dzięki ich nowoczesności, ekologiczności i ekonomiczności, technologie te wielokrotnie były nagradzane i osiągnęły czołową pozycję w skali światowej.

Dokonania i zastosowanie

W wielu krajach świata system budownictwa ®ISOMAX reprezentowany jest od wielu lat przez firmy licencyjne i udziałowe. W USA, Argentynie, Belgii, Niemczech, Francji, Holandii, Indiach, Izraelu, Szwajcarii, Hiszpanii, Chinach, Malezji i Wenezueli zostało już wybudowanych wiele obiektów w tej technologii. Isomax doskonale stosuje się dla budynkow mieszkalnych, kompleksów biurowo-hotelowych, instytucji prywatnych i publicznych, do renowacji zabytków. Można również tą techologią odmrażać płyty lotnisk, boisk czy korty tenisowe.

Standard domów systemu ®ISOMAX

Klimatyzacja domu oraz podgrzewanie wody do celów gospodarczych (cwu - centralna woda użytkowa) odbywa się z odnawialnych źródeł energii.Definicja domów niskoenergetycznych (tj.zużycie energii poniżej 18 kWh/m²/rok) jest dla technologii ®ISOMAX w pełni adekwatna. Ogrzewanie budynków następuje poprzez kombinację pasywnego wykorzystania energii słonecznej w obrębie dachu i ścian zewnętrznych jak i podpowierzchniowej energii ziemi. Na dachu pomiędzy dachówkami i izolacją cieplną ułożony jest system przewodów rurowych. System ten jest niewidoczny, a energetycznie czynna powierzchnia jest dużo większa. Ponieważ chłodzenie wiatrem jest bardzo małe, osiągane są temperatury rzędu +85°C. System rur PP lub PE układany jest również w rdzeniu nośnym z ®BIO-PORON-betonu i znajduje się w ścianach zewnętrznych budynku z symetryczną izolacją termiczną wykonaną z płyt styropianowych z obu stron ściany. W rozszerzonym systemie pod płytą fundamentową magazynowana energia uzyskana ze słońca oddawana jest do rdzenia ®BIO-PORON-Betonowego i pośrednio podgrzewa grunt pod budowlą. Ten istniejący potencjał energii cieplnej kieruje się pompą obiegową do ®BIO-PORON-Betonowych ścian zewnętrznych i tworzy tym samym barierę klimatyczną stanowiącą blokadę przepływu ciepła z obszarów o wyższym do obszarów o niższym poziomie energetycznym. Przy budowie ścian zewnętrznych 12,5 cm styropianu/15 cm ®Bio – Poren- Betonu/12,5 cm styropianu, osiągamy współczynnik przenikania ciepła o wartości U = 0,145 W/m²K, a strata cieplna wynosi w tym przypadku 12,82 kWh/m²/rok ściany zewnętrznej. Efekt ten wzmacniany jest poprzez zastosowanie bariery termicznej w ścianie zewnętrznej co daje nam przy temperaturze + 16 °C w ścianie stratę 6,18 kWh/m²/rok ściany zewnętrznej, a przy temperaturze bariery + 18 °C strata ta wynosi 3,09 kWh/m²/rok ściany zewnętrznej, (więcej informacji na temat pod rubryką fizyka budowli). W obrębie dachu wartość wynosi U=0,12 W/m²K. Należy tu zaznaczyć, że już przy wartości współczynnika przenikania ciepła U=0,14 W/m²K straty przesyłowe wyrównywane są przez wewnętrzne źródła ciepła np. kuchenkę, lodówkę, tv, oświetlenie, ciepło ludzkiego ciała, itp.

Straty przesyłowe w skorupie zewnętrznej budynku są minimalizowane do 0,7 W/m²K dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań okiennych i drzwiowych.

Słońce i ziemia nie wystawiają rachunków. Prądem zasilane są zaledwie dwie pompki cyrkulacyjne typu Grundfos, włącznik i regulator termostatu centralnego o znikomym zużyciu prądu oraz dwa małe wentylatorki. Klimatyzacja i przewietrzanie budynku nie pociąga za sobą żadnych kosztów eksploatacji, odpadają poza tym koszty budowy i obsługi ogrzewania, kotłowni oraz materiałów opałowych.

Elementy ścienne ®ISOMAX

Wielkopłytowe elementy ścian ®ISOMAX o wysokości jednej kondygnacji i długości do 12 m, posiadające izolację styropianową 2x12,5 cm, wewnętrzne orurowanie typu PP i instalacyjne - na poprowadzenie przewodów elektrycznych. Są one stosowane na całym świecie. Pojedynczy element posiada zaprojektowane otwory okienno-drzwiowe i pokryty jest tynkiem gruntowym.

Indywidualność

System ®ISOMAX ma zastosowanie nie tylko przy typowych wielopłytowych elementach ale w tradycyjnym budownictwie murowanym, jak również w systemie szkieletowo – drewnianym tzw.kanadyjskie.System ten stosuje się również przy remontach starych budynków, przekształcanie ich na energooszczędne tzw.”Zero – Energii”.

Każdy obrys i typ budynku jest możliwy do wykonania. ®ISOMAX współpracuje z klientem i miejscowym architektem, przenosząc zadane mu informacje na technologie ®ISOMAX. Systemem tym mogą być stawiane indywidualnie projektowane budynki mieszkalne, handlowe, przemysłowe, hotele, biurowce, budownictwo użyteczności publicznej, szklarnie, baseny, podgrzewane murawy boisk itp. Można także adaptować i modernizować stare obiekty budowlane np.: zamki, kościoły, dworki czy też budownictwo mieszkaniowe - tzw. wielką płytę itp.

Promocja

Na całym świecie poprzez wprowadzenie nowych norm mających na celu zminimalizowanie emisji CO2 do atmosfery, promowane są domy niskoenergetyczne. Dowiedzione jest, że typowe domy budowane w Polsce mają zapotrzebowanie na energię cieplną ok. 120 KWh/m² w ciągu roku. Bardzo dobre energooszczędne domy mają zapotrzebowanie ok. 30-70 kWh/m², a domy ®ISOMAX „Zero-Energii” potrzebują tylko od 3,4 - 8 kWh/m² w ciągu roku. Firma ®ISOMAX doradza składanie wniosków o przyznanie pomocy finansowej i dotacji w Wojewódzkim Funduszu Ochrony Środowiska. Chodzi tu również o środki udostępniane przez Unię Europejską poszczególnym krajom oraz fundacjom ekologicznym.

Opis projektu domu o najniższym zużyciu energii budowanym wysokoizolacyjnym, masywnym systemem ®ISOMAX

Z szalunkowym, pełnoizolacyjnym systemem ®ISOMAX została zrealizowana koncepcja najbardziej energooszczędnego domu, który już dzisiaj osiągnął wartość U poniżej 0,145 W/m²K z barierą termiczną + 18°C stratą 3,09 kWh/m²K/rok ściany zewnętrznej, a zapotrzebowanie na energię grzewczą leży przy około 5 kWh/m²/pow.mieszkalnej w skali rocznej. Niezależnie od tego wykorzystano tu enegrię słoneczną i ciepło geotermiczne poprzez absorbujące systemy dachowe, kompensacje ścian północnej i południowej, zbiornik z materii trwałej do ogrzewania, chłodzenia, oraz podgrzewania wody użytkowej.

Podłoże

Podłoże pod płytą fundamentową może być różne tzn.piaskowe, gliniaste, kamieniste itp. a spełnia taką samą bardzo ważną rolę zbiornika energii geotermicznej. Dla powiększenia pojemności cieplnej tego zbiornika po obwodzie budynku są one także wyłożone styrodurem, co zwiększa znacznie pojemność i wydajność zbiornika energii geotermicznej.

Ściana

W systemie szalunkowym ®ISOMAX ściana zbudowana jest z 12,5 cm płyty styropianowej, połączonej poprzez opatentowane łączniki ®BIO-POREN-betonowe z drugą 12,5 cm płytą styropianową. Pomiędzy nimi umieszczone są meandralnie rury PP w celu uzyskania bariery temperatur, która wynosi minimum (DT=10°C) i kompensacji północy z południem, dzięki czemu wszystkie ściany budynku mają jednakową temperaturę (wyeliminowanie ściany północnej). Przestrzeń pomiędzy tymi płytami styropianowymi wypełniona jest ®BIO-POREN-betonem. Proces wylewu ®BIO-POREN-betonu, odbywa się w zależności od odległości budowy, w fabryce lub bezpośrednio na budowie.

http://www.isomax.com.pl/UserFiles/Image/09.jpg

Dach

Dach budynku składa się z krokwi o kształcie dwuteownika, płyt styropianowych o grubości 30 cm, łat dachowych, rur absorbujących energię słoneczną oraz z dachówki. Ten regulowany termostatem absorber przesyła nagromadzone ciepło do zbiornika stałego lub wymiennika cieplnego dla wody użytkowej.

Przy tych wszystkich staraniach cały dom dzięki swojej specyficznej konstrukcji jest uchroniony od strat energii i pobiera dodatkowo energię z naturalnych źródeł w najprostszy możliwy sposób. Użytkowanie takiego domu nie przyczynia się do jakichkolwiek zanieczyszczeń środowiska. I tak oto dzięki systemowi ®ISOMAX – stało się możliwe ekologiczne budowanie.

http://www.isomax.com.pl/UserFiles/Image/09a.jpg

Budować z ®ISOMAX -em

Proszę się zastanowić 5 minut....

Lepiej naszą przyszłość „puścić z dymem”, czy też kierując się rozsądkiem, wykorzystywać otaczającą nas energię?

Największe korzyści ekonomiczne, jak i ekologiczne, można uzyskać oszczędzając energię cieplną, głównie w budownictwie jedno- i wielorodzinnym. Na ogrzewanie mieszkań w Polsce zużywało się

i zużywa nadal znacznie więcej energii niż na ogrzewanie takich samych mieszkań w krajach zachodnich

o podobnym klimacie. Przykładowo do 1985 r. na roczne ogrzanie 1 m² powierzchni użytkowej było potrzebnych 240-380 kWh energii, w latach 1986-1992 ok. 160-200 kWh, a od 1992 r. zużywa się

120-160 kWh. Podczas gdy w Niemczech zużycie to wynosi obecnie 50-100 kWh, a w Szwecji tylko

30-60 kWh. Wzorując się na doświadczeniach zachodnich wydaje się, że również i w Polsce najbardziej efektywnym sposobem oszczędzania energii cieplnej będzie promowanie: nowej generacji energooszczędnego budownictwa, termorenowacji istniejących budynków i wdrażanie energooszczędnych systemów grzewczych jakim jest ®ISOMAX. Wiatr, słońce, ziemia i woda, są wystarczającym dostawcą energii dla całej ludzkości, jeśli politycy wprowadziliby ten problem na właściwe tory. Te źródła energii leżą spokojnie i niezależnie od kryzysów czy wojen tuż pod naszym progiem, należy je tylko mądrze wykorzystać, tak jak to czynili już nasi przodkowie przed tysiącami lat. Energia czerpana ze środowiska naturalnego jest bezpłatną i niewyczerpalną rezerwą drzemiącą w trzech naturalnych nośnikach: w ziemi, powietrzu i wodzie. Jeśli jednak prawodawstwo w polityce energetycznej będzie dalej tak nieodpowiedzialne, to najprawdopodobniej dopiero w połowie przyszłego stulecia będzie możliwe wykorzystywanie energii słonecznej dla potrzeb energetycznych. Ale tu nasuwa się pytanie, czy będziemy mieli jeszcze wtedy zdolne do życia środowisko?

Aby zmniejszyć emisję gazów zanieczyszczających nasze środowisko weźmy pod uwagę następujące możliwości:

Aby zmniejszyć emisję gazów zanieczyszczających nasze środowisko weźmy pod uwagę następujące możliwości:

1. zastąpienie surowców mineralnych innymi źródłami energii,

2. redukcja zapotrzebowania na energię poprzez gospodarcze zużycie,

3. zmniejszenie strat ciepła.

Od strony budowlanej oznacza to wprowadzenie dobrze izolującego systemu budowlanego, pod kątem zastosowania surowców energetycznych, onacza użycie energii słonecznej i ciepła ziemi, jak też innych energii ze środowiska naturalnego oraz gromadzenie nadmiarów energii latem do późniejszego wykorzystania jej w miesiącach zimowych. Pod kątem oszczędności oznacza to – rozwój i zastosowanie systemów naturalnych, które nie wymagają wysokich nakładów przy ich produkcji. Biorąc pod uwagę klimatyzację onacza to – zastosowanie systemów integralnych, które nie mają własnego zużycia energii, co oznacza ogrzewanie dopływu powietrza z nagromadzonych zasobów energii słonecznej i ciepła ziemi zimą i chłodzenie powietrza latem poprzez chłód ziemi.

Codziennie kąpiemy się w morzu energii,

którą wysyła nam słońce i chodzimy po kulistej,

zawsze już istniejącej nagromadzonej energii ziemi,

wystarczy wyciągnąć rękę i brać,

Chcąc budować marzysz o:

Indywidualnym stylu

Szybkim i czystym budowaniu

Pełnej klimatyzacji

Minimalnym zapotrzebowaniu na energię elektryczną

Wysokim komforcie

a przede wszystkim o niskich kosztach

Wczoraj marzenie - dzisiaj rzeczywistość dzięki SYSTEMOWI ®ISOMAX:

Szalunek jest jednocześnie izolacją

Pełna klimatyzacja

Wyeliminowanie zimnej ściany północnej

Produkcja całych ścian z kompletem instalacji

Szybki montaż budynku

Ponad 96% oszczędności energii grzewczej

Wytrzymałość ogniowa F120

Wytrzymałość akustyczna 45 dB

Budowle wielokondygnacyjne

Współczynnik dyfuzji pary wodnej µ 40 (40,00 ściana)

Wysoki standard mieszkaniowy

[/url]

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja jestem ciemnota i dziś na to wpadłam w necie :( Sorry :):)

Witajcie .. chcetnie odpowiem na wasze pytania..dotyczace zagatkowej technologii isomax, pozostawiam was z informacja ze prof.Edmond Krecke twórcca systemu został n0ominowany do nagrody Nobla..poszukajcie w necie i sprawdżcie dlaczego warto miec dom w systemie isomax.. niedalej jak kilka dni temu rozmawiałem z kolejnym licencjobiorca systemy w niemczech..facet opowiada fantastyczne rzeczy a jedna jest najwazniejsza domy Isomax w swiecie sa postrzegane jako marka luksusowa. jeśli chcecie czekac z budowa ,az i w polsce tak bedzie to rzycze powodzenia..

człowiek tem powiedział mi, ze sprzedaje domy od 4tys euro za m2..

Piszcie czasem do mnie na GG 1041662 tel 516981034 rafał Lisowicz Isomax Polska

Bzdury może nie ale w/g mnie jest to zebranie pod nazwą towarową większości wymagań domu niskooenergrtycznego. Żadnej rewolucji. Grubo ocieplone ściany, dobre okna, reku, GWC, solar, prefabrykacja i już. O tym wszyscy już czytali na forum. Teraz ubieramy to w marketing, Nobel (nominacja dokładnie - i już klękajcie narody), licencja, postrzeganie jako marka luksusowa. To "musi" być wyjątkowe...

Mnie interesuje technologia nie marketing. Akurat nie uważam, że to pozycjonowanie na luksusową markę, bo to oznaczałoby wysoką pólkę czyli 3000 Euro za metr. A Nobel - na mnie nie robi żadnego wrażenia, bo nie z Noblistą będę tam mieszkać :) W poniedziałek dostanę wycenę i sama jestem ciekawa ...

Mnie interesuje technologia nie marketing. Akurat nie uważam, że to pozycjonowanie na luksusową markę, bo to oznaczałoby wysoką pólkę czyli 3000 Euro za metr. A Nobel - na mnie nie robi żadnego wrażenia, bo nie z Noblistą będę tam mieszkać :) W poniedziałek dostanę wycenę i sama jestem ciekawa ...

No ale na forum użytkownik isomax z tym "wyskoczył najsampierw"

Też jestem ciekaw.

Podaj co i za ile wycenili.

No ale na forum użytkownik isomax z tym "wyskoczył najsampierw"

Też jestem ciekaw.

Podaj co i za ile wycenili.

Aaaaa to gupio - bo w Polsce nie ma rynku na marki luksusowe w budownictwie :)

Dam znać jak dostanę wycenę :)

uwazam, ze ta technologia to kpiny

sciany ocieplone z dwu stron?- po co?- zeby powstal nowy problem z zawieszaniem szafek itd?

Leonie, kiedy pierwszy raz przeczytałem załozenia tej technologi, miałem podobne zdanie jak Ty. Kiedy ją jednak szczegółowo przeanalizowałem, zmieniłem zdanie. Ta technologia ma sens. Jeżeli najważniejszym problemem dla Ciebie jest zawieszanie szafek, to muszę Ci powiedzieć, że z tym problemem można sobie poradzić bardzo prosto - zobacz TUTAJ .

Dla mnie technologia, która pozwala zejść ze zużyciem energii do ogrzewania znacznie poniżej standardu domu pasywnego (5 kWh/m2 rocznie) przy kosztach porównywalnych z "tradycyjnym" budownictwem jest co najmniej godna uwagi.

technologia ciekawa, tylko te ściany styropianowe od wewnątrz....

dla mnie to jest chyba największy minus tej technologii

Marcin

Odpowiedź masz wyżej.

Ok cena 1m2 to 1500zł w systemie deweloperskim ,czyli ze wszystkimi instalacjami i systemem klimatyzacyjno grewczym isomax..

Odpuszczam marketing ,za to chetnie odpowiem na pytania..dom w konstrukcji jest juz Pasywnym sciana ma 0.14.. a sytem jest gwarancja na niepogode..

Rozumiem ,ze komus moze nieodpowiadac ze napisałem o nominacji do Nobla..miałem nadzieje ,ze znajde tu ludzi którzy podejma dyskusje i wiedza o czym pisza..

jakie masz watpliwosci forumowiczy bo mozesz miec takie..chetnie odpowiem i niezalezy mi by ciebie przekonac..do systemu

Wazne by wiedziec o czym sie rozmawia..Rafał :lol:

uwazam, ze ta technologia to kpiny

sciany ocieplone z dwu stron?- po co?- zeby powstal nowy problem z zawieszaniem szafek itd?

Leonie, kiedy pierwszy raz przeczytałem załozenia tej technologi, miałem podobne zdanie jak Ty. Kiedy ją jednak szczegółowo przeanalizowałem, zmieniłem zdanie. Ta technologia ma sens. Jeżeli najważniejszym problemem dla Ciebie jest zawieszanie szafek, to muszę Ci powiedzieć, że z tym problemem można sobie poradzić bardzo prosto - zobacz TUTAJ .

Dla mnie technologia, która pozwala zejść ze zużyciem energii do ogrzewania znacznie poniżej standardu domu pasywnego (5 kWh/m2 rocznie) przy kosztach porównywalnych z "tradycyjnym" budownictwem jest co najmniej godna uwagi.

technologia ciekawa, tylko te ściany styropianowe od wewnątrz....

dla mnie to jest chyba największy minus tej technologii

Marcin

Odpowiedź masz wyżej.

witaj HenoK

wybacz ze nie poswiece wiecej czasu aby dumac nad ta technologia...

jesli juz wpadles na to dlaczego oni daja tam ten steropian to daj cynk

chyba tylko moze to sluzyc jako szalunek tracony

ale

przeciez juz zostalo uzgodnione na forum, ze sciany maja byc ciezkie i cieplnie bezwladne, a to zastosowanie styro i scianka z ytonga sie z tym kloca

juz nie mowiac, ze taki delikatny tynk wewnatrz domu tez nie nalezy do rozwiazan z gornej polki....

na prawde nie widze w tym rozwiazaniu scian sensu i uwazam ze to badziewie

jesli masz swoje odmienne przemyslenia to chetnie je poznam

nie chodzi mi o calosc systemu, bo to pewnie temat zawily na kilka dni roztrzasan

napisz po prostu o tych scianach

Witajcie ..odpowiedz na pytanie dlaczego styropian z obu stron... jjest prosta sytem isomax jest systemem energetycznym wewnatrz sciany nosnej z bioporonbetonu sa rurki z glikolem o tem 18 stopni zeby zachowac ta teperature nalezało ograniczyc straty ciepła i stad ten styropian system w scianie działa jak bariera termiczna i niepozwala uciec ciepłu z domu..

pozaty system isomax stosowany jest przy termomodernizacji budynków i wtey niemasz styropianu w domu, lu jeski masz jusz kupiony materiał na budowe domu np. cegłe, poroterm czy cos innego o dobrych parametrach to tez mozesz miec system isomax i tylko z jednej strony styropia.. technologia miała byc tani dla polków stad prefabrykacja dwa razy styropian wypełniony bioporon betonem jest tanszy od murowanej sciany, a ma lepsze parametry ot i cała chistoria..poza tym w Luxemburgu nie stosuje takiej grubosci styropianu jak w Polsce ,tam wystarcza po 5 cm z kazdej strony,jesli masz tanszy materiał od styropianu który ma bardzo dobre własciwosci cieplne to tez moge zbudowac dom o zapotrzebowaniu 5kw/m2 rok ..własnie zakupiłem technologie dla tych co nie lubia wiedziec ,ze maja w scianie styropian .. okazyje sie ze styrobeton .. tez jest tani i ma ws.olczynnik 0.16 ..jesli zaczne go produkowac dom moze byc jeszcze tanszy..czy taka informacja satysfakcjonuje ciebie..> :lol:

ja pierdziele.....

rurki z glikolem powiadasz... ;)

a moze rzucicie tam od razu ciezka wode?

dobra po kolei:

rurki z glikolem o temp 18 °C- chcecie ograniczyc staty ciepla- co to do licha ma znaczyc? jakie straty?- po co ten glikol? przeciez w zwyklym domu z silikatu dajmy na to ocieplonego 20 cm styropianem od zewnatrz moja sciana silikatowa bedzie miala praktycznei temperature pokojowa, a u was 18 °?

po co te 18 °, czyzby wewnatrz domu tez mialo byc 18 °?

jesli tak to jakie straty?, jesli nie, i mialoby by byc np 20 to skad pochodzi cieplo w salonie- bo przeciez nie od zimnych (18°) scian izolowanych dodatkowo styro...

po co jakis styro beton, skoro mozna kupic z xelli multipor (to co ytong ale o gestosci 100) i lambdzie =0,045 ?

w ogole z tego co rozumiem to ta technologia opiera sie na zalozeniu, ze wasza sciana jest rozwiazaniem o wiele lepszym, niz inne sciany standardowo dostepne na rynku

a z tego co widze, to to badziewie co sie zowie...

glikol, rurki, ytong (zwany bioporobeton) slupy zelbetowe, podwojna okladka ze styro

normalny horror

to juz bym chyba wolal w drewnianym szkieleciaku mieszkac ;)

zadalem sobie troche trudu i przeczytalem opis zamieszczony wyzej przez nefer

uwazam, ze to nie jest dobry system

cieplo ze slonca i z ziemi?

za darmo?

tylko dwie pompki obiegowe i dwa wentylatorki? (razem pewnie jakies 400 W elektyki)

zadnego dodatkowego systemu grzewczego?

jakis watpliwy bajer wyeliminowania efektu sciany polnocnej? (a co to takiego? u mnie w domu wszystkie sciany i tak beda mialy te sama temperature- bez uzycia jakis sztuczek)

co do ciepla ze slonca i ziemi to chyba ni emowimy tu o zimie?

a jesli tak, to gdzie kolektory prozniowe?- nic tam nie napisane...???

cieplo z ziemi???- znamy temat ogolnie rzecz ujmujac- naciagactwo!

bo jak niby dbierac to cieplo za pomoca glikolu o temp 18 °C?

i ile tego ciepla w glebie zmagazynujemy?- kpiny w bialy dzien

caly opis systemu to powielanie ulotek dotyczacych "ekologicznego" budownictwa, bez jakichkolwiek konkretow

tak na prawde na system sklada sie:

1. nietypowa, strasznie skomplikowana i nieekologiczna sciana( glikol, pomijam juz niebezpieczenstwo rozszczelnienia instalacji)

2. zastapienie standardowego systemu grzewczego, przez inny system o watpliwym dzialaniu (pewnie w intrukcji obslugi bedzie napisane, zeby w zimie dogrzewac sie farelka)

3. bajka o dodatkowym zmniejszeniu strat ciepla przez sciane dzieki systemowi rurek (kompletna bajka- sciana ma po prostu U wynikajace ze 25 cm styro i wyrstwy ytonga, rurki niczego nie zmieniaja w przenikaniu ciepla przez sciane- wiem, bo sam kiedys myslalem nad sciana odzyskujaca cieplo, robilem symulacje i wyszlo mi co mi wyszlo...)