an-bud 16.05.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 przestraszyłem wszyskich w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.05.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 nawet mi szorty falują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 16.05.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 nawet mi szorty falująto co mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.05.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 a niby czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.05.2007 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Mój dom to prawie 300 mkw netto.Okazało się, że do wyceny należy przyjąć "powierzchnię obliczeniową" 420 m kw. Nie przeczę - być może. Ale to co jest na stronie internetowej to na pewno nie to...W związku z tym cena za mój dom to 588.000 pln + 7 % VAT.Za te pieniądze zbuduję dom metodą tradycyjną, więc nie wchodzę w Isomax.Ale technologia jest niewątpliwie ciekawa .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 16.05.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 No tak - a w tradycyjnej ile Ci wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 16.05.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Mój dom to prawie 300 mkw netto. Okazało się, że do wyceny należy przyjąć "powierzchnię obliczeniową" 420 m kw. Nie przeczę - być może. Ale to co jest na stronie internetowej to na pewno nie to... W związku z tym cena za mój dom to 588.000 pln + 7 % VAT. Za te pieniądze zbuduję dom metodą tradycyjną, więc nie wchodzę w Isomax. Ale technologia jest niewątpliwie ciekawa ..za stan surowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.05.2007 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 No tak - a w tradycyjnej ile Ci wychodzi? Póki co od 550.000+ VAT do 680.000 + VAT. Szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.05.2007 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Mój dom to prawie 300 mkw netto. Okazało się, że do wyceny należy przyjąć "powierzchnię obliczeniową" 420 m kw. Nie przeczę - być może. Ale to co jest na stronie internetowej to na pewno nie to... W związku z tym cena za mój dom to 588.000 pln + 7 % VAT. Za te pieniądze zbuduję dom metodą tradycyjną, więc nie wchodzę w Isomax. Ale technologia jest niewątpliwie ciekawa ..za stan surowy? developerski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.05.2007 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Założyłam soebi, że jeśli mam wejśc w nową technologię to tylko wtedy gdy wyraźnie cena będzie bardziej atrakcyjna. Szczególnie,że mam świadomość, że po zbudowaniu domu byłoby miło czasem go udostępnić "zwiedzającym" ( tak jak ma to miejsce pod Opolem). Ale to musi być dla mnie zdecydowanie korzystne, bo póki co w Polsce jest kilka takich domów i co by o tym nie mówić - jednak jest to ryzyko. Ale jest jak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 16.05.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Czy ktoś posiada informacje na jakim etapie jest ISOMAX w zakresie dopuszczenia do stosowania w budownictwie na terenie naszego kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xaniax 16.05.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 wszystko ok koszty budowy te same ale spójż na koszty utrzymanie ....... dom to inwestycja na lata czy nie mam racji ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.05.2007 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 wszystko ok koszty budowy te same ale spójż na koszty utrzymanie ....... dom to inwestycja na lata czy nie mam racji ] Ok, ok, ok - ale......... i właśnie to "ale" powoduje, że (przynajmniej dla mnie) ta oferta musi być znacznie bardziej korzystna. A na pewno nie powinna być wyższa niż to co otrzymałam w technologii tradycyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isomax 16.05.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Czy ktoś posiada informacje na jakim etapie jest ISOMAX w zakresie dopuszczenia do stosowania w budownictwie na terenie naszego kraju? System isomax juz dawno ma wszelkie dopuszczenia w Polsce , konstrukcja to materiały dostepne w polsce i zgodne z polskimi normami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isomax 16.05.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 wszystko ok koszty budowy te same ale spójż na koszty utrzymanie ....... dom to inwestycja na lata czy nie mam racji ] Ok, ok, ok - ale......... i właśnie to "ale" powoduje, że (przynajmniej dla mnie) ta oferta musi być znacznie bardziej korzystna. A na pewno nie powinna być wyższa niż to co otrzymałam w technologii tradycyjnej. Droga nefer ..rozumie twoje podejscie do sprawy..mysle ze wiekszosc ludzi jednak majac wybór domu zwykłegio i w wysokiej klasie za te same pieniadze wybrałaby wyzsza klase..Pamietaj ze gdy kiedykolwiek zechcesz sprzedac dom to wycena odbedzie sie na podstawie audytu energetycznego... my dajemy 5kw/m2 twój dom bedzie miał jak dobrze pójdzie 150kw/m2.. i bedzie kosztował tyle samo.. nie wiem jaki tak naprawde czynnik zdecydował ,ze rezygnujesz . przecież sama wiesz ,ze niemozna sprzedawać rzeczy mocno pomizej wartosci..te domy zyskuja na wartosci co roku..tak czy inaczej pamietaj ,ze chetnie podpowiem ci pare rzeczy tak by nikt nie zepsól ci twojego domu.. Rafał isomax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 16.05.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 wszystko ok koszty budowy te same ale spójż na koszty utrzymanie ....... dom to inwestycja na lata czy nie mam racji ] Ok, ok, ok - ale......... i właśnie to "ale" powoduje, że (przynajmniej dla mnie) ta oferta musi być znacznie bardziej korzystna. A na pewno nie powinna być wyższa niż to co otrzymałam w technologii tradycyjnej. Droga nefer ..rozumie twoje podejscie do sprawy..mysle ze wiekszosc ludzi jednak majac wybór domu zwykłegio i w wysokiej klasie za te same pieniadze wybrałaby wyzsza klase..Pamietaj ze gdy kiedykolwiek zechcesz sprzedac dom to wycena odbedzie sie na podstawie audytu energetycznego... my dajemy 5kw/m2 twój dom bedzie miał jak dobrze pójdzie 150kw/m2.. i bedzie kosztował tyle samo.. nie wiem jaki tak naprawde czynnik zdecydował ,ze rezygnujesz . przecież sama wiesz ,ze niemozna sprzedawać rzeczy mocno pomizej wartosci..te domy zyskuja na wartosci co roku..tak czy inaczej pamietaj ,ze chetnie podpowiem ci pare rzeczy tak by nikt nie zepsól ci twojego domu.. Rafał isomaxz pewnością stan dewelopeski to najtańsze okna itd. za np. trzy szyby dopłata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.05.2007 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 wszystko ok koszty budowy te same ale spójż na koszty utrzymanie ....... dom to inwestycja na lata czy nie mam racji ] Ok, ok, ok - ale......... i właśnie to "ale" powoduje, że (przynajmniej dla mnie) ta oferta musi być znacznie bardziej korzystna. A na pewno nie powinna być wyższa niż to co otrzymałam w technologii tradycyjnej. Droga nefer ..rozumie twoje podejscie do sprawy..mysle ze wiekszosc ludzi jednak majac wybór domu zwykłegio i w wysokiej klasie za te same pieniadze wybrałaby wyzsza klase..Pamietaj ze gdy kiedykolwiek zechcesz sprzedac dom to wycena odbedzie sie na podstawie audytu energetycznego... my dajemy 5kw/m2 twój dom bedzie miał jak dobrze pójdzie 150kw/m2.. i bedzie kosztował tyle samo.. nie wiem jaki tak naprawde czynnik zdecydował ,ze rezygnujesz . przecież sama wiesz ,ze niemozna sprzedawać rzeczy mocno pomizej wartosci..te domy zyskuja na wartosci co roku..tak czy inaczej pamietaj ,ze chetnie podpowiem ci pare rzeczy tak by nikt nie zepsól ci twojego domu.. Rafał isomax Dzięki serdeczne Rafał - dzięki również za przekazanie mojego telefonu :) Niestety z racji dzisiejszego zasuwu nie odebierałam dziś telefonu , ale jutro oddzwonię do tego pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 16.05.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 "Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz."Mahatma Gandhi to moje hasło na czas budowy )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.05.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 W zasadzie to m.dworek ma rację mniej więcej jeśli chodzi straty energii z domu wraz z barierą. Tylko że nie uwzglednia się w tej dyskusji jednego, że ta bariera zmniejsza straty ciepła poprzez prawie (bo jest pompka) "darmową" energię (słoneczną) akumulowaną w gruncie. Ciepłą Wodę w zasobniku akumulujemy to w gruncie ciepła nie można (?). Na pow. np. 100 m2 i głębokości 1 m- wychodzi ok. 100 m3 gruntu o cieple właściwym ok. 1800 i gęstości 1000, ile da to ciepla przy obniżeniu delta T np. o np. 10 stopni (?) i ile daje slońce (?), nie wiem jaka sprawność tych kolektorów i zależy jak duży dach, ale można wyliczyć i się okaże że faktycznie można akumulować i pobierać z gruntu ciepło i to w dużych ilościach, oprocz tego że sam grunt ma swoją temperaturę dodatnią dajemy mu więcej. Dodatkowo cała ta masa gruntu jest izolowana.I pamiętajmy że im na zewnątrz zimniej tym efektywność ISOMAX`a może rosnąć w porównaniu do tradycyjnej przegrody. Przy 0 na zewnątrz przy tradycji mamy w przegrodzie w środku 10 st. a w Isomax np. 15 (jak pisał m.dworek), niby nie duża różnica ale przy -10 na zewnątrz mamy w tradycji już 0 a w Isomax nadal np. 15 st. Oczywiście więcej wtedy traci bariera ale ilość ciepła w gruncie wystarczy. Fakt faktem, starając się być obiektywnym to nazwa "zero energii" może się wydawać nie trafiona, bardziej pasuje to co Isomax ma na stronie swojego katalogu jako swoje hasło: "dlatego, że ziemia i słońce nie przyślą żadnego rachunku." Zero energi- czyli tej za którą musimy płacić- to pasuje bardziej, jednak to po prostu energia ta która ucieka przez przegrody (a nie ta którą dodatkowo dostarczamy aby stracić jak pisze m.dworek).Według OZC, jest to zero energii bo OZC nie wyodrębnia i nie uwzględnia uzyskiwania energii ze źródeł odnawialnych a tylko uwzględnia zyski od slońca i ludzi itp. wraz ze stratami ciepła z pomieszczeń, ktore sa minimalizowane właśnie przez energię odnawialną (której nie zna OZC), wstawiając temp. bariery zamiast średnią miesięczną uzyskamy wynik minimalny i właśnie dlatego mozna nazwać to prawie dosłownie- "zero energii" wg OZC.Aby nie być gołoslownym to przy moim 3-litrowym mającym 30,5 kWh/m2*rokpo zmianie temp średniej miesiecznej na 15 st. bariery mam ok.:6,06 kWh/m2*rok a przy barierze 10 st. mam 12,3 kWh//m2*rokpamiętajmy że OZC liczone jest dla średnich temp., ktore wynosza mniej więcej 0 st. dla najzimniejsyzch miesięcy czyli w środku przegrody tradycyjnej mamy tyle co w Isomax w przypadku bariery z 10 stopniami dlatego zużycie jest ok 12 kWh czyli jak w pasywnym, logiczne.Ale bariera ma mieć minimalnie 10 st. więc można pewnie zejsć duużo niżej spokojnie do tych ok. 6 kWh.I zalożylem w powyższym U dla poodlogi na gruncie równe 0,1 a to za dużo wg mnie bo tam nie ma strat, jest akumulator przeciez energi więc to co napisałem może być nawet zawyżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 16.05.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 będę musiała zmienic nazwę dziennika na prawie-zero energii ojjojojjj albo kto wie poszukam wynalazce i dołoże sobie własne źródło wytwarzania prądu generatorek jakis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts