an-bud 16.05.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 prawie robi wielką .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.05.2007 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 ...Na pow. np. 100 m2 i głębokości 1 m- wychodzi ok. 100 m3 gruntu o cieple właściwym ok. 1800 i gęstości 1000, ile da to ciepla przy obniżeniu delta T np. o np. 10 stopni (?)... W wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1817776#1817776 oszacowałem pojemność geoakumulatora współpracujacego z GWC umieszczonego pod budynkiem. Zyski z akumulatora gruntowego w systemie Isomax będą znacznie większe, gdyż jest on ogrzewany do temp. +35 st. C przy minimalnej zakładanej temperturze > 10 st. C oraz ma dobrze zaizolowane boki. Z szacunków wynika, że pojemność geoakumulatora powinna być wystarczająca do pokrycia strat w budynku o przegrodach spełniających standardy budynku pasywnego (roczne zużycie energi < 15kwh/m2 rocznie). Oczywiście obliczenia mogą się różnić dla różnych założeń i dlatego powinny być przeprowadzone indywidualnie dla każdego domu w tej technologi. Zakładając, że energia zgromadzona w akumulatorze gruntowym wystarczy do pokrycia zapotrzebowania energetycznego budynku na ogrzewanie można powiedzieć, że założone w tym systemie zużycie energii elektrycznej do ogrzewania rzędu 5kWh/m2 rocznie nie jest wartością zaniżoną - jest to wartość wystarczająca do działania pomp obiegowych i wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.05.2007 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 prawie robi wielką .... W tym wypadku to "prawie" oznacza 5kWh/m2 rocznie. Przy cenie 1 kWh 0,40 zł i powierzchni domu 150 m2 daje to kwotę : 300 złotych rocznie. Dla domu 3 litrowego przy ogrzewaniu elektrycznym będzie to kwota 1800 zł. "Prawie" tyle samo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.05.2007 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 A jak jest szacowana pojemność cieplna tego akumulatora gruntowego? Odpowiedź znajdziesz powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.05.2007 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 HenoK, dzieki ale ja sobie wyliczylem ile energii . Ten znak zapytania miał mówić- ile (?) niech sobie każdy przeliczy jak dużo . Mi wyszło ok. 500 kWh ale miałem ciut inne założenia i delta T 10 st. A co do: prawie robi ...., to HenoK już napiosałże to prawie to albo 30 kWh dla 3- litrowego albo 6 kWh dla Isomax`a, i to robi różnice. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isomax 17.05.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 wszystko ok koszty budowy te same ale spójż na koszty utrzymanie ....... dom to inwestycja na lata czy nie mam racji ] Ok, ok, ok - ale......... i właśnie to "ale" powoduje, że (przynajmniej dla mnie) ta oferta musi być znacznie bardziej korzystna. A na pewno nie powinna być wyższa niż to co otrzymałam w technologii tradycyjnej. Droga nefer ..rozumie twoje podejscie do sprawy..mysle ze wiekszosc ludzi jednak majac wybór domu zwykłegio i w wysokiej klasie za te same pieniadze wybrałaby wyzsza klase..Pamietaj ze gdy kiedykolwiek zechcesz sprzedac dom to wycena odbedzie sie na podstawie audytu energetycznego... my dajemy 5kw/m2 twój dom bedzie miał jak dobrze pójdzie 150kw/m2.. i bedzie kosztował tyle samo.. nie wiem jaki tak naprawde czynnik zdecydował ,ze rezygnujesz . przecież sama wiesz ,ze niemozna sprzedawać rzeczy mocno pomizej wartosci..te domy zyskuja na wartosci co roku..tak czy inaczej pamietaj ,ze chetnie podpowiem ci pare rzeczy tak by nikt nie zepsól ci twojego domu.. Rafał isomaxz pewnością stan dewelopeski to najtańsze okna itd. za np. trzy szyby dopłata? Stan dweloperski obejmuje szyby i drzwi o najlepszym mozliwym wspołczynniku przenikania.. bierzemy bardzo powaznie te rzeczy pod uwage..pozaty mnie tylko samo szkło jest wazne wazny jest równiez wsolczynnik przenikania dla ramy okiennej i tu producenci okien siedza cicho a potem mamy wokól okna strumien ciepła uciekajacy z domy niewiadomoczemu.. Prosze rozwazcie taka sytuacje Nefer wykazuje ,ze kalkulacja dom Isomax jest na poziomie kalkulacji firm które złozyły jej oferte.. 580-680-tys w isomax 580 tys ..z systememn klimatyzacyjno grzewczym i wszystkimi mediami..z ciepła woda o temperaturze 20 stopni.. Pozatym budynek w kostrukcji jest pasywny..ze scianami isomax.. ile trzeba by wydac kasy na materiały budowlane zeby uzyskac na scianie o.14 ktos to umie policzyć..bez rurek i systemu energetycznego isomax.. Nefer ma olbrzymi dom koszt ogrzania tego domu bedzie znaczny nawet przy zalozeniu ze dobrze go zbuduja bedzie miał 120kw/m2 rok.. na kazdy z obliczonych metrów..tego niebierzemy pod uwage..hipootetycznie mozna by zbudowac dom według systemu scian isomax.. i miec szok oszczednosci w ogrzewaniu, bez rurek i energii odnawialnej..sam system w jej domu bedzie kosztował około 100tys zł .. na który to przy pewnej woli walki mozna by pozyskac dotacje a jzu napewno preferencyjny kredyt z BOŚ cz BGK na 1% jesli to sie komus nieopllaci to ja nieroumiem..ryzyko zadne ..nieumiem nawwet wyobrazic sobie sytuacji ze cos nawaliło....ale gdyby ,mam i tak budynek super ciepły i enegooszczedny,ze wspolczynnikim 0.14 na scianie ..spytajcie budowalnców czy znajomych ile kosztowałby wasz tom gdybyscie chciali uzyskac takie parametry wspolczynika dla scian... To ewidentnie swiadczy ze jest taniej..choc nie wiem czy to dobrze..i niema tu odkładania w przyszłosci zysków z oszczednosci te zyski sa na starcie.. Pozdrawiam Rafał Isomax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 17.05.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Koszt budowy wychodzi porównywalny. Czytam że sam system kosztuje 100tyś. Czyli dom bez samego systemu wybudowano 100tys taniej niz w technologii klasycznej. I do tego z b.dobrymi oknami. Czy dobrze myśle? P.S. Projekt swojego podeslałem z prośbą o kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.05.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 wszystko ok koszty budowy te same ale spójż na koszty utrzymanie ....... dom to inwestycja na lata czy nie mam racji ] Ok, ok, ok - ale......... i właśnie to "ale" powoduje, że (przynajmniej dla mnie) ta oferta musi być znacznie bardziej korzystna. A na pewno nie powinna być wyższa niż to co otrzymałam w technologii tradycyjnej. Droga nefer ..rozumie twoje podejscie do sprawy..mysle ze wiekszosc ludzi jednak majac wybór domu zwykłegio i w wysokiej klasie za te same pieniadze wybrałaby wyzsza klase..Pamietaj ze gdy kiedykolwiek zechcesz sprzedac dom to wycena odbedzie sie na podstawie audytu energetycznego... my dajemy 5kw/m2 twój dom bedzie miał jak dobrze pójdzie 150kw/m2.. i bedzie kosztował tyle samo.. nie wiem jaki tak naprawde czynnik zdecydował ,ze rezygnujesz . przecież sama wiesz ,ze niemozna sprzedawać rzeczy mocno pomizej wartosci..te domy zyskuja na wartosci co roku..tak czy inaczej pamietaj ,ze chetnie podpowiem ci pare rzeczy tak by nikt nie zepsól ci twojego domu.. Rafał isomaxz pewnością stan dewelopeski to najtańsze okna itd. za np. trzy szyby dopłata? Stan dweloperski obejmuje szyby i drzwi o najlepszym mozliwym wspołczynniku przenikania.. bierzemy bardzo powaznie te rzeczy pod uwage..pozaty mnie tylko samo szkło jest wazne wazny jest równiez wsolczynnik przenikania dla ramy okiennej i tu producenci okien siedza cicho a potem mamy wokól okna strumien ciepła uciekajacy z domy niewiadomoczemu.. Prosze rozwazcie taka sytuacje Nefer wykazuje ,ze kalkulacja dom Isomax jest na poziomie kalkulacji firm które złozyły jej oferte.. 580-680-tys w isomax 580 tys ..z systememn klimatyzacyjno grzewczym i wszystkimi mediami..z ciepła woda o temperaturze 20 stopni.. Pozatym budynek w kostrukcji jest pasywny..ze scianami isomax.. ile trzeba by wydac kasy na materiały budowlane zeby uzyskac na scianie o.14 ktos to umie policzyć..bez rurek i systemu energetycznego isomax.. Nefer ma olbrzymi dom koszt ogrzania tego domu bedzie znaczny nawet przy zalozeniu ze dobrze go zbuduja bedzie miał 120kw/m2 rok.. na kazdy z obliczonych metrów..tego niebierzemy pod uwage..hipootetycznie mozna by zbudowac dom według systemu scian isomax.. i miec szok oszczednosci w ogrzewaniu, bez rurek i energii odnawialnej..sam system w jej domu bedzie kosztował około 100tys zł .. na który to przy pewnej woli walki mozna by pozyskac dotacje a jzu napewno preferencyjny kredyt z BOŚ cz BGK na 1% jesli to sie komus nieopllaci to ja nieroumiem..ryzyko zadne ..nieumiem nawwet wyobrazic sobie sytuacji ze cos nawaliło....ale gdyby ,mam i tak budynek super ciepły i enegooszczedny,ze wspolczynnikim 0.14 na scianie ..spytajcie budowalnców czy znajomych ile kosztowałby wasz tom gdybyscie chciali uzyskac takie parametry wspolczynika dla scian... To ewidentnie swiadczy ze jest taniej..choc nie wiem czy to dobrze..i niema tu odkładania w przyszłosci zysków z oszczednosci te zyski sa na starcie.. Pozdrawiam Rafał Isomax Rafale Isomax jaką zasadę matematyki stosujesz??? podałeś Nefer że jej dom zużyje w systemie isomax 150kw/m2 mi 5 razy 300m2 wychodzi 1500 chyba że jestem ..... a te 100 tyś za ściany to z kąd??????????????????????????? na stronie www isomax jest tabelka na czerwonym tle przepisze ją na białym. dom 136,15 pow. użytk. całkowita 201,15 cena za stan surowy 289.656.00 wystarczy mały kalkulator i wychodzi? zupełnie coś innego!!!!!! reklamuj ten system uczciwie!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 18.05.2007 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 An-bud.... nie tak nerwowo, lyknij troszke glikolu i swiat bedzie prostszy! A teraz do pana Rafala Isomax: czemu technologia prawie-zero-energii nie posiada certyfikatu instytutu Passiv Haus? Dziekuje za odpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2007 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 my dajemy 5kw/m2 twój dom bedzie miał jak dobrze pójdzie 150kw/m2.. i bedzie kosztował tyle samo.. nie wiem jaki tak naprawde czynnik zdecydował ,ze rezygnujesz . przecież sama wiesz ,ze niemozna sprzedawać rzeczy mocno pomizej wartosci..te domy zyskuja na wartosci co roku..tak czy inaczej pamietaj ,ze chetnie podpowiem ci pare rzeczy tak by nikt nie zepsól ci twojego domu.. Rafał isomax Rafale Isomax jaką zasadę matematyki stosujesz??? podałeś Nefer że jej dom zużyje w systemie isomax 150kw/m2 mi 5 razy 300m2 wychodzi 1500 chyba że jestem ..... a te 100 tyś za ściany to z kąd??????????????????????????? na stronie www isomax jest tabelka na czerwonym tle przepisze ją na białym. dom 136,15 pow. użytk. całkowita 201,15 cena za stan surowy 289.656.00 wystarczy mały kalkulator i wychodzi? zupełnie coś innego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! reklamuj ten system uczciwie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! an-bud Rafał porównuje dom Nefer wg jej projektu, który może zużyć rocznie 150kWh/m2 z tym samym domu w systemie Isomax, który będzie zużywał 5 kWh/m2 rocznie. Tak ja to przynajmniej zrozumiałem, pomimo pomyłki w jednostkach kW -> kWh . P.S. Skasuj, proszę te wykrzykniki przynajmniej częściowo, bo się tego wątku nie da czytać (no chyba, że o to Ci chodziło ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.05.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 nie jestem przeciwny idei! interesująca. zaczynam analizować od kosztów. a może by zrobić małą przydomową elektrownie ATOMOWĄ ? pare zł w tą czy w tamtą.może żle policzyłem koszt stanu surowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 nie jestem przeciwny idei! interesująca. zaczynam analizować od kosztów. a może by zrobić małą przydomową elektrownie ATOMOWĄ ? pare zł w tą czy w tamtą.może żle policzyłem koszt stanu surowego? Widzę, że teraz to już kpisz z tego systemu . Zgodzę się z wypowiedziami, że budynek w systemie Isomax nie jest zero-energetyczny (chociaż to zależy jakimi kryteriami sie kierujemy). Jednak stan "zero-energii" to bardziej ideał, do którego należy dążyć, niż konieczność. Praktycznie budynek w systemie Isomax można wyposażyć w np. w baterie fotovoltaniczne i baterie akumulatorów i otrzymać budynek "zero-energii". Baterie fotovoltaniczne można też zastąpić np. niewielkim wiatrakiem. Jednak uważam z punktu widzenia ekonomii nie byłoby to rozwiązanie optymalne. ATOMÓWKA, to mimo wszystko nie ten zakres mocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 18.05.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Skupiliście sie nad zeroeneretycznościa....A ja nadal nie wiem dlaczego wybudowanie domu w tym systemie może kosztować mniej niż w klasycznym mimo dosyć drogiego sprzętu tam zainstalowanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Skupiliście sie nad zeroeneretycznościa.... A ja nadal nie wiem dlaczego wybudowanie domu w tym systemie może kosztować mniej niż w klasycznym mimo dosyć drogiego sprzętu tam zainstalowanego? 1. Ściany zewnętrzne z tzw. szalunkiem traconym z wbudowanymi instalacjami : grzewczą, wodną, kanalizacyjną, elektryczną. Ściany są prefabrykowane w wytwórni prawie gotowe przywożone na budowę (na budowie pozostaje ich połączenie i zabetonowanie). 2. Płyta fundamentowa stanowiąca jednocześnie element wymiennika ciepła pomiędzy kolektorami dachowymi, barierą termiczną i akumulatorem gruntowym. 3. Odciążenie fundamentów poprzez zastosowanie betonu komórkowego (bio-poro-betonu). 4. Tani kolektor dachowy wbudowany w dach. 5. Maksymalne uproszczenie instalacji grzewczej i wentylacyjnej (jedynie dwie pompy obiegowe i dwa wentylatory, prosty ale skuteczny rekuperator połączony z GWC). Nie wiem czy to wszystkie elementy pozwalające na tak znaczną redukcję kosztów, ale na pewno te najbardziej istotne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 18.05.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Skupiliście sie nad zeroeneretycznościa.... A ja nadal nie wiem dlaczego wybudowanie domu w tym systemie może kosztować mniej niż w klasycznym mimo dosyć drogiego sprzętu tam zainstalowanego? 1. Ściany zewnętrzne z tzw. szalunkiem traconym z wbudowanymi instalacjami : grzewczą, wodną, kanalizacyjną, elektryczną. Ściany są prefabrykowane w wytwórni prawie gotowe przywożone na budowę (na budowie pozostaje ich połączenie i zabetonowanie). A działowe? Nie sądze aby cena kabla elektrycznego była drastycznie niższa. Do tego połączenia instalacji pomiędzy elememtami prefabrykatowanymi. Kanaliza w funamenci i tak musi być. 2. Płyta fundamentowa stanowiąca jednocześnie element wymiennika ciepła pomiędzy kolektorami dachowymi, barierą termiczną i akumulatorem gruntowym. Fundamenty i tak muszą być. Do tego ocieplenie nasypu. 3. Odciążenie fundamentów poprzez zastosowanie betonu komórkowego (bio-poro-betonu). Ile to da % zmiejszenia kosztów fundamentu? 10% ? 4. Tani kolektor dachowy wbudowany w dach. Ale więźba i pokrycie jest a jednocześnie dodajemy jakieś elementy które kosztują więcej niż 0zł 5. Maksymalne uproszczenie instalacji grzewczej i wentylacyjnej (jedynie dwie pompy obiegowe i dwa wentylatory, prosty ale skuteczny rekuperator połączony z GWC). Ale wentylacja mechaniczna i tak musi być. Więc i w klasycznym (u mnie) też mam mieć. Nie wiem czy to wszystkie elementy pozwalające na tak znaczną redukcję kosztów, ale na pewno te najbardziej istotne . Jak dla mnie wartość tych obniżek nie jest tak znacząca aby dało to porównywalny koszt z klasycznym. Do tego koszty transportu, montażu, licencji. Nazbiera się. Materiały (beton, styro, rurki itd.) każdego kosztują. No ale jak ktoś (unia, św. Mikołaj, dobry wujek) chce do tego dokładać to niech tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.05.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 nie jestem przeciwny idei! interesująca. zaczynam analizować od kosztów. a może by zrobić małą przydomową elektrownie ATOMOWĄ ? pare zł w tą czy w tamtą.może żle policzyłem koszt stanu surowego? Widzę, że teraz to już kpisz z tego systemu . Zgodzę się z wypowiedziami, że budynek w systemie Isomax nie jest zero-energetyczny (chociaż to zależy jakimi kryteriami sie kierujemy). Jednak stan "zero-energii" to bardziej ideał, do którego należy dążyć, niż konieczność. Praktycznie budynek w systemie Isomax można wyposażyć w np. w baterie fotovoltaniczne i baterie akumulatorów i otrzymać budynek "zero-energii". Baterie fotovoltaniczne można też zastąpić np. niewielkim wiatrakiem. Jednak uważam z punktu widzenia ekonomii nie byłoby to rozwiązanie optymalne. ATOMÓWKA, to mimo wszystko nie ten zakres mocy . I DALEJ TO SAMO,NIC O CENIE STANU SUROWEGO! A KOSZT M2? WYJAŚNIJMY Z TĄ TABELKĄ KOSZTÓW COŚ NIE TAK? CZY JA LICZYĆ NIE POTRAFIĘ? Z TABELI WYNIKA PRAWIE 2300 ZA M STANU SUROWEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 I DALEJ TO SAMO,NIC O CENIE STANU SUROWEGO! A KOSZT M2? WYJAŚNIJMY Z TĄ TABELKĄ KOSZTÓW COŚ NIE TAK? CZY JA LICZYĆ NIE POTRAFIĘ? Z TABELI WYNIKA PRAWIE 2300 ZA M STANU SUROWEGO an-bud sądzę, że za cenę jaką Isomax Polska deklaruje na swojej stronie jest w stanie wyceniony tam domek wybudować. Jednak czy wiesz dokładnie jak ten dom wygląda, jakie warunki gruntowe zostały uwzględnione w uwzględnione. Jakie materiały zostały wycenione materiały, np. dachówka, wyprawa elewacyjna, ile przewidziano gniazdek elektrycznych i punktów świetlnych (same te elementy nie są uwzględnione w stanie deweloperskim, ale okablowanie trzeba umieścić w ścianach). Precyzyjna wycena budynku przez wykonawcę nie jest możliwa dopiero dla konkretnego projektu, opracowanego dla konkretnych warunków miejscowych przy uzgodnieniu z inwestorem zastosowanych materiałów (nie mówię tu o materiałach mających wpływ na energooszczędność domu, co do tych firma na pewno nie będzie ryzykowała i oszczędzać na nich nie będzie, jednak na cenie w/w materiałów różnicą może być znacząca. Dlatego każdy inwestor musi podjąć cały szereg decyzji, opierając się na wycenach konkretnego projektu. Przecież na stronach Isomax Polska jest wyraźne zastrzeżenie : "Powyższa wycena nie może stanowić podstawy do zawarcia umowy handlowej, onieważ są to ceny podglądowe." . Tak też należy do nich podchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 18.05.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Dlatego lepiej mówić iz od 1500zł. Taki "chłyt martetingowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 18.05.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 HenioK Wam już to wyjaśnił szczegółowo i ja się pod tym podpisuję: Każdy projekt jest inny nawet jeśli masz ten sam metraż! Jeden ma 120 użytkowej i 280 całkowitej inny ma 120 użytkowej i 190 całkowitej .Po II , każdy investor dokonuje wyboru , adoptuje projekt do tej technologii.Sama wiem, że wiele zależy na co chcesz się zdecydować , jednak to co najistotniejsze w tym domu, to masz pewne.Zreszta w doświadczeniu w rozmowach z innymi ekipami jest jeszcze lepiej , nikt CI bez dokładnego kosztorysu nie poda dokładnej ceny za dany dom, to co usłyszałam to teksty w stylu : no wie Pani dziś cena taka ale nie wiem co będzie w lipcu, poza tym co tam sobie Pani wybierze, albo jaki chce mieć Pani standard no ja daje jakieś 2500 nawet do 3000 za metr domu stan developerski." Mam koleżanke w Firmie budowlanej siedzi w kosztorysach, mówi ,że nie ma opcji żeby tak to porównywać, chyba że masz szczegółówy kosztorys pozycja po pozycji ile za co itd może wtedy można coś porównywać co do 1zł za 1m2. [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.05.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 a uparcie podajecie że deweloperski chyba 1400, mi surowy wychdzi z waszej strony 2300 i nawet nikt nie zaprzeczył, ani nie potwierdził. za 2300 moę miec dom pasywny, ale gotowy pozdrawiam Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts