joannaj75 04.07.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Cześć Iso-new ...co do tych rur to co ja na ten moment wiem , to tyle ,że rury stosowane przez ISOMAX nie mają odpowiednika na rynku polskim.Co do reakcji tych rur w ziemi jak ja pytałam o warunki o wysokiej wilgotności( a ja taki grunt u siebie mam ) otrzymałam odpwoedź ,że będą one izolowane specjalną folią która chroni przed bezpośrednim kontaktem z wodą stal z której są wytwarzane te rury Haflex .Ogólne zastosowanie rur HAFLEX: * rury elastyczne klimatyzacyjne * rury elastyczne do napowietrzania * rury elastyczne do ogrzewania * rury elastyczne do instalcji gazowych i parowaych * elastyczne przewody kominowe * giętkie tłumiki * zastosowanie w przemyśle okrętowym * zastosowanie w przemyśle motoryzacyjnym * zastosowanie w przemyśle budowlanym jak tzw. zgubione szalunkihttp://www.isomax.com.pl/UserFiles/Image/rohr203.jpg wstawiam zdjęcie z zaprzyjaźnionej budowy http://images29.fotosik.pl/16/04db5b717a0fe9c9.jpg http://images24.fotosik.pl/16/bcd961d29c36ba1am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso_new 04.07.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Co do reakcji tych rur w ziemi jak ja pytałam o warunki o wysokiej wilgotności( a ja taki grunt u siebie mam ) otrzymałam odpwoedź ,że będą one izolowane specjalną folią która chroni przed bezpośrednim kontaktem z wodą stal z której są wytwarzane te rury Haflex . Czyli isomax, pomimo, że rury mają być nierdzewne, obawia się kontaktu z wodą. Wychodziłoby na to, że tak jak pisałem - nierdzewność stali to raczej kwestia czasu po jakim w określonym środowisku stal zardzewieje. Jeszcze jedna kwestia w sprawie wilgoci. Folia może i zabezpieczy rury przed wodą z ziemi, a co z rosą która może powstawać w wyniku różnicy temperatur? O ile znam zasadę działania rekuperatora to w nim zimne powietrze z zewnątrz nagrzewa się od ciepłego z domu. Jak różnica temperatury jest duża, może powstawać rosa. Wolałbym żeby ktoś z isomax wypowiedział się w kwestii ewentualnej naprawy rekuperatora. Czy sie to da naprawić jakby odpukać coś sie stało. Moim zdaniem nie, ale chciałbym się mylić. Tak jak pisałem wyżej - jeżeli nie da sie wymienić rekuperatora, a załóżmy że nawet po 30 latach coś się stanie - to dla kolejnego właściciela domu, któremu chciałbym go sprzedać, ma on właściwie równowartość działki (może nawet mniej, bo dom trzeba rozebrać, a z glikolem też trzeba coś zrobić) na której stoi. Bo po co komuś dom w technologii, która nie działa (pamiętajmy, że poza dużymi zaletami isomax ma też i wady, które moim zdaniem są w pełni rekompensowane gdy technologia działa, ale gdy nie działa to co ma je rekompensować?. Czekam na info od znajomego z Luksemburga. Na razie wśród osób z którymi rozmawiał nikt o tej technologii ani o jej wynalazcy nie słyszał. Znajomy obiecał porozmawiać z wykonawcą swojego domu, może on będzie coś wiedział. Jak się czegoś dowiem to dam znać. Wciąż czekam na komentarze kogoś z isoamx odnośnie moich wątpliwości. Mam nadzieje, że zostaną rozwiane, bo technologia mnie interesuje i chciałbym się w niej zbudować. Nie chciałbym być jednak królikiem doświadczalnym i pomimo wątpliwości ryzykować, gdy za podobne pieniądze mogę miec coś co wiem że działa.Pozdrawiam, iso_new Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 04.07.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso_new 05.07.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam!Dostałem już wiadomość od kolegi z Luksa. Wczoraj rozmawiał o technologii isomax ze swoim developerem, który buduje mu dom. Ten developer to duża firma, która ma wielu podwykonawców i buduje w rożnych technologiach. Jednak o isomax nic nie słyszeli pomimo że domy w technologiach energooszczędnych są w Luksie bardzo popularne. Być może wynika to z faktu, ze większość domów ten developer buduje w technologiach tradycyjnych, te energooszczędne to znacznie mniej. Jednak wydaje mi się, że gdyby isomax był rzeczywiście skuteczny to pewnie stałby się popularny, a gdyby był popularny, to firma która od wielu lat działa na rynku budowlanym z pewnością by chociaż słyszała o technologii.To tyle.Pozdrawiam iso_new Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.07.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Cześć Iso-new ...co do tych rur to co ja na ten moment wiem , to tyle ,że rury stosowane przez ISOMAX nie mają odpowiednika na rynku polskim. Nie do końca tak jest: http://www.parkanex.pl/?p0=2&p1=79&p2=5 http://www.parkanex.pl/img/at/at_duohaflex_l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 05.07.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam! Dostałem już wiadomość od kolegi z Luksa. Wczoraj rozmawiał o technologii isomax ze swoim developerem, który buduje mu dom. Ten developer to duża firma, która ma wielu podwykonawców i buduje w rożnych technologiach. Jednak o isomax nic nie słyszeli pomimo że domy w technologiach energooszczędnych są w Luksie bardzo popularne. Być może wynika to z faktu, ze większość domów ten developer buduje w technologiach tradycyjnych, te energooszczędne to znacznie mniej. Jednak wydaje mi się, że gdyby isomax był rzeczywiście skuteczny to pewnie stałby się popularny, a gdyby był popularny, to firma która od wielu lat działa na rynku budowlanym z pewnością by chociaż słyszała o technologii.To tyle. Pozdrawiam iso_new może to problem licencji i kosztu zakupu jej przez Firmy bud. wykonawcze ? Nie wiem ale zapytam przy okazjii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso_new 05.07.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Jeszcze jeden link o isomax castellum: http://www.etat.lu/memorial/memorial/2006/C/Pdf/c0193271.pdf Znajomy był wczoraj pod wspomnianym w dokumencie adresem i nie ma śladu po firmie.Nie chcę nic sugerować, myślę że każdy sam to sobie zinterpretuje. Może w końcu odezwie sie ktoś z isoamx i wszystko (łącznie z wątpliwościami z poprzednich postów) wyjaśni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 05.07.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Nie chcialem sie wtracac do dyskusji, jednak nie moglem sie powstrzymac i musze uzyc ulubionego zwrotu .... a nie mowilem? Mam satysfakcje, poniewaz dzieki Twojej analizie moze wreszcie niektorzy zacznac szerzej patrzec na niektore ''okazje''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 06.07.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Wydaje mi się ,że to jeszcze nie przesądza tematu ,że system jest nie taki lub że to nie dizała....może coś się pozmieniało bo zauważyłam ,że strona luxemburga isomaxa też jest już nie aktywna-może zmienili siedzibę lub się innego coś wydarzyło [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 06.07.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Wydaje mi się ,że to jeszcze nie przesądza tematu ,że system jest nie taki lub że to nie dizała....może coś się pozmieniało bo zauważyłam ,że strona luxemburga isomaxa też jest już nie aktywna-może zmienili siedzibę lub się innego coś wydarzyło [/url] a co ma strona do siedziby ? coś się wydarzyło - krzak usechł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 06.07.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Podziwiam wyrozumialosc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.07.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Ktoś zna czeski? Dość ciekawa strona, najwięcej na niej jest ale ja ni chuchu rozumiem . http://www.isomax.sk/dsk_galeria_schema.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2007 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 a co ma strona do siedziby ? coś się wydarzyło - krzak usechł ? Może tylko został przesadzony ? http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1901447#1901447 tak dla informacji ogólej system Isorast jet równiez własnoscia tworcy Isomax pana edmonda Krecke..pozdrawiam..styropian pus beton i dobra wentylacja ..=dobry ciepły niskoenergetyczny dom.. http://www.isorast.de/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.08.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 No i się narobiło : Ostatni raz ISOMAX "Zero Energii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts