Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A co powiecie na system ISOMAX ?

Recommended Posts

No pewnie że budyntki gotyckie , stoją i stąc będą , gorzej z ich ogrzaniem :) akurat w Grecji nie mają problemu z zimnym klimatem ;)

Grzegorzu :) przeceż nikt Cię nie namawia do tej technologi , bo chyba wybudowałeś już sobie domek ? czyż nie ?

W życiu ważne są nasze wybory i za nie ponosimy konsekwencje.

Ja wierze ,że , mój wybór : ) to jest b.dobry wybór i już :):)

[/img]

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak czytam i czytam... jestem ignorantem jesli chodzi o ciezsze zagadnienia zwiazane z technologiami domow pasywnych... wiec staram sie znalezc i przeczytac opinie ludzi korzystajacych z przeroznych rozwiazan - i wybrac te, ktore moim zdaniem przeszly pozytywna weryfikacje... nie wierze reklamom, lobbystom itp. I znalazlem dosc prosto na forum temat zwiazany z systemem ISOMAX (prawie wszedzie uprzedzonym znaczkiem Ž :o ) Fajnie. Wpisuje w googla.... cisza. Wpisuje w yahoo.de - cisza... kilka opinii z 2004r - ktore w sposob niepochlebny odnosza sie do domow stawianych ta technologia..i wszystkie ponoc na dzien dzisiejszy dogrzewane dolozonymi systemami. Ok. Nie ma rzeczy doskonalych. Jednak mam nieodparte wrazenie, ze cos tu po prostu SMIERDZI.

Badzcie odrobinke krytyczni! Nagrody nobla.. caly swiat juz z tego buduje..gigant Castellum, prof Edmunt Krecke... fajnie. Czytalem juz o wielu genialnych pomyslach, nowosciach zapewne wymyslonych przez ludzi nominowanych do przeroznych nagrod...i wiele do tej pory juz otrzymalo nagrode 10 lat wakacji przy budowie autostrad...

Chce sie odrobinke zabezpieczyc... i przypomniec na koniec to co napisalem na poczatku - nie jestem specem, nie znam sie, to nie ja napisalem i nic o tym nie wiem :roll:

Znam tę rozmowę na niemieckim forum, sprawa nie dotyczy technologii , bo system jest na "5" tylko wykonania przez ekipy , które się tego podjęły.

Zresztą co do wykonania to obojętnie jaką metodę wybierzesz , jeśli Ci źle wybudują nawet z silikatów czy betonu to masz "banie".Ja już też ciekawe opowieści i tragedie słyszałam o tym jak to inwestor wpakował kase w ocieplenie domu i musiał wszystko zrywać od nowa.Także sukces tkwi w ekipie.No a niewątpliwie w isomaxie nie może budować pierwszy lepszy fachman-budowlaniec

To ja zapytam dlaczego mimo iż

Dopiero teraz pojawia się w Polsce?

Dlaczego skoro to taka rewelacja tylko za 1500netto/mkw jakoś mało tych domów?

Ja zgłaszam się ze swoją budową zaraz-już za 1500zł neto/mkw pow. całkowitej (210mkw). Dam sie opomiarować i mogę przez 30lat odpowiadać na pytania.

Myślę ,że tak naprawdę to

trzeba przełamać niechęć.Dlaczego jest tak mało domów pasywnych ,bo Isomax opiera się na idei domu pasywnego. Idea budownictwa energooszczędnego i budownictwa pasywnego jest w Polsce wciąż nowa. Na naszym rynku nie ma wielu materiałów, które są dostępne w krajach Europy Zachodniej, a budujący - nawet jeśli stykają się z hasłem domu pasywnego - nie znajdują specjalistów, którzy potrafiliby taki budynek zaprojektować i wybudować. Poza tym Polacy są sceptycznie nastawieni do nowości, szczególnie jeśli chodzi o kwestię wybudowania własnego domu. Kolejną barierę stanowi brak mechanizmów finansowych i prawnych, promujących budownictwo energooszczędne. Myślę, że gdyby nieuddolna aktywność firm, sprzedających technologie i know-how dla takiego budownictwa, stan rzeczy byłby jeszcze gorszy. Sytuacja powinna zmienić się na lepsze, gdy zostaną wprowadzone przepisy wykonawcze do Dyrektywy 2002/91/EC. Zwraca ona uwagę na to, że na energii w budownictwie można zaoszczędzić, a naturalnym następstwem wprowadzenia przepisów do niej będzie wymóg określenia klasy energetycznej dla każdego oddawanego do użytku budynku. W interesie każdego inwestora, dewelopera czy najemcy będzie ,więc troska o jak największą oszczędność energii jego nieruchomości. Być może pojawią się nawet preferencyjne kredyty na budownictwo energooszczędne, których teraz nam tak brakuje. Nowe prawo dotyczyć będzie wszystkich nieruchomości, Wciąż jeszcze ważniejsze jest dla nas to, jak dom będzie wyglądał niż to, ile będzie kosztować jego eksploatacja. Króluje architektura spektakularna i pseudo-tradycyjna. Trzeba pamiętać, że im bardziej wymyślna, rozrzeźbiona forma budynku, tym więcej energii potrzebuje on do ogrzania wnętrza.Podziwiam takich co budują pałacyki z wierzyczkami itd. Inwestorzy w krajach takich jak Niemcy (Niemcy są ojczyzną idei budownictwa energooszczędnego i teorii domów pasywnych, zarejestrowano tam już 721 budynków pasywnych, z czego 446 to domy jednorodzinne - ), Szwecja czy Szwajcaria okazują się bardziej pragmatyczni.

Ale cóż , mądry polak po szkodzie jak to z nami bywa[/b]

a tak małym druczkiem było napisane na stronie isomax cena za powierzchnię CAŁKOWITĄ + podatek. troszkę oszukują.

Podobnie jak wszystkie wyceny....

nie mogę doczekać się Twojej wyceny. a za ile wyceniają?

Mam nadzieję jutro zobaczyć wycenę ogólną. I wtedy podejmę decyzję czy w to wchodzę. Potem umowa i kosztorys szczegółowy + kosztorys do banku. Cen jeszcze nie znam :):)

przeliczyłem ceny i wyszło mi za stan surowy od 1700 do 2300/ za 1m2 powierzchni użytkowej

Nefer, polskie strony internetowe znalazlem.... czemu sa one jednak tylko na polskim necie tak latwe do znalezienia :-? .. jak poszukasz po zagranicznych - znajdziesz kilka wpisow z forow ludzi niespecjalnie zadowolonych...

Jesli chodzi o dyskusje na niemieckim forum sprzed 3 lat - nic dodac, nic ujac -nieaktualna, sceptycznie nastawiona na technologie - a najscepytczniej - na wykonawcow.

Joanna, wspominasz o naszych zachodnich sasiadach jako rzekomych prekursorow domow pasywnych - zgoda. Wiec znajdz mi prosze jakiekolwiek wzmianki obok w/w krotkich dyskusji nt tej prawie nobilitowanej technologii....

Wchodzac na np xella.de znajdziesz rzad domow pasywnych wzniesionych metoda tradycyjna. Spora czesc to nowe budownictwo. Jest to dla mnie dowod na to, iz mozna z danych materialow przy zastosowaniu konkretnych metod osiagnac pewnien cel. Czemu Niemcy nie korzystaja z - nie oszukujmy sie - relatywnie taniej technologii isomax?

Chcialbym wejsc rowniez na taka strone dotyczaca omawianej technologii - ale nie moge...

Takze moim zdaniem wasz whishful thinking budowy w dzisiejszych trudnych czasach domu pasywnego za 1500 pln/m2 pow calkowitej jest skazany na bolesna weryfikacje w przyszlosci.

Z drugiej strony niska cena technologii moze byc zrozumiala - niektorym beta-testerom sie wrecz placi! :-?

Ot takie tam moje zdanie. :roll:

Pozdrawiam

-K-

przygladam sie dyskusji

i ze smutkiem dochodze do wniosku, ze isomax, to :

1) system bez referencji

2) promocja na forum ze strony isomax na poziomie zenujacym nawet dla nie wybrednego klienta

3) ludzie wciskajacy ten produkt ewidentnie dali plane nie podajac ani jednego rzeczowego argumentu, pomimo iz napisali dosc duzo ;)

wychodzi na to ze to kit....

a szkoda, bo lubie nowe technologie

przygladam sie dyskusji

1) system bez referencji

2) promocja na forum ze strony isomax na poziomie zenujacym nawet dla nie wybrednego klienta

3) ludzie wciskajacy ten produkt ewidentnie dali plane nie podajac ani jednego rzeczowego argumentu, pomimo iz napisali dosc duzo ;)

Dosyć dobrze zebrane w punktach moje odczucia.

No ale wyznawcy isomaxu mam nadzieje że się trochę postarają ;-)

Inwestorzy w krajach takich jak Niemcy (Niemcy są ojczyzną idei budownictwa energooszczędnego i teorii domów pasywnych, zarejestrowano tam już 721 budynków pasywnych, z czego 446 to domy jednorodzinne - ), Szwecja czy Szwajcaria okazują się bardziej pragmatyczni.

Ale cóż , mądry polak po szkodzie jak to z nami bywa[/b]

Dlatego chciałbym kilka/kilkanaście namiarów na budynki jednorodzinne na terenie Europy (nie Chin ;-) zbudowane w systemie isomax. Takie stojące dłużej niż 1 sezon.

przygladam sie dyskusji

1) system bez referencji

Dobrze napisane o tej technologi i jej przedstawicielu :)

m.dworek napisał:

przygladam sie dyskusji

1) system bez referencji

3) ludzie wciskajacy ten produkt ewidentnie dali plane nie podajac ani jednego rzeczowego argumentu, pomimo iz napisali dosc duzo

Ciesze sie, ze sa ludzie, ktorzy potrafia wyrazac swoje sluszne opinie krotko i zwiezle... nie tak jak ja :)

joannaj75

Zycze Tobie udanej budowy... aby byla bardziej udana niz strona internetowa tej ''zacnej firmy''.

Aha, i jeszcze kilka ciekawostek:

isomax castellum investment ag

Contact Edmond D. Krecké

Turnover (EUR): 750.000

Export (EUR) k.A.

Import (EUR) k.A.

Number of Employees: 10

Company founded in: 1992

Dane na rok 2002.

10 lat, 10 osob... spolka akcyjna z prawdziwego zdazenia.

:lol:

joannaj75

Zycze Tobie udanej budowy... aby byla bardziej udana niz strona internetowa tej ''zacnej firmy''.

Aha, i jeszcze kilka ciekawostek:

isomax castellum investment ag

Contact Edmond D. Krecké

Turnover (EUR): 750.000

Export (EUR) k.A.

Import (EUR) k.A.

Number of Employees: 10

Company founded in: 1992

Dane na rok 2002.

10 lat, 10 osob... spolka akcyjna z prawdziwego zdazenia.

:lol:

no strony internetowe maja do d....

ta polska jest zdecydowanie najbardziej udana (w polsce taniej)

co do firmy to sie nie nabijaj - ekipa 10 chlopa to juz moze niezla chalupa postawic

zwaz ze jeden z nich 3 lata zglebial tajniki tego budowania wiec przypilnuje inwestycji az milo...

jestem tylko ciekaw jak wyegzekwowac od nich gwarancje

bo przeciez oni zawsze moga w dobrej wierze podeslac nam grzejniki elekryczne z baumarktu powiedzmy 3 sztuki po 15 euro ;)