Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A co powiecie na system ISOMAX ?

Recommended Posts

Tak - oczywiście. Osobiste wycieczki są niestosowne. Ale w tym wszystkim od początku mam wrażenie że system isomax to tylko mniej lub bardziej składnie poubierany dom pasywny z dużą ilością marketingu.

A ja nie twierdzę, że nie. Być może tak jest. Dla mnie to podobnie czarna magia jak dom pasywny czy pompa ciepła - no cóż tak mam, trudno):) Dlatego ciekawiło mnie podejście innych.

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jaka stabilnosc?

stabilnosc to jest wtedy kiedy jej czlowiek nie zakloca

cos mi sie wydaje, ze ty tej "ogolnej" wiedzy tez za dobrze nie przyswoiles

raczej martw sie o pojemnosc cieplna grutu i o zrodla ktore by ta glebe doladowywaly

i o te slynne zwiekszone straty cieplne - tzw "bariera termiczna" ;)

to cos tak jak ta bariera w sklepach- zeby nie bylo zimna czuc to sie marnuje duzo ciepla ;)

Do mnie mówisz?

Ja tylko zadaje pytania pomocnicze dla ISOMAX

Osobiście zrezygnowałem z GWC w moich warunkach po przeanalizowaniu za i przeciw.

Tak - oczywiście. Osobiste wycieczki są niestosowne. Ale w tym wszystkim od początku mam wrażenie że system isomax to tylko mniej lub bardziej składnie poubierany dom pasywny z dużą ilością marketingu.

A ja nie twierdzę, że nie. Być może tak jest. Dla mnie to podobnie czarna magia jak dom pasywny czy pompa ciepła - no cóż tak mam, trudno):) Dlatego ciekawiło mnie podejście innych.

No ale teksty z isomaxu typu

"Rekuperator systemu ŽISOMAX ma również za zadanie chłodzenie budynku w okresie letnim.

Odzyskane ciepło w tym przypadku gromadzone jest w ziemi pod budynkiem tzw. akumulatorze i wpuszczanie do budynku w okresie jesienno-zimowym."

Troche przecza ogolnej wiedzy na temat GWC.

no czekam na jakieś wyjaśnienie...

jak raz ten tekst isomax bez Ž na początku rozumiem (chyba) i pewnie jest to możliwe, w którym momencie to koliduje z

ogolnej wiedzy na temat GWC
?

Oddać może i to zrobi. Ale tego ciepła z lata do zimy grunt nie "zakumuluje" Zimą i tak będzie się korzystać z ciepła gruntowego które jest niezaleznie od tego czy je tam latem dostarczymy czy nie.

Dlatego ponawiam poraz kolejny moje zdanie że isomax to dom pasywny ubrany w markę.

Grunt pod domem "połączony" jest z resztą ziemi.

Ale GWC tak czy inaczej działa i bez dodatkowego doporowadzania energii latem.

W systemie Isomax GWC jest połączony z rekuperatorem (rura w rurze). Dodatkowo jest podzielony na dwie części - "ciepłą" umieszczoną pod budynkiem w obrębie akumulatora gruntowego i dodatkowo zaizolowaną po bokach oraz "chłodną" umieszczona na zewnątrz budynku używaną do chłodzenia budynku latem. Wentylacja jest podłączana do "ciepłej" lub "chłodnej" części GWC w zależności od potrzeb. Po zakończeniu sezonu grzewczego temperatura gruntu pod budynkiem spada do tego stopnia, że może może on być "ładowany" m.in. ciepłem z wentylacji, czy ciepłem z kolektorów dachowych, nawet przy ich stosunkowo niskiej temperaturze. Latem akumulator jest ładowany praktycznie jedynie ciepłem z kolektorów dachowych. Przez cały rok ciepło z akumulatora gruntowego służy do częściowego podgrzewania ciepłej wody użytkowej.

To, że grunt pod domem jest "połączony" z resztą ziemi nie znaczy, że ciepło zgromadzone pod budynkiem w bardzo krótkim czasie "ucieknie". Akumulator gruntowy jest zaizolowany od góry (budynkiem) oraz z boków. Droga ucieczki ciepła jest stosunkowo długa. Dla obszaru pod środkiem budynku wynosi co najmniej kilka metrów. Dla porównania głębokość przemarzania gruntu niewiele przekracza 1 metr.

Z tych właściwości gruntu korzystają wszystkie systemy niskotemperaturowego ogrzewania : GWC, PC i system Isomax :).

Uff przeczytałem cały wątek. Mam kilka pytań dla sceptyków i zwolenników systemu, które umknęły w trakcie dyskusji.

1. Cena za metr 1000 zł, izolacyjność przegrody domu pasywnego, proszę mi napisać ile kosztuje 1m wykonania ściany budynku w technologi tradycyjne aby uzyskać podbne U ?

2. Z tego co się orientuję to wykorzystywanie glikolu w instalacji zabronione jest przepisami, PC działają na czynniku R-290 (propan), kto dał zgodę na wykorzystywanie glikolu w instalacji ?

3. Jeżeli przy -20 stopinach temperatura w budynku kształtuje się na poziomie 16 stopni bez dodatkowych żródeł ogrzewania to zaleta czy wada ?

4. Kto komu zabroni w tym domu zainstalować grzejniki akumulacyjne do podgrzania domu do temperatury bytowej, chyba mniej energii wydatkowane jest na podwyższenie temperatury z 16 stopni niż z -20 ?

I jeden komentarz, przerzucanie się idotyzmami typu to się nie połaca lub opłaca bez audytu energetycznego takiego budynku to zadanie dla kretynów. Jeżeli przedstawiciel firmy posiada takie dane dla rejonu śląska i może je udostępnić w tym wątku to dyskusja staje się bezcelowa, bo wtedy każdy może to podstawić do swojego regionu geograficznego i za pomcą 3 prostych obliczeń dojść do konkluzji czy mu się to opłaca czy nie.

na pierwszy rzut oka to rewelacyjna metoda, bo za niewielkie pienądze otrzymujemy zewnętrzne pasywne przegrody, a czy ktoś będzie musiał to dogrzewać i czym to już inna sprawa. Ja to traktuję tylko jak PRZEGRODY O ZNIKOMEJ STRATNOŚCI CIEPLNEJ, a co do ogrzewania to juz mogę być bardziej sceptyczny, ale i tak za tą cenę to świetna propozycja (asekuruję się jescze raz, o ile U przegód jest adekwatne do tego co podaje producent).

PS.

zdaję sobie sprawę, że izolacyjność ścian jest płynna i zależy od akumulatora i warunków zewnętrznych, żeby była pełna jasność w temacie.

Po wczorajszej nie miłej rozmowie takie mnie naszły wnioski :

po co takim osobom cokolwiek wyjaśniać, są mądrzejsi od kogololwiek, mają swoją

teorię i wiedzę, więc niech z nią żyją i budują co tam chcą- ich sprawa

Nie po to Heniu dokształcałeś się i poszerzałeś swoją wiedzę spędziłeś sporo czasu by przeanalizować temat ,by ktoś się z tego wyśmiewał. Uważam, że jeżeli ktoś się zwraca do mnie z pytaniem,bo chce się więcej dowiedzieć , czyli to jemu zależy na pogłębieniu wiedzy , to powinien się do mnie z kulturą odnosić.

Czytałam min. wypowiedzi m.dworka i nie raz inni forumowicze mu już napisali, że ma ograniczone podejście do tematu zgodnie z zasadą : " kto nie jest z nim jest przeciwko i jest zły i głupi " To tyle odnośnie wczoraj i isomaxu. Jeżeli ktoś naprawdę ,serio i poważnie będzie potrzebował mojej rady i pomocy to od tej pory odpowiadam tylko na priv'a.

:-?

Uff przeczytałem cały wątek. Mam kilka pytań dla sceptyków i zwolenników systemu, które umknęły w trakcie dyskusji.

1. Cena za metr 1000 zł, izolacyjność przegrody domu pasywnego, proszę mi napisać ile kosztuje 1m wykonania ściany budynku w technologi tradycyjne aby uzyskać podbne U ?

2. Z tego co się orientuję to wykorzystywanie glikolu w instalacji zabronione jest przepisami, PC działają na czynniku R-290 (propan), kto dał zgodę na wykorzystywanie glikolu w instalacji ?

3. Jeżeli przy -20 stopinach temperatura w budynku kształtuje się na poziomie 16 stopni bez dodatkowych żródeł ogrzewania to zaleta czy wada ?

4. Kto komu zabroni w tym domu zainstalować grzejniki akumulacyjne do podgrzania domu do temperatury bytowej, chyba mniej energii wydatkowane jest na podwyższenie temperatury z 16 stopni niż z -20 ?

I jeden komentarz, przerzucanie się idotyzmami typu to się nie połaca lub opłaca bez audytu energetycznego takiego budynku to zadanie dla kretynów. Jeżeli przedstawiciel firmy posiada takie dane dla rejonu śląska i może je udostępnić w tym wątku to dyskusja staje się bezcelowa, bo wtedy każdy może to podstawić do swojego regionu geograficznego i za pomcą 3 prostych obliczeń dojść do konkluzji czy mu się to opłaca czy nie.

na pierwszy rzut oka to rewelacyjna metoda, bo za niewielkie pienądze otrzymujemy zewnętrzne pasywne przegrody, a czy ktoś będzie musiał to dogrzewać i czym to już inna sprawa. Ja to traktuję tylko jak PRZEGRODY O ZNIKOMEJ STRATNOŚCI CIEPLNEJ, a co do ogrzewania to juz mogę być bardziej sceptyczny, ale i tak za tą cenę to świetna propozycja (asekuruję się jescze raz, o ile U przegód jest adekwatne do tego co podaje producent).

PS.

zdaję sobie sprawę, że izolacyjność ścian jest płynna i zależy od akumulatora i warunków zewnętrznych, żeby była pełna jasność w temacie.

mi cena wyszła inna patrz jw. a nikt nie podał faktycznch kosztów. założenie jest dobre, ale poównując do bud. pasywnego wg. mnie może okazać się dwa razy droższe. więc nigdy śię nie zróci.. chyba że robimy dla pra pra ..wnuków.

Te 1000 zł netto to nie jest tylko cena ściany to cena 1m2 pow.całkowitej domu

( czyli masz w tym także system policzony )

Co do audytu energetycznego to wiem, że robią go.

Co to znaczy "w technologii tradycyjnej" ? Jest co najmniej kilkanaście rożnych konstrukcji ścian zewnętrznych. Większość z nich można ocieplić do stanu ściany domu pasywnego. Która dla Ciebie jest tradycyjna?

Skoro masz taką "orientację", to podaj przepis, który tego zabrania.

W domu pasywnym poważną rolę w bilansie cieplnym odgrywają zyski wewnętrzne (każdy mieszkaniec to całkiem niezły grzejnik, który dodatkowo musi coś ugotować do zjedzenia, używa też komputera, telewizora, itp., a to też są całkiem niezłe grzejniki :) ). Dlatego podczas nieobecności mieszkańców dom ma prawo się nieco wychłodzić. Zaletą domu o małej akumulacyjności przegród jest możliwość uzyskania właściwej temperatury niewielkim nakładem energii (podgrzewany tylko powietrze, a nie ściany). Wynik obniżenia w domu temperatury o 4 stopnie po wielu dniach o których pisał Rafał, to bardzo dobry wynik, podobnie jak uzyskanie własciwnej temperatury pomieszczeń już po 1,5h. Spróbuj to samo zrobić w domu z ogrzewaniem podłogowym.

Oczywiście nikt nie zabroni, ale nie ma takiej potrzeby. Zamiast rozpalać kominek można zastosować jakikolwiek grzejnik elektryczny, i w krótkim czasie uzyskać właściwa temperaturę (dom jest z założenia pasywny - grzejnik musi pokryć tylko "brakujące" zyski bytowe).

PS.

Ściany z założenia spełniają wymogi ścian domu pasywnego. Bariera termiczna w ścianach i dachu powoduje poprawę bilansu energetycznego, do stopnia który poprzez jedynie zwiększenie izolacyjności przegród jest nie do osiągnięcia.

Mówimy oczywiście cały czas o energii pierwotnej, w tym wypadku elektrycznej, a nie o całkowitej energii zużywanej przez ten dom. Energia całkowita jest wielokrotnie większa, bo pochodzi ze słońca. Aby ją móc w pełni wykorzystać konieczne jest jej zgromadzenie w akumulatorze gruntowym w długim okresie czasu. Oczywiście akumulator musi mieć wystarczająca pojemność cieplną, aby wystarczyła ona na pokrycie strat w okresie zimy.

Izolacyjność ścian jest stała, w zależności od temperatury bariery termicznej zmienia się tylko ilość ciepła, która "ucieka" z pomieszczenia.