joannaj75 15.05.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Wycena jak każda wycena bez względu na ekipe i materiały uzależniona jest od wielu czynników i parametrów domu.NP. Jeżeli ktoś ma dach prosty dwuspadowy to wiadomo ,że koszt wykonania jego dachu będzie siię różnił od kosztu dachu w "pawimi oczkami" skrzydłami i uskokami.Wyliczenia prowadzone są pod każdy projekt szczegółowo i indywidualnie, jeżeli do tego wybierasz sobie stan developerski to jeszcze w zależności ile masz okien jakie chcesz te okna, jakie parapety jakie tynki jakie pokrycie dachu itd, wiadomo ,że jeżeli bierzesz całkowity koszt inwestycji i podzielisz to przez ilość metrów jakie masz to w każdym przypadku wyjdzie Ci inna cena.U jednego 1200 zł u innego 1500 zł za 1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 15.05.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Dobrze, zalozmy, ze technologia gra. Jak wyglada proces budowy domu? W jaki sposob maja byc rozliczone kolejne etapy jego budowy? Czy zaplata nastepuje z gory? Pytam, poniewaz wszystkie moje watpliwosci dotycza wiarygodnosci firmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.05.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 tak jak w przypadku każdej innej Firmy budowlanej etapami po wykonaniu pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.05.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 mi cena wyszła inna patrz jw. a nikt nie podał faktycznch kosztów. założenie jest dobre, ale poównując do bud. pasywnego wg. mnie może okazać się dwa razy droższe. więc nigdy śię nie zróci.. chyba że robimy dla pra pra ..wnuków.an-bud nie wiem do jakich cen to porównujesz. Trochę tematem domów się interesuję, i nie znalazłem dotąd oferty na budowę domów w tym standardzie w cenie domu z ogrzewaniem. Rozumiem, że porównujesz ceny domów budowane systemem gospodarczym z ceną domu w systemie Isomax. Nie każdy jednak czuje sie na siłach, aby takim sposobem budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.05.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Dobrze, zalozmy, ze technologia gra. )) przecież to kit, e no co TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 15.05.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Heniu ja Cię nie prosiłem o wykład na temat budownictwa pasywnego, tylko o policzenie kosztów jak masz taką możliwość. Nie lubię i nie stosuję tutaj i na innych forach popularnej metody rozbierania postu na części, bo wychodzi z tego idiotyzm. Używania glikolu jako alkoholu szkodliwego dla środowiska naturalnego i niebezpiecznego dla ludzi zabrania dyrektywa UE, stąd koniecznośc przejścia producentów PC na inne czynniki chłodnicze może w technologii isomax to nie jest stricte glikol lub jego jakaś odmiana. Dyskusja ze mną na temat kosztów budownictwa pasywnego i cen metra ściany też mija się z celem, nie ważne z czego budujesz ścianę może być i ze słomy, byle miała dopowiednią wartość współczynnika wytrzymałości na ściskanie, bo decyduje grubość ocieplenia, a nie to z czego zbudowana jest ściana, chyba że stawiasz biurowiec na Wiejskiej w Warszawie, ale to nie to forum, tutaj budujemy małe niskie domki dla siebie. Pisanie o tym że U ścian isomax jest stałe to kolejna pomyłka, okres zimowy, akumulator wyczerpuje się, izolacyjność przegrody spada, to prosta elementarna fizyka, musisz dostarczyć więcej ciepła, aby utrzymać temperaturę, a masz tylko jedną możliwość dostarczenia tego ciepła, chyba że będziesz dogrzewał ziemię pod budynkiem, też pomysł tylko czy opłacalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.05.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Heniu ja Cię nie prosiłem o wykład na temat budownictwa pasywnego, tylko o policzenie kosztów jak masz taką możliwość. Co innego możliwość zrobienia wyceny, a co innego zrobienie tego za frico . Dla swojego domu oczywiście taką analizę zrobię, ale ona z pewnością nie będzie pasowała do każdego przypadku. Jeżeli piszesz, że izolacyjność ścian w systemie Isomax jest zmienna, to po prostu nie rozumiesz działania tego systemu . Ciepło do bariery termicznej jest dostarczane nie tylko z gruntu, ale także z kolektorów dachowych. Nawet w stosunkowo chłodny dzień dach może nagrzać się do temperatury kilkunasty stopni - to także jest w tym systemie wykorzystywane. Która konkretnie dyrektywa UE zabrania stosowania glikolu, jakiej jego odmiany? Konkrety i jeszcze raz konkrety. Tylko tak możemy dyskutować poważnie. Inaczej jest to tylko opluwanie tej technologi "dla zasady". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 15.05.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Joanna, tak szczerze... blagam nie wpisywac mnie na liste osob aprobujacych ta technologie. Zalozenie wczesniej umiescilem w celu wylaczenia mnie z dyskucji na temat praw fizyki i innych dziwnych dla mnie spraw.Moze troche uparcie, ale ja nie wierze w cuda. Jest produkt, jest rynek, jest sprzedaz, jest weryfikacja, sa uzytkownicy, sa opinie. W tym przypadku jest tylko produkt i zle prowadzona promocja... brak pozostalych elementow. Wiadomo, poczatki sa trudne. Jednak poczatki byly juz w roku 1992... 15 lat na rynku i NIC. Strona internetowa .lu ponizej wszelkiej krytyki, zdjecia niewyrazne, nie dzialajace odnosniki. Wszedzie uparcie powtarzany jeden schemat. Sa spolki akcyjne w Niemczech, a sa i takie Luxemburskie spolki anonimowe. Byl amway, byly piramidy finansowe, karty kredytowe citibk z oprocentowaniem 49,5 pct.... generalnie chodzi o to, zeby zachowac czujnosc. Optymista to zle doinformowany pesymista. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 15.05.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Widzę że dalej się nie rozumiemy, ustalmy najpier warunki brzegowe, również jestem inżynierem po politechnice, mam co prawda inne uprawnienia budowlane niż stawianie domków, ale fizykę miałem na wydziale i dzięki wykładowcom musiałem się jej nauczyć, proszę nie zmieniaj jej. Jeszcze raz piszę z punktu widzenia energii cieplnej dostarczanej do układu, współczynnik przenikalności cieplnej ścian w tym domu jest zmienny i przestanę już z Tobą dyskutować jeżeli podważysz to stwierdzenie, po prostu sięgnę do swojego motta. Odnosnie dyrektywy UE, nie pamiętam i nie chce mi się grzebać dzisiaj, zapytam projektantów PC dostaniesz ją na priva, ale wiem że w tej chwili dostęp do określonej grupy środków chłodniczych już jest zabroniony i wymaga specjalnego zezwolenia, a chyba nie będziesz tutaj twierdził że glikol jest obojętny dla zdrowia i życia ludzi. Nie chcę abyś za mnie przeprowadził wycenę domu, mam kilka arkuszy które po niewielkim przystosowaniu zrobią to dla mnie i jak chcesz zrobię to również i dla Ciebie. Jak słyszę o cieple dostarczanym do układu przez kolektory dachowe to już to widzę przed oczami pochmurny zimny dzień jakich w moim regionie niestety jest b. dużo, chyba że piszesz o kolektorach prózniowych, ale czytając uważnie opis tej technologi takowych tam nie ma i cena nie ta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 15.05.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Nadal pytam prostym zdaniem.W czym system isomax jest lepszy od budynku pasywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.05.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 jest inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.05.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 oj ...ja jestem pesymistką raczej i dlatego jak sprawdziłam ceny w Warszawie za 1m2 wybudowania domu , możliwości ogrzewania, ceny paliw, .....musiałabym wybudować sama wszystko tymi ręcami żeby się zmieścić w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 15.05.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 To fakt. Jest inny. Czyli jest to jeden z porównywalnych systemów. Ani tańszy, ani lepszy... Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 15.05.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 oj ...ja jestem pesymistką raczej i dlatego jak sprawdziłam ceny w Warszawie za 1m2 wybudowania domu , możliwości ogrzewania, ceny paliw, .....musiałabym wybudować sama wszystko tymi ręcami żeby się zmieścić w cenie Czyli szacujecie że wybudowanie domu w isomaxie będzie tańsze niz budowa i eksploatacja zwykłego pasywnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.05.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 To fakt. Jest inny. Czyli jest to jeden z porównywalnych systemów. Ani tańszy, ani lepszy... Tak? biorąc pod uwagę ton pytania odpowiedź tak brzmiałaby jak stwierdzenie, że gorsze (IMHO) jedno jest pewne, takiej chałupy bym sobie nie budował jak i nie budowłabym sobie daomu pasywnego jak i olałbym pompę ciepła (IMHO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.05.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 zależy co to znaczy zwykły pasywny dla Ciebie ?jakie instalacje jakie rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.05.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Odnosnie dyrektywy UE, nie pamiętam i nie chce mi się grzebać dzisiaj, zapytam projektantów PC dostaniesz ją na priva, ale wiem że w tej chwili dostęp do określonej grupy środków chłodniczych już jest zabroniony i wymaga specjalnego zezwolenia, a chyba nie będziesz tutaj twierdził że glikol jest obojętny dla zdrowia i życia ludzi a ja znalazłam taki cytat : Jako czynnik chłodzący i grzewczy instalacji chłodniczej zastosowano glikol propylenowy gwarantujący bezpieczeństwo ekologiczne. ... to chyba z tym glikolem nie jest też tak jak piszesz WMM , oczywiście jaki glikol jest w instalacji isomax, tego na dziś nie wiem , ale moim zdaniem sa też pewne tajemnice handlowe , patentowe czyż nie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.05.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Nadal pytam prostym zdaniem. W czym system isomax jest lepszy od budynku pasywnego. Trzeba zacząć od definicji budynku pasywnego. Dosyć szczegółowe omówienie tego zagadnienia znalazłem w artykule : http://abrys.pl/pk/index.php?r=artykuly&id=7026 . Proponuję zwłaszcza zapoznać się z zestawieniem zawartym w załączniku do tego artykułu http://abrys.pl/pdf/c0703-24.pdf . Można powiedzieć, że budynek w systemie Isomax spełnia wszystkie wymienione w w/w załączniku parametry ze znacznym zapasem. W systemie Isomax można wybudować budynki o bardziej urozmaiconej architekturze spełniające standardy budynku pasywnego. Wszystko to przy kosztach budowy nie przewyższających kosztów budowy większości domów z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 15.05.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Wszystko to przy kosztach budowy nie przewyższających kosztów budowy większości domów z ogrzewaniem. No i tutaj powinno paść jakies konkretne stwierdzenie. Np. Mój dom w zwykłej technologii np. 1700zł/mkw a w isomaxie 1690zł/mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 15.05.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Dziękuję Heniu, ta odpowiedź mnie nareszcie satysfakcjonuje o ile jest prawdziwa. jescze tylko chciałbym zobaczyć audyt energetyczny tego budynku i twoje wstępne koszty dotyczące twojego budynku, jeżeli już je policzyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts