HenoK 15.05.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 No i tutaj powinno paść jakies konkretne stwierdzenie. Np. Mój dom w zwykłej technologii np. 1700zł/mkw a w isomaxie 1690zł/mkw Dziękuję Heniu, ta odpowiedź mnie nareszcie satysfakcjonuje o ile jest prawdziwa. jescze tylko chciałbym zobaczyć audyt energetyczny tego budynku i twoje wstępne koszty dotyczące twojego budynku, jeżeli już je policzyłeś Dotychczas tego jeszcze nie liczyłem, a jak już wcześniej pisałem zrobię to i o wynikach poinformuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 15.05.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Dotychczas tego jeszcze nie liczyłem, a jak już wcześniej pisałem zrobię to i o wynikach poinformuję. Czyli piszesz awansem że: "Wszystko to przy kosztach budowy nie przewyższających kosztów budowy większości domów z ogrzewaniem." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.05.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Dotychczas tego jeszcze nie liczyłem, a jak już wcześniej pisałem zrobię to i o wynikach poinformuję. Czyli piszesz awansem że: "Wszystko to przy kosztach budowy nie przewyższających kosztów budowy większości domów z ogrzewaniem." Robiłem pewne szacunkowe obliczenia uwzględniające zużycie materiałów i wielkość robocizny. Jednak pełne porównanie kosztów można zrobić dopiero dla kompletnego projektu wykonawczego i to zrobionego w dwóch wersjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 15.05.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Zgadzam się z Heniem w tym względzie technologia jest nowa, wygląda z opisu na b. dobrą, jeżeli można policz dom tylko w wariancie isomax, w technologi traycyjnej kazdy z nas policzy sam, to dosyć proste, są na to gotowe szablony, a i różnice w sile roboczej tutaj też są spore i jeszcze jedno, czy sprawdzałeś jak to wygląda z ekipami wykonawczymi, bo często się zadarza, że producent, licencjobiorca, czy jak go tam zwał, liczyczy cenę metra rewelcyjnie, natomiast wykonawstwo po cenach z USA, a ponieważ ekipa do stawiania musi być przeszkolona, to cena calości wychodzi taka sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 15.05.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 A niech sobie wcisne jeszcze jedna rzecz... Trzeba zacząć od definicji budynku pasywnego. Dosyć szczegółowe omówienie tego zagadnienia znalazłem w artykule : http://abrys.pl/pk/index.php?r=artykuly&id=7026 . Proponuję zwłaszcza zapoznać się z zestawieniem zawartym w załączniku do tego artykułu http://abrys.pl/pdf/c0703-24.pdf . Można powiedzieć, że budynek w systemie Isomax spełnia wszystkie wymienione w w/w załączniku parametry ze znacznym zapasem. W systemie Isomax można wybudować budynki o bardziej urozmaiconej architekturze spełniające standardy budynku pasywnego. Zgodnie z tym, takie cos jak Passiv Haus Institut - http://www.passiv.de/ powinien zbadac ten produkt i przyznac mu certyfikat.... tylko ze nie moge go tam znalezc.... moze go nie ma? moze zapomnieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.05.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ja znam 3 osoby , które miały policzoną technologię pod swoje projekty i wiem, że koszty są porównywalne.Taki masz plus ,że nie musze doliczać co sezon ceny na paliwo, poza tym nikt mi nie zagwarantuje ,jeśli nawet wezmę Pana Felka i jego spółkę do budowy domu w ytongu czy porothermie,że zrobi to super i jaką da mi gwarancję?Koleżanka moja ze studów siedzi w firmie budowlanej i liczy na bieżąco kosztorysy i ostatnio mi powiedzała : Asia , cena domu stanu surowego za 1m2 nie mniej niż 1800zł zależy czy dasz beton komórkowy czy coś innego, i nie jest to Warszawa ! Albo : niejaki coś tam Budrzykładowy koszt wykonania domu - dotyczy domów z poddaszem użytkowym na dzień 14 marca 2007. Wyszczególnienie Stan surowy -1 Prace deweloperskie-2 Pod klucz-3 Dom pow. użytk. 130 m2pow. całk. 193 m2 139 000 zł 270 000zł 366 000 złwykonanie kompletnej kotłowni z grzejnikami jest dopiero w cenie tej 366 tys, tak więc do 270 tys jak dodam te 30tys trzeba liczyć na kocioł grzejniki i montaż to mam 300 tys i martwienie się co sezon ile na paliwo ..dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 15.05.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 PostWysłany: Wto, 15 Maj 2007 15:14 Temat postu: Ja znam 3 osoby , które miały policzoną technologię pod swoje projekty i wiem, że koszty są porównywalne.Taki masz plus ,że nie musze doliczać co sezon ceny na paliwo, poza tym nikt mi nie zagwarantuje ,jeśli nawet wezmę Pana Felka i jego spółkę do budowy domu w ytongu czy porothermie,że zrobi to super i jaką da mi gwarancję? Koleżanka moja ze studów siedzi w firmie budowlanej i liczy na bieżąco kosztorysy i ostatnio mi powiedzała : Asia , cena domu stanu surowego za 1m2 nie mniej niż 1800zł zależy czy dasz beton komórkowy czy coś innego, i nie jest to Warszawa ! Rozumiem, ze glownym argumentem Twojego wyboru tej technologii to jej relatywnie niska cena. Pamietaj, ze ich gwarancja polega na zamontowaniu dodatkowych grzejnikow w momencie, kiedy dom nie bedzie spelnial pewnych warunkow okreslonych w umowie. Takze jak sie okaze, ze dom jest do kitu, zimny, zle wykonany, cos peka, cieknie, glikol ekologiczny zdobi twoje tynki, nie dziala ? - ty w rekompensacie, na podstawie gwarancji, otrzymasz zestaw konwektorow elektrycznych, dzieki ktorym zdobdziesz serce swojego dostawcy pradu.... czy sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 15.05.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Czy ktos już dostał kosztorys z ISOMAX pod swoj dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.05.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 ze tak zapytam z innej beczki- co to za kolektor na dachu w zimie? czyzby drogi prozniowy? bo jesli nie to moze byc z niego wiecej szkody niz pozytku a moze to tez zaleta systemu, ze cieplo ucieka kolektorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.05.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 nie to nie tak , mój wybór jest bardziej skomplikowany niż cena, raczej u kobiet to jak wiesz, nie takie czarne albo białe.Gdyby chodziło tylko o cene to robiłabym to z wójkami, braćmi, kuzynami sąsiadami i kolegami koleżanki z pracy wtedy by było najtaniej !! ale nie muszę się z Tobą tym dzielić już raz napisałam, nie ma najmniejszego zamiaru Cię zachęcać.Tak wybrałam i tak uważam, wybrałeś inaczej i ok ja nadal nie rozumiem, bo z jednej strony chyba chcesz sobie coś udowodnić, bo mi już nie musisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.05.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 nasz brus wszechwiedzący -szydzący się pojawił hmmmmm to ja zmykam ,bo nie chce sobie popsuć humorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 15.05.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Aby ją móc w pełni wykorzystać konieczne jest jej zgromadzenie w akumulatorze gruntowym w długim okresie czasu. Oczywiście akumulator musi mieć wystarczająca pojemność cieplną, aby wystarczyła ona na pokrycie strat w okresie zimy. A jak jest szacowana pojemność cieplna tego akumulatora gruntowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 15.05.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ja jedynie prosze o spojrzenie na calosc krytycznie, niczego nikomu nie mam zamiaru udowadniac. Jesli podjelas juz wybor - i zbudujesz taki dom - gratulacje odwagi. Ja w ramach przeprosin za delikatne szyderstwo podesle Tobie prezent w przyszlosci.... fa-rel-ke.... I bedac fair - mam nadzieje, ze jestem w potwornym bledzie.... taki wiesz...facet ignorant... ale beda z niego kiedys ludzie.... pozdrawiam goraco! (tylko nie wysylaj tych pozdrowien do akumulatora pod domem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 15.05.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 nasz brus wszechwiedzący -szydzący się pojawił hmmmmm to ja zmykam ,bo nie chce sobie popsuć humorku pa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.05.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 nasz brus wszechwiedzący -szydzący się pojawił hmmmmm to ja zmykam ,bo nie chce sobie popsuć humorku chodu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.05.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 zeby nei byc goloslownym podam prosta kalkulacje pomieszczenie +20 °C na zewnatrz 0°C sciana ocieplona symetrycznie jak w systemie isomax w srodku sciany ustali sie temperatura 10°C straty z pomieszczenia= stratom calego systemu przyjmujac grubosc styro po 10 cm z kazdej strony i lambda styro 0,05 oraz grubosc sciany nosnej 0,2 m i jej lambda 0,5 otrzymamy, ze strata z systemu, ktora jest rowna stracie z pomieszczenia =3,6 W/m2 teraz przychodzi geniusz z isomaxa i mowi zeby tak duzo nie uciekalo z pomieszczenia to podnosi temperature bariery termicznej do powiedzmy 15 °C i jaki efekt? ano taki: temperatura sciany "bariery" =15 °C straty z pomieszczenia mneijsze niz straty systemu straty z pomieszczenia=1,78 W/m2 straty systemu=5,34 W/m2 widac, wiec, ze chociaz z pomieszczenia ucieka chwilowo mniej to jednak z naszego systemu ucieka o 48 % wiecej energii czyli isomax proponuje zeby nas uszczesliwic podniesc straty z budynku o 48 % !!!!!- po prostu Nobla!!!! BARIERA TERMICZNA to kit wymyslony dla tych , ktorzy nie potrafia przejrzec gdzie tkwi tzw pogrzebany pies powtarzam - kpina w bialy dzien z potencjalnych inwestorow!!!! m.dworek mogesz wrzucić widoczne przeliczenie a nie tylko wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.05.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ja jedynie prosze o spojrzenie na calosc krytycznie, niczego nikomu nie mam zamiaru udowadniac. Jesli podjelas juz wybor - i zbudujesz taki dom - gratulacje odwagi. Ja w ramach przeprosin za delikatne szyderstwo podesle Tobie prezent w przyszlosci.... fa-rel-ke.... Hm ja właśnie tak już mam ,że do odważnych należę, podobno do takich też należy świat ))))) Co do farelki może byc winko też grzeje fajnie, tylko ja mam pytanie co mi dasz jak ja zwojuję coś i jednak będę miec rację ?? No licze na coś extra! a mam zamiar robic duzo imprez w domu ,im wiecej gości tym cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.05.2007 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 a tak małym druczkiem było napisane na stronie isomax cena za powierzchnię CAŁKOWITĄ + podatek. troszkę oszukują. Podobnie jak wszystkie wyceny....nie mogę doczekać się Twojej wyceny. a za ile wyceniają? Mam nadzieję jutro zobaczyć wycenę ogólną. I wtedy podejmę decyzję czy w to wchodzę. Potem umowa i kosztorys szczegółowy + kosztorys do banku. Cen jeszcze nie znam :)ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.05.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 ze tak zapytam z innej beczki- co to za kolektor na dachu w zimie? czyzby drogi prozniowy? bo jesli nie to moze byc z niego wiecej szkody niz pozytku a moze to tez zaleta systemu, ze cieplo ucieka kolektorem? Dyskutować z tobą na ten temat nie będę. Kolektor na dachu jest dosyć szczegółowo opisany i pokazany na zdjęciach na stronach Isomax - http://www.isomax.com.pl/index.php?id=72 . Dodam może tylko tyle, że koszt tego kolektora jest dużo poniżej 100 zł (koszt rur PP ułożonych pod dachówką lub w płycie betonowej pod papa na dachach płaskich). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 16.05.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 czytając ten temat, staram zrouzumieć podejście zwolenników isomaxu, widzę nieścisłości i wprowadzanie w błąd. zadaję pytnie okoszty i nic albo odnośnik, albo porównywalne z tradycyjnym. a konkretnie sami uchylają się od odpowiedzi. ze stronki isomaxu przeliczyłem metry całkowite na uzytkowe (jak kupujemy dom czy mieszkanie płacimy za m2 pow użytk. nie za m2 pod ścinami, i to daje nam wyobrażenie wielkości) i wyszło mi coś pomiędzy 1700 a 2300 za m2 pow użtkowej stanu SUROWEGO. a podobno trzeba to jeszcze przemnożyć o ileś % bo to stare ceny!!! ktoś sugerował zę stan deweloperski 1500 za m (tylko jaki? może z działką?) a miało być tak pięknie!!! o stanie deweloperskim żadnych danych nie znalazłem. a jeszcze jedno ZEROENERGETYCZNE dla mnie oznacza to że bydynek jest samowystarczalny i produkuje on prąd, ceipłą wodę, co itd. i może mieć raczej nadwyżki. może i to w tej cenie? założycielka tego tematu od paru dni zatkana chyba realną ceną dochodzi do siebie. dostała wg. mnie ponad milion za jej domek, a gdyby miał być zeroenergetyczny-to ponad 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts