Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A co powiecie na system ISOMAX ?

Recommended Posts

No i tutaj powinno paść jakies konkretne stwierdzenie.

Np. Mój dom w zwykłej technologii np. 1700zł/mkw a w isomaxie 1690zł/mkw

Dziękuję Heniu, ta odpowiedź mnie nareszcie satysfakcjonuje o ile jest prawdziwa. jescze tylko chciałbym zobaczyć audyt energetyczny tego budynku i twoje wstępne koszty dotyczące twojego budynku, jeżeli już je policzyłeś

Dotychczas tego jeszcze nie liczyłem, a jak już wcześniej pisałem zrobię to i o wynikach poinformuję.

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dotychczas tego jeszcze nie liczyłem, a jak już wcześniej pisałem zrobię to i o wynikach poinformuję.

Czyli piszesz awansem że:

"Wszystko to przy kosztach budowy nie przewyższających kosztów budowy większości domów z ogrzewaniem."

Robiłem pewne szacunkowe obliczenia uwzględniające zużycie materiałów i wielkość robocizny. Jednak pełne porównanie kosztów można zrobić dopiero dla kompletnego projektu wykonawczego i to zrobionego w dwóch wersjach.

Zgadzam się z Heniem w tym względzie technologia jest nowa, wygląda z opisu na b. dobrą, jeżeli można policz dom tylko w wariancie isomax, w technologi traycyjnej kazdy z nas policzy sam, to dosyć proste, są na to gotowe szablony, a i różnice w sile roboczej tutaj też są spore i jeszcze jedno, czy sprawdzałeś jak to wygląda z ekipami wykonawczymi, bo często się zadarza, że producent, licencjobiorca, czy jak go tam zwał, liczyczy cenę metra rewelcyjnie, natomiast wykonawstwo po cenach z USA, a ponieważ ekipa do stawiania musi być przeszkolona, to cena calości wychodzi taka sobie.

A niech sobie wcisne jeszcze jedna rzecz...

Trzeba zacząć od definicji budynku pasywnego.

Dosyć szczegółowe omówienie tego zagadnienia znalazłem w artykule : http://abrys.pl/pk/index.php?r=artykuly&id=7026 .

Proponuję zwłaszcza zapoznać się z zestawieniem zawartym w załączniku do tego artykułu http://abrys.pl/pdf/c0703-24.pdf .

Można powiedzieć, że budynek w systemie Isomax spełnia wszystkie wymienione w w/w załączniku parametry ze znacznym zapasem.

W systemie Isomax można wybudować budynki o bardziej urozmaiconej architekturze spełniające standardy budynku pasywnego.

Zgodnie z tym, takie cos jak Passiv Haus Institut - http://www.passiv.de/

powinien zbadac ten produkt i przyznac mu certyfikat.... tylko ze nie moge go tam znalezc.... moze go nie ma? :-? moze zapomnieli... :roll:

Ja znam 3 osoby , które miały policzoną technologię pod swoje projekty i wiem, że koszty są porównywalne.Taki masz plus ,że nie musze doliczać co sezon ceny na paliwo, poza tym nikt mi nie zagwarantuje ,jeśli nawet wezmę Pana Felka i jego spółkę do budowy domu w ytongu czy porothermie,że zrobi to super i jaką da mi gwarancję?

Koleżanka moja ze studów siedzi w firmie budowlanej i liczy na bieżąco kosztorysy i ostatnio mi powiedzała : Asia , cena domu stanu surowego za 1m2 nie mniej niż 1800zł zależy czy dasz beton komórkowy czy coś innego, i nie jest to Warszawa !

Albo : niejaki coś tam Bud

rzykładowy koszt wykonania domu - dotyczy domów z poddaszem użytkowym na dzień 14 marca 2007.

Wyszczególnienie

Stan surowy -1

Prace deweloperskie-2

Pod klucz-3

Dom pow. użytk. 130 m2

pow. całk. 193 m2

139 000 zł 270 000zł 366 000 zł

wykonanie kompletnej kotłowni z grzejnikami jest dopiero w cenie tej 366 tys, tak więc do 270 tys jak dodam te 30tys trzeba liczyć na kocioł grzejniki i montaż to mam 300 tys i martwienie się co sezon ile na paliwo ..dziękuję

PostWysłany: Wto, 15 Maj 2007 15:14 Temat postu:

Ja znam 3 osoby , które miały policzoną technologię pod swoje projekty i wiem, że koszty są porównywalne.Taki masz plus ,że nie musze doliczać co sezon ceny na paliwo, poza tym nikt mi nie zagwarantuje ,jeśli nawet wezmę Pana Felka i jego spółkę do budowy domu w ytongu czy porothermie,że zrobi to super i jaką da mi gwarancję?

Koleżanka moja ze studów siedzi w firmie budowlanej i liczy na bieżąco kosztorysy i ostatnio mi powiedzała : Asia , cena domu stanu surowego za 1m2 nie mniej niż 1800zł zależy czy dasz beton komórkowy czy coś innego, i nie jest to Warszawa !

Rozumiem, ze glownym argumentem Twojego wyboru tej technologii to jej relatywnie niska cena. Pamietaj, ze ich gwarancja polega na zamontowaniu dodatkowych grzejnikow w momencie, kiedy dom nie bedzie spelnial pewnych warunkow okreslonych w umowie. Takze jak sie okaze, ze dom jest do kitu, zimny, zle wykonany, cos peka, cieknie, glikol ekologiczny zdobi twoje tynki, nie dziala ? :) - ty w rekompensacie, na podstawie gwarancji, otrzymasz zestaw konwektorow elektrycznych, dzieki ktorym zdobdziesz serce swojego dostawcy pradu.... czy sie myle?

nie to nie tak , mój wybór jest bardziej skomplikowany niż cena, raczej u kobiet to jak wiesz, nie takie czarne albo białe.Gdyby chodziło tylko o cene to robiłabym to z wójkami, braćmi, kuzynami sąsiadami i kolegami koleżanki z pracy :) wtedy by było najtaniej !!

:) ale nie muszę się z Tobą tym dzielić już raz napisałam, nie ma najmniejszego zamiaru Cię zachęcać.Tak wybrałam i tak uważam, wybrałeś inaczej i ok :) ja nadal nie rozumiem, bo z jednej strony chyba chcesz sobie coś udowodnić, bo mi już nie musisz ;)

Aby ją móc w pełni wykorzystać konieczne jest jej zgromadzenie w akumulatorze gruntowym w długim okresie czasu. Oczywiście akumulator musi mieć wystarczająca pojemność cieplną, aby wystarczyła ona na pokrycie strat w okresie zimy.

A jak jest szacowana pojemność cieplna tego akumulatora gruntowego?

Ja jedynie prosze o spojrzenie na calosc krytycznie, niczego nikomu nie mam zamiaru udowadniac. Jesli podjelas juz wybor - i zbudujesz taki dom - gratulacje odwagi. Ja w ramach przeprosin za delikatne szyderstwo podesle Tobie prezent w przyszlosci.... fa-rel-ke.... :wink:

I bedac fair - mam nadzieje, ze jestem w potwornym bledzie.... taki wiesz...facet ignorant... ale beda z niego kiedys ludzie....

pozdrawiam goraco! (tylko nie wysylaj tych pozdrowien do akumulatora pod domem ;) )

zeby nei byc goloslownym podam prosta kalkulacje

pomieszczenie +20 °C na zewnatrz 0°C

sciana ocieplona symetrycznie jak w systemie isomax

w srodku sciany ustali sie temperatura 10°C

straty z pomieszczenia= stratom calego systemu

przyjmujac grubosc styro po 10 cm z kazdej strony i lambda styro 0,05 oraz grubosc sciany nosnej 0,2 m i jej lambda 0,5 otrzymamy, ze strata z systemu, ktora jest rowna stracie z pomieszczenia =3,6 W/m2

teraz przychodzi geniusz z isomaxa i mowi zeby tak duzo nie uciekalo z pomieszczenia to podnosi temperature bariery termicznej do powiedzmy 15 °C

i jaki efekt? ano taki: temperatura sciany "bariery" =15 °C

straty z pomieszczenia mneijsze niz straty systemu

straty z pomieszczenia=1,78 W/m2

straty systemu=5,34 W/m2

widac, wiec, ze chociaz z pomieszczenia ucieka chwilowo mniej to jednak z naszego systemu ucieka o 48 % wiecej energii

czyli isomax proponuje zeby nas uszczesliwic podniesc straty z budynku o 48 % !!!!!- po prostu Nobla!!!! ;)

BARIERA TERMICZNA to kit wymyslony dla tych , ktorzy nie potrafia przejrzec gdzie tkwi tzw pogrzebany pies

powtarzam - kpina w bialy dzien z potencjalnych inwestorow!!!!

m.dworek mogesz wrzucić widoczne przeliczenie a nie tylko wyniki?

Ja jedynie prosze o spojrzenie na calosc krytycznie, niczego nikomu nie mam zamiaru udowadniac. Jesli podjelas juz wybor - i zbudujesz taki dom - gratulacje odwagi. Ja w ramach przeprosin za delikatne szyderstwo podesle Tobie prezent w przyszlosci.... fa-rel-ke....

Hm ja właśnie tak już mam ,że do odważnych należę, podobno do takich też należy świat :))))))

Co do farelki może byc winko też grzeje fajnie, tylko ja mam pytanie co mi dasz jak ja zwojuję coś i jednak będę miec rację ?? No licze na coś extra!

a mam zamiar robic duzo imprez w domu ,im wiecej gości tym cieplej :)

a tak małym druczkiem było napisane na stronie isomax cena za powierzchnię CAŁKOWITĄ + podatek. troszkę oszukują.

Podobnie jak wszystkie wyceny....

nie mogę doczekać się Twojej wyceny. a za ile wyceniają?

Mam nadzieję jutro zobaczyć wycenę ogólną. I wtedy podejmę decyzję czy w to wchodzę. Potem umowa i kosztorys szczegółowy + kosztorys do banku. Cen jeszcze nie znam :):)

ile?

ze tak zapytam z innej beczki- co to za kolektor na dachu w zimie?

czyzby drogi prozniowy?

bo jesli nie to moze byc z niego wiecej szkody niz pozytku

a moze to tez zaleta systemu, ze cieplo ucieka kolektorem? ;)

Dyskutować z tobą na ten temat nie będę.

Kolektor na dachu jest dosyć szczegółowo opisany i pokazany na zdjęciach na stronach Isomax - http://www.isomax.com.pl/index.php?id=72 . Dodam może tylko tyle, że koszt tego kolektora jest dużo poniżej 100 zł (koszt rur PP ułożonych pod dachówką lub w płycie betonowej pod papa na dachach płaskich).

czytając ten temat, staram zrouzumieć podejście zwolenników isomaxu, widzę nieścisłości i wprowadzanie w błąd. zadaję pytnie okoszty i nic albo odnośnik, albo porównywalne z tradycyjnym. a konkretnie sami uchylają się od odpowiedzi. ze stronki isomaxu przeliczyłem metry całkowite na uzytkowe (jak kupujemy dom czy mieszkanie płacimy za m2 pow użytk. nie za m2 pod ścinami, i to daje nam wyobrażenie wielkości) i wyszło mi coś pomiędzy 1700 a 2300 za m2 pow użtkowej stanu SUROWEGO. a podobno trzeba to jeszcze przemnożyć o ileś % bo to stare ceny!!! ktoś sugerował zę stan deweloperski 1500 za m (tylko jaki? może z działką?) a miało być tak pięknie!!! o stanie deweloperskim żadnych danych nie znalazłem. a jeszcze jedno ZEROENERGETYCZNE dla mnie oznacza to że bydynek jest samowystarczalny i produkuje on prąd, ceipłą wodę, co itd. i może mieć raczej nadwyżki. może i to w tej cenie? założycielka tego tematu od paru dni zatkana chyba realną ceną dochodzi do siebie. dostała wg. mnie ponad milion za jej domek, a gdyby miał być zeroenergetyczny-to ponad 2