kg77 05.05.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Witam,mam możliwość kupienia dwóch działek (2 x 1100 m), które w księdze wieczystej widnieją jako rolne. Na tych działkach postawiony jest dom (2004 r) i budynek gospodarczy. Część działek obejmujący dom, budynek gospodarczy i dojazd jest odrolniony. Pozwolenie na budowe, odbiór itp jest. 1. Czy kupienie nieruchomości wiąże się z jakimiś dodatkowymi kosztami (czy jest np konieczność przekształcenia gruntu rolnego na budowlany itp)? 2. Jakie są wady i zalety kupna takiej działki (rolnej)? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 07.05.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Według mnie nie ma żadnych wad. Jedynie zawarcie umowy notarialnej odbywac się będzie w dwóch etapach: umowa sprzedaży pod warunkiem, że Agencja Nieruchomości Rolnych nie skorzysta z prawa pierwokupu i umowa o przeniesienie własności nieruchomości. Nie wiąże się to z większymi kosztami, ponieważ taksa notarialna pobierana jest w połowie przy pierwszej umowie i w połowie przy drugiej. Jedyną wada jest to, że czeka się miesiąc na odpowiedź z ANR choć np. Agencja w Bydgoszczy odpowiada już w ciągu 2 tygodni. Jeśli chodzi o przekształcenie gruntów to niestety nie mam pojęcia ale wydaje mi się, że jeśli jest pozwolenie na budowę to pozostałych gruntów odrolniać nie trzeba. Będziesz płacił do Gminy podatek od nieruchomości rolnej a nie budowlanej w części stanowiącej rolę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kg77 07.05.2007 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Czy to znaczy że konieczne jest zgłoszenie chęci zakupu do Agencji Nieruchomości Rolnych? Kto to powinien zrobić: ja (kupujący), sprzedający, czy zgłosi to sam notariusz widząc taką sytuacje?Nie wspomniałem grunt jest VI klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 08.05.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Ten obowiązek ciąży na notariuszu. On wysyła sporządzoną przez siebie warunkową umowę sprzedaży i to do niego przychodzi pismo w sprawie nie skorzystania z prawa pierwokupu. Czynność ta dotyczy również V klasy gruntów. Niestety ustawa pisana na kolanie, która miała obronić nas przed wykupem ziem przez cudzoziemców utrudniła życie ludziom, którzy chcą kupić kawałek ziemi a nie są rolnikami. Dla nas - kancelarii notarialnych to też jest kłopot bo mamy więcej pracy papierkowej. Mam nadzieję, jak zresztą wiele innych osób, że ktoś zajmie się ta ustawą i wprowadzi odpowiednie poprawki.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kg77 22.05.2007 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Mam jeszcze pytania w tej sprawie.Sprawa z kupnem domu na działce wpisanej w księdze wieczystej jako "rola" wygląda tak:- dom został już wybudowany, sprzedający aktualnie załatwia końcowy odbiór budynku,- w księdze wieczystej nie ma informacji o odrolnieniu części działki pod domem, nie ma także informacji o tym w rejestrze gruntów, budynek również nie jest uwidoczniony na mapce (nie wiem czy na tym etapie powinien być?) Czy skoro sprzedający miał pozwolenie na budowe wszystko jest ok, a informacje te zostaną naniesione po uzyskaniu odbioru końcowego, czy też jeszcze teraz może się okazać, że coś jest nie tak w kwestii budowy na gruncie rolnym?Czy w rejestrze gruntów rodzaj działki pozostanie rolą, czy powinien być zmieniony na jakiś inny (np informacja o odrolnieniu części)? Jaki dokument gwarantuje mi, że w sprawie budowy na gruncie rolnym wszystko jest ok, czy starczy pozwolenie na budowę, odbiór końcowy, zmiany w rejestrze gruntów, czy coś zupełnie innego...? Jakich czynności poza uzyskaniem odbioru końcowego powinienem wymagać od sprzedającego, przed podpisaniem umowy? Pytam głównie dlatego żeby nie okazało się że niesie to za sobą problemy z załatwieniem czegoś lub dodatkowe koszty... Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 24.05.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jeśli decyzja o warunkach zabudowy jest jeszcze ważna, to notariusz raczej powinien sporządzić już umowę sprzedaży bez informowania ANR. Musisz mieć prócz pozwolenia na budowę, decyzję o warunkach zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts