Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja zdecydowałem, się nie kłaść kabli w ścianie, bo:

- mi kable z tyłu za wieżą nie przeszkadzają, a pozatym

- mogę zawsze wziąć wieżę i kolumny i zanieść sobie do innego pokoju, albo zawieźć na imprezkę a jak kable w ścianie, to trzeba mieć zapasowy kabel (no i teraz to będę mógł sobie wystawić sprzęt na dwór) albo

- mogę se obrócić sofę o 180 stopni i przenieść wieżę na przeciwną ścianę.

- mogę kombinować - zmieniać ustawienie kolumn, zmieniać kable, spróbować czy lepiej brzmią kolumny z bi-wiringiem, albo kupić dobry 5-kanałowy wzmacniacz i zrobić se bi-amping (mogę, co nie znaczy że to zrobię, ale samo już "możenie" mnie rajcuje)

- wiem też że przez rok od wstawienia sprzętu do salonu będę zmieniał ustawienie kolumn, kombinował i próbował, tak żeby uzyskać najlepszy dźwięk - jeszcze nie wiem gdzie będzie stał sprzęt, czy po środku między kolumnami, czy gdzieś pod ręką, żeby płyty było łatwo zmieniać - dlatego trudno zaplanować gdzie dać te kable.

Czyli generalnie kable w ścianie troche uziemiają cały system.

A pozatym kable głośnikowe fajnie wyglądają!

https://forum.murator.pl/topic/7821-instalacja-kina-domowego-i-kabli-gonikowych/page/4/#findComment-283025

• 1 month później...

Mieczotronix - Twoje opisy w jaki sposób należałoby słuchać muzyki i jak teraz preparują koncerty są niesamowite. Dawno się tak nie uśmiałem. Oczywiście zgadzam się z nimi całkowicie. I wiecie co? Jak rzadko kiedy cieszę się, że ... nie mam tzw. "słuchu". Dzięki temu nie muszę stosować kondycjonera, który eliminuje zakłócenia sieciowe, ekranowanych kabli zasilających i innych takich duppereli. Mogę się za to skupić na przekazywanej treści - niezależnie czy to wideo czy audio.

Kable pociągnę sobie w ścianie w rurkach, bo nie należę do eksperymentatorów - jak raz ustawię, to tak zostaną, a i tak końcówka kabli da pole do manewru na powiedzmy 0.5m. Kino domowe nie należy do sprzętów przenośnych, więc też się tym nie przejmuję.

https://forum.murator.pl/topic/7821-instalacja-kina-domowego-i-kabli-gonikowych/page/4/#findComment-306823

Oj Frankai - chyba się z Tobą nie zgodzę :) Oczywiście

w materii tzw. słuchu muzycznego. Tak naprawdę wystarczy

mieć szansę usłyszeć coś na innym sprzęcie (ale normalnie,

a nie na łomotliwej imprezce) i podejrzewam KAŻDY usłyszy.

Natomiast jest to źródłem niejakiego nieszczęścia, bo kasę

wyciąga z kieszenie, niestety :)

A kable na zewnątrz są OK !

hej - Krzysiek

PS Choć tak naprawdę nie powinienem się wypowiadać w tym wątku, bo jestem zatwardziałym dwukanałowcem ...

https://forum.murator.pl/topic/7821-instalacja-kina-domowego-i-kabli-gonikowych/page/4/#findComment-306907