Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta kuchenna pod oknem - czy ktoś tak ma?

piejar

Recommended Posts

Gdzieś, kiedyś - było o tym. Nie mogę odnaleźć. Problem polegał na tym, że należy zapomnieć o otwieraniu/uchylaniu okna podczas gotowania. Zwłaszcza przy płycie gazowej. Można to sobie wyobrazić... z drugiej strony - sam takich doświadczeń nie mam - może z dawnych czasów - gotowanie na kocherku spirytusowym na campingu :wink:

Dzięki za wypowiedzi. Okno będzie 10-15 cm nad blatem. Wyciąg/okap nie był planowany. Mamy okap od kilku lat w kuchni blokowej i nie jest używany. Mimo że chałupę mamy po zbóju to kuchnia nieustawna jak jasna cholera. Trochę przyczyniła się do tego spiżarka- wejście do niej ogranicza długość ściany do zabudowy. Aktualnie jesteśmy na etapie umywalki rogowej (nie chcę jej dawać pod okno bo na 100% będzie pochlapane). Płyta grzejna póki co ląduje na końcu ciągu ciągu blatów (co też średnio mi pasuje). Moglibyśmy ją też dać na przeciwną stronę (coś w rodzaju wyspy) ale po drugiej stronie wyspy będzie jadalnia "gościnna" i ta bliskość jakoś mi nie pasuje.

Nawet jeśli elektryczna - to i tak zły pomysł - pod oknem. Dlaczego nie okap? Teraz wyobraź sobie gotowanie albo smażenie - pod oknem. Brak wyciągu, zapachy w całym domu, opary na oknie. Dlaczego nie zlew pod oknem, piszesz, że się chlapie. Ja wolałabym przetrzeć okno po wodzie niż szorować je po tłustym oleju. Jeśli będziesz mieć zmywarkę to rzadko będziesz chlapać na okna. Obecnie mam zlew pod oknem, okna nie są wcale pochlapane, a zmywarki nie mamy.

O, Piejar, problem mam dokładnie ten sam - w kuchni na dwóch ścianach okna, na trzeciej wejscie do spiżarki, czwartej nie ma, bo kuchnia otwarta. Pod ścianą jest miejsce TYLKO na lodówkę, o piekarniku w słupku juz zapomniałam. Ze względu na kuchenkę robię półwysep. Zlew pod okno, ale okno na wysokości 155 cm. Mówisz, że płyta by tam uszła?

Mnie już wybili tą płytę spod okna. Ale zlewu tam nie dam za nic.

U mnie na jednej ścianie wejście, na drugiej lodówka, wejście do spiżarni i 2,13 m na zabudowę, na trzeciej metrowe okno, a czwartej nie ma bo jest to wolna przestrzeń między kuchnią a salonem i tam będzie zabudowa kuchenna na długości ok 2,60.

Wczoraj się przymierzyłem do rogowego zlewu na jakiejś wystawce kuchni i jest OK. Myślałem, że jest to mniej wygodne. Jakbym pojechał pod okno to musiałbym jeszcze bardziej przedłużyć odpływ kanalizy. Wod kan jest dawno zrobiony wedle pierwotnych planów i przy zmywaku rogowym będzie prawie bez bólu.

Ja pod oknem, a raczej oknami mam cały ciąg kuchenny z płytą i zlewem. Długo opowiadać dlaczego. W skrócie - kupiliśmy gotowy dom i były pewne ograniczenia techniczne i nie za bardzo dało się płytę umiejscowić gdzie indziej bez większych rewolucji we wnętrzu. Jak to rozwiązaliśmy? Przede wszystkim płyta nie gazowa a elektryczna indukcyjna, choć bardzo chciałam mieć gazową (no, ale względy techniczne). Okna są 22 cm nad blatem więc tragedii nie ma, większość garnków nie jest tak wysoka by wejść w swiatło okna. Problem był za to, i to duży, z okapem. Szukałam jakichś rozwiązań pozwalających zastosować okap opuszczany z sufitu ale nic z tego nie wyszło. Ostatecznie po wielu deliberacjach zdecydowaliśmy się na zamocowanie okapu wbudowanego w sufit. Pewnie będzie działał dużo gorzej ale, po pierwsze, kupiliśmy wyciąg o dużej mocy, a po drugie uznaliśmy że lepiej miec wyciąg gorzej działający niż nie mieć wcale. W najgorszym wypadku, pozostaje otwarcie okna ;-) Czy mieliśmy rację, cóż, pokaże praktyka. Nad blatem nie ma wiszących szafek.