prem 25.06.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 witam, mm pytanie, czy konieczna jest murlata, czy mozna montowac krokwie bezposrednio na kotwach w murze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.06.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Ogolnie ujmujac - konieczna. Mozna probowac bez ale zbyt duzo klopotu no i polaczenie drewna z zelbetem bez izolacji nie jest wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 25.06.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Już wyjąwszy fakt, że jest to z wielu względów nieprawidłowe to po co !? 10 metrów bieżących murłaty to niecałe 0,02 kubika czyli kilkanaście złotych - budynek w obrysie ma około 50 metrów - kombinujesz jak zaoszczędzić 100 zł na budowie domu ? W nagrodę będziesz miał dach do przełożenia za kilka(naście) lat. To bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 25.06.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Konieczna i już!!! Czyżby w twoim projekcie zapomniano o tym drobiazgu? ...a jeżeli jest w projekcie to po temacie... , ...a jeżeli nie ma w projekcie to wyrzuć (projekt) go do kosza bo tam jego miejsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 25.06.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 ...no dobra dla ułatwienia dodam, że te kotwy w murze dla każdej krokwi drożej Cię będą kosztować niż murłata przytwierdzona kilkoma kotwami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 25.06.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 witam, mm pytanie, czy konieczna jest murlata, czy mozna montowac krokwie bezposrednio na kotwach w murze? Normalnie to bez murłaty ani rusz, no chyba, że już masz krokwie tak pomontowane i zastanawiasz się jakie będą tego efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 25.06.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 A ja chciałem się zapytać, czy ktoś kładł murłatę nie bezpośrednio na ściance kolankowej (na papie oczywiście), ale tak: ścianka kolankowatwardy styropian (np. 5-10 cm)papamurłata Oczywiście kotwy do przytrzymania murłaty są zainstalowane w słupkach betonowych w ściance kolankowej i przechodzą przez styropian. Tak można by zmniejszyć mostek termiczny na styku murłata - ścianka kolankowa. Co wy na to? Czy to ma sens, czy po prostu to brednie (30 stopni za oknem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 25.06.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Za duże obciążenie - nie ma takiego styropianu ,który by to wytrzymał. Pozatym murłata ma na ogół grubośc 15 cm, a ściana 36 - zostaje więc około 20 cm - ocieplenie skosów (wełna) na ogół nachodzą na murłatę (są pomiedzy murłatą, a oblicowaniem ścianki kolankowej). Ocieplonie można (należy) dać również pomiędzy murłatę, a oblicowanie ścian zewnętrznych - przy ścianie DW ocieplenie dochodzi pod folię paroprzepuszczalną, czyli ponad poziom murłaty. W sumie nie ma mowy o jakichkolwiek mostkach termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.06.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Slusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 25.06.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Szaruś - ten pomysł z opieraniem sałej konstruksji dachu na styropianie to KOMPLETNE BREDNIE (jak sam piszesz)!!! Żaden styropian tego nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Drogi Krystianie, są pomysły dobre, ciekawe, wesołe ale żeby zaraz BREDNIE po co tak głośno i ..........Pzdrv.Gall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 25.06.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 A policzcie mi szybciutko ile waży dach (z ciężką dachówką betonową) i ile to będzie na 1 cm2 murłaty. Zaraz poszukam coś odpowiedniego co wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 25.06.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 U mnie 12 kubików drewna plus 240 m2 dachówki, folii, wełny, rusztu i regipsów - chmmm...... circa wychodzi jakieś 12 ton na 60 mb murłaty o szerokości 14 cm, czyli ponad półtorej tony na metr kwadratowy. Trzeba by jeszcze odjąć to co przenoszą słupy i dodać czasowe obciążenie śniegiem. Pewno dałoby się coś dobrać - ale po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Przypomina mi to lekko pomysł przyklejenia zegarka do ręki butapremem, po co pasek a jak nie wytrzyma to może "kropelką".Mr Szaruś pozdrawiam i życzę abyś miał tylko takie problemy.Pzdrv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 25.06.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 A policzcie mi szybciutko ile waży dach (z ciężką dachówką betonową) i ile to będzie na 1 cm2 murłaty. W kwestii formalnej - dachówka betonowa jest na ogół lżejsza od ceramicznej (40-50 kg/m2) najcięższa jest karpiówka - bo układana w dwu warstwach. Karpiówka potrafi ważyć nawet ponad 70kg/m2. Ja policzyłem 45kg/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 25.06.2003 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 No to co. Np. zwykły FS 30 Austrotherm (http://www.austrotherm.pl/produkty/ps30.html) ma naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym 240,2 kPa (czyli 24 tony/m2). To te 1,5 tony/m2 to nawet nie zauważy. Nie wspominając już o bardziej extra płytach, jak np. http://www.dow.com/styrofoam/europe/pl/proddata/plpdfl03.htm, gdzie jest to 0,65 N/mm2 (czyli 65 tony/m2), a przy 2% odkształceniu 25 tony/m2. To dlaczegi by taki styropian miałby nie wytrzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 25.06.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Szaruś - jak chcesz to i fundamenty zrób sobie ze styropianu... jak dobrze policzysz to wytrzymają... , w końcu to TY będziesz mieszkał (???) w tym domu... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 25.06.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Krystian, o co chodzi? Tylko wyliczyłem, że taki styropian to jednak wytrzyma. I biorąc dach Jasia (60 mb murłaty o szerokości 0,14 m) potrzebowałbym niecałe 10 m2 styropianu. To przecież są grosze. I jeżeli mam grosze wydać na zupełne pozbycie się mostków termicznych na styku dachu ze ścianką kolanową, to dlaczego mam tych groszy nie wydać? Jeżeli masz jakieś konkretne argumenty, to wal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 25.06.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 1. W okolicy mutrłaty nie ma mostków termicznych do wyeliminowania 2. Murłata na styropianie nie byłaby w pelni stabilna - powodowałoby to niepotrzebne naprężenia całej konstrukcji dachu. A wogóle o jaki mostek termiczny chodzi ? Dając styropian POD murłatę nie wstawiasz żadnej warstwy pomiędzy wnętrzem, a zewnętrzem tylko poziomo oddzielasz poszczególne warstwy ściany od siebie - to bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 25.06.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 1. Drewno kilkakrotnie lepiej przewodzi ciepło, niż wełna czy styropian. Jeżeli patrzę od wewnątrz, moje drogocenne kW wnikają w ścianę kolankową - nie potrafią z niej uciec, bo od zewnątrz jest oczywiście ocieplona. Ale część moich kW ucieka do murłaty (bo między ścianą kolankową a murłatą nie ma ocieplenia) - potem moje kW rzucają się jak oszalałe no krokwie (które leżą bezpośrednio na murłacie) a z tamtąd to już wolność. A jz chcę moje kW trzymać zamknięte jak w więzieniu. Przyznaję, nie jest to jakiś wielki mostek termiczny, ale jakiśtam jest. Z drugiej strony, do jego usunięcia potrzebne są naprawdę grosze (kilka m2 styropianu). 2. To mnie bardzo ciekawi. Mógłbyś rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts