Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murlata...

prem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Już wyjąwszy fakt, że jest to z wielu względów nieprawidłowe to po co !?

10 metrów bieżących murłaty to niecałe 0,02 kubika czyli kilkanaście złotych - budynek w obrysie ma około 50 metrów - kombinujesz jak zaoszczędzić 100 zł na budowie domu ? W nagrodę będziesz miał dach do przełożenia za kilka(naście) lat. To bez sensu :(

A ja chciałem się zapytać, czy ktoś kładł murłatę nie bezpośrednio na ściance kolankowej (na papie oczywiście), ale tak:

ścianka kolankowa

twardy styropian (np. 5-10 cm)

papa

murłata

Oczywiście kotwy do przytrzymania murłaty są zainstalowane w słupkach betonowych w ściance kolankowej i przechodzą przez styropian.

Tak można by zmniejszyć mostek termiczny na styku murłata - ścianka kolankowa.

Co wy na to? Czy to ma sens, czy po prostu to brednie (30 stopni za oknem)

Za duże obciążenie - nie ma takiego styropianu ,który by to wytrzymał.

Pozatym murłata ma na ogół grubośc 15 cm, a ściana 36 - zostaje więc około 20 cm - ocieplenie skosów (wełna) na ogół nachodzą na murłatę (są pomiedzy murłatą, a oblicowaniem ścianki kolankowej). Ocieplonie można (należy) dać również pomiędzy murłatę, a oblicowanie ścian zewnętrznych - przy ścianie DW ocieplenie dochodzi pod folię paroprzepuszczalną, czyli ponad poziom murłaty.

W sumie nie ma mowy o jakichkolwiek mostkach termicznych.

:)

U mnie 12 kubików drewna plus 240 m2 dachówki, folii, wełny, rusztu i regipsów - chmmm...... circa wychodzi jakieś 12 ton na 60 mb murłaty o szerokości 14 cm, czyli ponad półtorej tony na metr kwadratowy.

Trzeba by jeszcze odjąć to co przenoszą słupy i dodać czasowe obciążenie śniegiem.

Pewno dałoby się coś dobrać - ale po co ?

A policzcie mi szybciutko ile waży dach (z ciężką dachówką betonową) i ile to będzie na 1 cm2 murłaty.

W kwestii formalnej - dachówka betonowa jest na ogół lżejsza od ceramicznej (40-50 kg/m2) najcięższa jest karpiówka - bo układana w dwu warstwach. Karpiówka potrafi ważyć nawet ponad 70kg/m2.

Ja policzyłem 45kg/m2

No to co. Np. zwykły FS 30 Austrotherm (http://www.austrotherm.pl/produkty/ps30.html) ma naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym 240,2 kPa (czyli 24 tony/m2). To te 1,5 tony/m2 to nawet nie zauważy.

Nie wspominając już o bardziej extra płytach, jak np. http://www.dow.com/styrofoam/europe/pl/proddata/plpdfl03.htm, gdzie jest to 0,65 N/mm2 (czyli 65 tony/m2), a przy 2% odkształceniu 25 tony/m2.

To dlaczegi by taki styropian miałby nie wytrzymać? :roll:

Krystian, o co chodzi? Tylko wyliczyłem, że taki styropian to jednak wytrzyma.

I biorąc dach Jasia (60 mb murłaty o szerokości 0,14 m) potrzebowałbym niecałe 10 m2 styropianu. To przecież są grosze.

I jeżeli mam grosze wydać na zupełne pozbycie się mostków termicznych na styku dachu ze ścianką kolanową, to dlaczego mam tych groszy nie wydać?

Jeżeli masz jakieś konkretne argumenty, to wal.

1. W okolicy mutrłaty nie ma mostków termicznych do wyeliminowania

2. Murłata na styropianie nie byłaby w pelni stabilna - powodowałoby to niepotrzebne naprężenia całej konstrukcji dachu.

A wogóle o jaki mostek termiczny chodzi ? Dając styropian POD murłatę nie wstawiasz żadnej warstwy pomiędzy wnętrzem, a zewnętrzem tylko poziomo oddzielasz poszczególne warstwy ściany od siebie - to bez sensu :(

1. Drewno kilkakrotnie lepiej przewodzi ciepło, niż wełna czy styropian. Jeżeli patrzę od wewnątrz, moje drogocenne :D kW wnikają w ścianę kolankową - nie potrafią z niej uciec, bo od zewnątrz jest oczywiście ocieplona. Ale część moich kW ucieka do murłaty (bo między ścianą kolankową a murłatą nie ma ocieplenia) - potem moje kW rzucają się jak oszalałe no krokwie (które leżą bezpośrednio na murłacie) a z tamtąd to już wolność. A jz chcę moje kW trzymać zamknięte jak w więzieniu.

Przyznaję, nie jest to jakiś wielki mostek termiczny, ale jakiśtam jest. Z drugiej strony, do jego usunięcia potrzebne są naprawdę grosze (kilka m2 styropianu).

2. To mnie bardzo ciekawi. Mógłbyś rozwinąć?