Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak podzielić płytki?

agnieszkakusi

Recommended Posts

No i zaczyna się wykończeniówka...

w łazience chcemy dać płytki w dwóch różnych odcieniach podzielone ozdobnym paskiem. No i mam problem jak to rozdzielić. Płytki będą na wys.ok. 2,10m. W jednej łazience są wysokie na 35cm, a w drugiej na 25 cm.Między nimi pasek ok. 8 cm. W pierwszej łazience wychodzi 6 płytek plus pasek, w drugiej 8.Jak to podzielić? Na pół czy z dołu lub góry mamy dać więcej?

Nie wiem czy nie namieszałam.....

Ja mam plytki wysokie 35 cm na 25 cm. Od gory mam 3 plytki jasne, potem pasek 8 cm, 2 plytki ciemne i 3 ciemna jest przycieta od podlogi i ma wysokosc 30 cm. Wychodzi tak, ze plytek ciemnych jest troche mniej przez to, ze sie nie zmiescily i musielismy przyciac.

Ja jestem na etapie rysowania sposobu ułlożenia kafli. Prawdę mówiąc trochę opatrzył mi się sposób dzielenia poziomy. U mnie będą dekory ułożone pionowo w dół, i dzielenie też będzie pionowe. Najpierw jasne , na ich tle lustro. potem dekor i ciemniejsze, tam szafka wiklinowa, itd.

Też radzę, żebyś spróbowała sobie to rozrysować. Najpierw orientacyjnie kolorami, potem na papierze milimetrowym. Wtedy też będziesz wiedziała jak rozmieścić płytki, żeby było jak najmniej cięć (np. ściana kończy się połową płytki - nie każdy glazurnik ma wyczucie, jak nie powiesz to przyklei jak mu będzie wygodniej).

No i poogladaj jakieś aranżacje - np. na stronie producenta. Będziesz wiedziała co Ci się podoba, a co nie.

Mam zupełnie inaczej podzielone, więc tylko linka zapodam:

http://images20.fotosik.pl/329/222962e710bc9368.jpg