majkel8990 06.05.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Czy jet to poprawne rozwiązanie, aby chudy beton na całości domu (parteru) był wylany poniżej ściany fundamentowej? Wylewka jest zrobiona ok 17cm poniżej ściany fundamentowej, aby tam jeszcze dać ocieplenie (styropian 10cm) oraz wylewkę właściwą 7cm.Przy takim rozwiązaniu podłoga, czyli parkirt przy scianach będzie bezpośrednioo na wystającej ścianie fundamentowej. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Niemogę wkleić fotki, więc poniżej jest link jak to wygląda http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2bf8976cd01e34bf.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/2bf8976cd01e34bf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 06.05.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zrób chudziak na równo ze ścianami fundamentowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkel8990 06.05.2007 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 to, że powinien być wylany na równo ze ścianą fundamentowa to teraz już wiem....Pytanie, czy tak jak jest może być, czy jest to absolutnie niedopuszczalne i trzeba kruszyć wyleny chudziak podsyać i wylać na nowo. Oczywiście nie tylko to trzeba było by zrobić. Dochodzi jeszcze przebudowa nadproży nad dzwiam, wysokości na jakich będą okna itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 06.05.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Czyli musztarda po obiedzie.Może być problem z układaniem rur od c.o. i c.w.u. pod posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkel8990 06.05.2007 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zadając pytanie chodzi mi głównie o izolacje.Rury od kanalizacji są rozprowadzone, zalane chudziakiem. Instalacja CO będzie rozprowadzona nad chudym betonem na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 06.05.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Nie wydaje mi sie aby nie mozna było zostawic tego chudziaka w spokoju. Ja tez będe miec jutro wylany chudziak poniżej ściany fundamentowej. Po prostu papę/folię na chudziaku (pod styropianem) trzeba bedzie wywinąć na ściany wysoko, po zrobieniu własciwej wylewki obetnie sie ją odpowiednio. Inaczej mówiąc styropian i własciwa wylewka będzie w takiej "wannie", ktos juz o tym na forum pisał.....Nie jest to całkiem dobre rozwiązanie, ale niekoniecznie tez całkiem złe. Przeróbki nadprozy nad oknami i drzwiami to ogrom roboty...zupełnie niepotrzebnie. Ja np. nie mogłabym przerabiać, bo wtedy wysokość pomieszczeń na parterze drastycznie by mi sie obnizyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 06.05.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zadając pytanie chodzi mi głównie o izolacje. Izolacja pozioma powinna byc połączona z ta izolacja wystającą spod maxa, ale nigdy nie ma gwarancji, że będzie połączona idealnie i nie będzie "szpar" czy "luk". Jak sie papę wywinie wysoko na ścianę, to będzie dobrze, bo izolacja między scianą fund. i maxem będzie chronic od wilgoci ściany parteru, a izolacja wywynieta na ściany boczne bedzie chronic podłogi przed wilgocią. Przeciez nie będzie chyba takiej sytuacji, że potop wody przejdzie ta "luką" miedzy izolacjami na parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 06.05.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 majkel, zmniejsz avatar, bo rozwala strony ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 06.05.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zadając pytanie chodzi mi głównie o izolacje. Rury od kanalizacji są rozprowadzone, zalane chudziakiem. Instalacja CO będzie rozprowadzona nad chudym betonem na styropianie. Chodzi o przejścia rur między pomieszczeniami, bez kucia wierzchu fundamentów się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkel8990 06.05.2007 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 http://images21.fotosik.pl/256/2209bf45886fa758med.jpg Renia,ile poniżej ściany fundamentowej masz chudy beton wylany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 06.05.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Ja mam chudy beton równo ze ścianą fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 06.05.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 No może będzie z 10 cm, jutro zmierze dokładnie. Nie podejmuj pochopnie decyzji....nie Ty pierwszy tak masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 06.05.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Ja mam chudziak niżej bo podnosiłem chałupę już po wylaniu chudziaka.Problemów żadnych tylko trochę więcej pieprzenia z papą bo trzeba wywijać 30 do góry ale jakoś sobie poradziłem .problemu z rozprowadzeniem rur żadnych bo działówki stoją na chudziaku . Trochę tylko styro mnie kosztował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 06.05.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 no i nie zapomieć o ociepleniu ścian zewnętrznych nachodzących z 15cm na ścianę fundamentową. Bo inaczej będzie "most termiczny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 06.05.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 fundamenta mam 3W w środku 8 styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 06.05.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 chyba że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkel8990 06.05.2007 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Mam wątpliwości co do kolejnego punktu budowy...Nadproża.Co zrobić z wystającym, dotykającym prawie lub dosłownie do cegły elewacyjnej.Czy zostawić to tak jak jest, czy pokusić się o naprawe tego i kuć, ciąć, czy sam niewiem jak, ale usunąć ... Pozatym jakość nadproży pozostawia wiele do życzenia.. Wiem, ze tak jak jest nie jest dobrze, ale pytanie:Czy tak zostawić, czy poprawić to? http://images21.fotosik.pl/258/1b7e462a71a73a96med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 06.05.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 A ile cm wystają ? Jak się schowają w styropianie to spokojnie zewnetrzną warstwę ułozysz, ale jak nie, to co - tę zewnetrzna przesuniesz ??? A jak się nadproża schowaja w styropianie, to wszystkie będa nieocieplone.Pewnie lepiej byłoby to skuć czy jak ? Niech martwi sie wykonawca lub Twój kierownik budowy. A co oni na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 06.05.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Sorry, nie doczytałam, piszesz - dotykające prawie do cegły elew., tzn. będą nieocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkel8990 06.05.2007 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Zewnętrzna ściana jest już zrobiona (widać na miniaturce). Tak myslałem, wolałem się upewnić. Trzeba usunąć wystającą część nadproża. Zastanawiam się jak to "ugryźć"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts