beton44 07.05.2007 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 ale bubel !!!! rozbierać nadproża /nie ma przecież stropu jeszcze na szczęście/..... i zrobić tak wysokie ściany jak w projekcie - jest 12 warstw pustaków o ile dobrze policzyłem - jakieś 2,5 metra - wątpię czy tak jest w projekcie a beton równo z ścianą fundamentową i potem na nim izolacja pozioma na tym samym poziomie co izolacja pozioma nad ścianą fundamentową - o ile istnieje - bo na zdjęciu /1/ jej jakoś nie widzę ?????? jedyne chyba co ci zostaje to dolać tyle betonu - podziękuj za dodatkowy koszt ~20 metrów sześciennych wykonawcy - czy może to był Twój pomysł ???? sądząc po dokonaniach na budowie problemem może być to co pod betonem- jeżeli podłoże jest słabo zagęszczone /lub wcale/ możliwe w przyszłości "siądnięcie" posadzki??? być może już po dodaniu dodatkowej warstwy betonu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 07.05.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Ja również mam niżej chudziaki, kłopot jest przy połączeniu izolacji ale można sobie poradzić. Mniejsza robota niż dolewanie na równo i przeróbka nadproży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.05.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 kłania się cosik takiego jak SZTUKA BUDOWLANA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 07.05.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 kłania się cosik takiego jak SZTUKA BUDOWLANA sztuka sztuką a życie życiem .To że chudziak niżej krawędzi ściany fundamentowej to akurat żaden problem bo w moim przypadku i ciągłość ocieplenia zachowana a na wytrzymałośc to w żaden sposób nie wpływa. Fakt ,że 20 styro w podłogę trzeba włożyć i trochę musiałem się pobawić przy izolacji ale za to hydraulikę kładę jak chcę bo zapas mam na wszystkie spadki . w przypadku majkel8990 problem jest w tym że jak widać ściany są wykonane wyjątkowa niestarannie ,żeby nie powiedzieć ,że są ulepione i faktycznie można oczekiwać jakichś niespodzianek. A nadproża to tak jak kolega pisze rozebrać warstwę pustaka i albo wylać nowe albo włożyć systemowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.05.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 widać baraninę totalną, ale można ratowaćjeżeli warstwami podlogowymi "zgubi" się ten kawałek ściany f. to ok, izolację też da się zrobić, vide długinadproża - sądzać po wystających prętach - wystarczy obciąć szlifierką kątową (kucie spowodouje najpewniej rozp.. całego elementu)tak ogólnie murarz-partacz murował, proponowałbym antyreklamę w okolicy mnie zainteresowało na pierwszym zdjęciu sposób rozpoczęcia murowania klinkieru, jak to jest tam dokładnie rozwiązane? (miejsce gdzie widać że to ściana 3W) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.05.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 i jak kotwi jedną ścianę do drugiej??? bo nie bardzo sobie mogę wyobrazić to... ale to już nie temat wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkel8990 07.05.2007 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 A nadproża to tak jak kolega pisze rozebrać warstwę pustaka i albo wylać nowe albo włożyć systemowe. "wyjąć warstwe pustaka" - dom jest już przykryty, co widać na miniaturce... Co do nadproży to chyba pozostaje obciąć szlifierką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 07.05.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Obciąć szlifierką. U mnie dzisiaj panowie "wycinali" drzwi do łazienki w nowym miejscu, co prawda w maxie, ale myslę, że te nadproża też sa do pokonania. Kurzyło się strasznie !!!Masz jeszcze jakies niedoróbki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkel8990 07.05.2007 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 hehe..., niedoróbki.... Chyba lepiej nie pisać co moje wątpliwości budzi, bo się okaże ,że cały dom muszę rozebrać, do ław fundamentowych.. Nadproża będą wycięte. Poziom podłogi pozostanie bez zmian. W ścianie jest styropian 8 i w fundamencie także, wystarczy. Renia, Ty prosze pociesz mnie swoimi niedoróbkami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 07.05.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Renia, Ty prosze pociesz mnie swoimi niedoróbkami;) Juz Cie pocieszam: 1) tak samo chudziak poniżej fundamentu, bo murarze wyliczyli, że wystarczy taka wysokość ścian i na takiej wysokości nadproża nad drzwiami (a niestety moglo byc wyżej) 2) na ścianie fundamentowej dookoła domu tylko jedna warstwa papy zamiast dwie, bo kierownik budowy uznał że wystarczy (z oszczędności) na wewnetrznych ścianach juz mam i pape i folię, bo tak zdecydowałam 3) decyzja o dobudowanym do domu garazu, nad którym jest taras 3,60 x 9,30. Syn sie cieszy, że bedzie miał wyjście z pokoju na ten taras, a ja nie wiem jak go zaizolować, żeby woda nie zrobiła jednak po kilku latach co swoje. Gdybym mogła wybierac jeszcze raz, to garaz w bryle domu !!! Bez żadnych tarasów. 4) poddasze wykńczone sufitem podwieszanym - za rada kierownika budowy (z oszczędności), a miał być strop betonowy (sarkofag). Teraz na pewno bym sie uparła przy swoim. 5) Komin Schiedel do gazu ciagnący sie od parteru na poddasze, który nie bedzie w ogóle wykorzystywany, bo wod-kaniarz podpowiedział mi zeby piec przenieść z łazienki dolnej na poddasze do pralnio-suszarni i wyprowadzic rurę poziomo przez ścianę elewacyjna- bez konieczności uzywania komina 6) Wejście do kominka wyżej o okolo 30 cm, obecnie jest troche za nisko 7) Inny projekt domu, taki gdzie kuchnia i łazienki byłyby pod jeden komin wentylacyjny podciagniete, a nie pod dwa oddzielne !!! 8 mogłam od razu wylac fundamenty pod schody i wymyslic zabudowe wiatrołapu między słupkami za zewnatrz, nie zrobiłam tego jak były robione fundamenty pod dom, robie to wszystko teraz...dobudowuje wiatrołap i łącze go z domem za pomoca pretów, żeby ścianki nie pekały... 9) Mogłam wypieprzyc murarzy, bo spaćkali te pustaki, popaprańce jedne i wygląda to paskudnie, inni zrobiliby porządnie. Na szczęście przykryje wszystko styropian i nie będzie widać... 10) Sama juz nie wiem co jeszcze...jak bym pomyslała, to bym jeszcze cos wymysliła, staram sie nie mysleć, bo mnie trafia ...niczego juz nie cofnę, trzeba będzie mieszkać. Ale na pocieszenie jest to, że inni nie maja nawet takiego domu z niedoróbkami i...nigdy miec nie będą, a ja mam Głowa do góry....tutaj na forum maja gorsze sprawy....domy bez wieńców, pekające ściany...itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq12 07.05.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 no dobrze... ja tez mam chudziaka ponizej sciany fundamentowej... jednak sciana fundamentowa wystaje okolo 50 cm ponad ziemie. Jak wiec mam zrobic izolacje pozioma ? dodam, ze chudziak lezy rowno 5cm ponizej sciany fundamentowej i na niego idzie 10cm styro... w dwoch warstwach po 5 cm. Jak mam to zaizolowac aby bylo dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.05.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 APEL DO INWESTORÓW !!!! Róbcie wszystko zgodnie z projektem i sztuką budowlaną... a nie jakoś "żeby wykonawcy było łatwiej" i Taniej /hmmm????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq12 08.05.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 tyle, ze ja mam tak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkel8990 08.05.2007 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Róbcie wszystko zgodnie z projektem i sztuką budowlaną... ta... tyle to i ja wiem... To co jest umnie to wg wykonawcy jest tak w projekcie, wg kierownika budowy "ekipa to fachowcy nie trzeba ich pilnowac" Teraz to i ja, chyba nawet lepiej od wykonawców umię czytać projekt. Drugi dom będzie miał mniej błędów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 09.05.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Teraz to i ja, chyba nawet lepiej od wykonawców umię czytać projekt. Drugi dom będzie miał mniej błędów podobno dopiero trzeci jest w miarę idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq12 09.05.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 no dobra... ale co z ta izolacja ? jak to zaizolowac aby bylo dobrze... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 09.05.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Połóż na tym chudziaku papę i folię i wywin do góry na mur. Albo tylko folie i wywin na mur. Na to styropian, na to folie , na to wylewkę. Ta pape i folie obetniesz równo z własciwa wylewka po jej wylaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekq12 09.05.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 i wlasnie takiej odpowiedzi oczekiwalem krotko, zwiezle i na temat dzieki serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 17.06.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Ja dodam tylko, że również w moim projekcie chudziak jest poniżej ściany fundamentowej...Właśnie zależy mi na tym aby wszystko było zgodne z projektem.(D24L z Muratora)Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 17.06.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Ja dodam tylko, że również w moim projekcie chudziak jest poniżej ściany fundamentowej... Właśnie zależy mi na tym aby wszystko było zgodne z projektem. (D24L z Muratora) Pozdro! Ja robię chudziak poniżej wierzchu ściany fundamentowej, ale na większości będzie tradycyjna ciepła drewniana podłoga na legarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts