Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia wysokoparoprzepuszczalna

Gość Przemek B

Recommended Posts

Radex może wie , ale nie powie ,bo nie stosował. Każdy kto użytkował papę przez wiele lat wie , że na skutek zmian temperatury latem płynie a zimą twardnieje i pęka. Każdy dach kryty papą powinien być po zimie sprawdzony i uszczelniony. a po kilkunastu latach ( zależy od jakości i rodzaju papy) trzeba papę wymienić.

Jeżeli kupowac folię wysokoparoprzepuszczalną, to przede wszystkim, oprócz paroprzepuszczalności, nalezy zwrócić uwagę na to ile wody "przepuszcza w drugą stronę - czyli do środka", wytrzymałośc folii na rozerwanie przy gwoździu (moim zdaniem to bardzo ważne, bo na dachu folia jest gwoździami podziurawiona jak sitko) i jak jest "rozciągliwa". Kupić taką, która ma te paramerty jak najlepsze.

Nawiązując do wypowiedzi pyrki - ja tez spotkałam z tym, że producenci badają swoje produkty w ekstremalnych warunkach i potem wychodzą im taaakie wspaniałe paramerty produktów.

Jeśli mam dach pokryty papą, to niestety tak właśnie robię. Uszczelniam nie rzadziej jak co drugą wiosnę a najpóźniej po 20 latach wymieniam. Ale dachówki na niej nie ma , więc nie ma co zdejmować. Jak leży pod dachówką to trwałośc będzie dłuższa , bo nie jest ona wtedy narażona na bezpośrednie intensywne opady atmosferyczne a jedynie na ewentualne skropliny i wilgoć zawartą w powietrzu, która w porze deszczowej jest wyższa od 100% (przesycona).

Może wrócimy do tematu podstawowego?

Jaka folia:

mam dwie oferty (obie 1300 g/....):

Corotop (prod. ???) po 3.6 /m

Strotex po 4.2/m

Divoroll Pro po ok. 4/m

co wybrać - a może coś innego?

Paweł

My kładziemy folię wysokoparoprzepuszczalną firmy Corotop .. typ Extra

Nam odpowiada. na stronach tej firmy dowiedzieliśmy się że można ocieplenie poddasza położyć na styk z tą folią, ...........

ale my na zimne dmuchamy i zrobimy przerwę pomiędzy ociepleniem a folią Corotop Extra.

Pozdrawiam.

Wszystkie folie mające min. 1300 g/m2.24h paroprzepuszczalności maja tę zaletę, że ocieplenie może dotykać folii - szczególnie przydatne jest to na poddaszach uzytkowych.

Zajrzałam na strony internetowe- Strotex V wypada nieco lepiej niz Corotop, ale gorzej niż Corotop Extra.

Divoroll-a Pro nie mam pod ręką danych technicznych, ale jutro w firmie znajdę.

Z doświadczenia wiem, że ilość folii na dach średnio połamany = powierzchnia dachu x 1,3 (mniej więcej - zalezy od dachu- jeżeli będzie będzie dużo koszy to zużycie może być nawet większe, dla dachów .dwuspadowych jest mniejsze - nawet pow. dachu x 1,15 wystarczy)