Grzegorz Saczek 06.05.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Za miesiąc zacznę kopać fundamenty ale już zawczasu chciałbym zabrać się do przygotowania ziemi.Mam żywą darń w którą ciężko wbić łopatę i jest tego 30cm. Potem piach. Całość działki dobrze by było trochę podnieść 20-30cm. Dlatego rozważam czy aby obecnie nie przyjąć ok.40m3 ziemi. Przysypać tym darń a po budowie nawieźć żyznej ziemi zasiać np. żyto i przy ok. 10cm przekopać i dopiero taki grunt traktować jako stan 0 ogrodu. Planuje iż większość terenu zajmie trawnik + niskie drzewa i krzewy ozdobne. Czy według was pomysł z przyspaniem darni jest rozsądny czy też najpierw przekopać darń a potem nawozić ziemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HARY 06.05.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Ja zrobiłam tak. Wyznaczyłam miejsce w ogrodzie na podniesioną rabatę - niewysoki pagórek. W to miejsce mąż przywodził mi darń wybraną z pod przyszłego domu. Każdą sztukę darni układałam do góry korzeniami, tak aby nie zaczęło mi to wszystko rosnąć w postaći trawnika. Na darń sypałam pierwszą warstwę humusu także wydobytą z pod domu. Można to obsadzić zaraż roślinami. Nasyp po pewnym czasie trochę osiadł i nie jest tak wysoki jak na początku ale i tak urozmaica cały płaski teren i co jest ważne nie przeszkadzał w czasie budowy. Nie miałam także w przyszłym ogrodzie góry ziemi porośniętej chwastami. Do tej pory nie uzupełniałam nasypu kompostem a dalej wszystko wspaniale rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 07.05.2007 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 OK - rozumiemZ ziemią spod domu sobie poradze. Pozostaje kwestia częściowego podniesienia reszty terenu. Czy sensownie jest sypać np. piach z gliną na darń a potem żyzna ziemia czy też najpierw zaorać darń na całości i potem sypać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 07.05.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Sugeruję przede wszystkim odgrodzić część działki przed ekipami budowlanymi, bo choćby miała i hektar, to i tak zrobią "syf" na całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 07.05.2007 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 No chyba nie mam tyle miejsca Muszę gdzieś materiały trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 07.05.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Grzegorz, masz 30 cm humusu i chcesz go przysypać jałową warstwą ziemi z wykopów, żeby potem znowu nawieźć żyznej ziemi? To nie najlepsze rozwiązanie i chyba nielegalne. Jeśli musisz podnieść poziom działki najlepiej zdjąć humus aż do piachu, usypać z niego górkę w rogu działki, na piach nawieźć ziemi, wyrównać i przykryć to własnym humusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 07.05.2007 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 O... a czemu może to być nielegalne? Nie mądre to może tak ale nielegalne? Toś mnie zdziwił?A gdybym nawiózł na humus żyznej ziemi to byłoby OK?Chce zmniejszyć ilość robót ziemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 07.05.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Znalezione tak na szybko, ale chyba jest więcej:ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓWz dnia 23 stycznia 1987 r.§ 7. Jednostki organizacyjne i osoby fizyczne, w toku prowadzenia robót ziemnych lub budowlanych, są obowiązane:1) chronić próchniczą warstwę gleby przed degradacją lub zniszczeniem,Przysypanie próchnicy martwicą spowoduje jej degradacje i "wyłączy" ją z "życia".Ja wiem ze "wszyscy" tak robią, podwyższając działkę najlepiej gruzem bo to tanio, sypanym często na bardzo żyzną ziemię, w miejscu gdzie była łąka. Potem przywożą na to ogromne ilości torfu, bo na takim "betonie" nic nie chce rosnąć. Powinno być to ścigane i karane tak jak nielegalne wycinanie drzew.Metoda którą Ci podałem jest chyba jedyna i wcale nie taka droga. A żyznej gleby to można nawieźć, na swoją próchnicę, ale kilka cm.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 07.05.2007 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 No tak nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności ... ale znajomość często tak. Czyli trzeba będzie zmienić koncepcje prac ziemnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stalker Greg 07.05.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Zmienić, zmienić. Będzie zgodnie z prawem, ekologią, zdrowym rozsądkiem i taniej, a ogród Ci się odwdzięczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 07.05.2007 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 I za to cenie te forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts