Kamila Swoboda 06.05.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 mój ogród to na razie plac pobudowlany ale wierzę, że jesienią bedę mogla posadzic stale roślinki, chciałabym wzdłuz plotu wykonać(no, moze nie sama, ale z pomocą męża) rabatkę z iglakami lub kolorowymi bylinami wieloletnimi i obrzezem w kształcie fali, a nie linii prostej. wierzę ze znajda sie chętni do wsparcia mnie jakimis pomyslami (fotkami) bo nie wiem od czego zacząc. pozdrowieniaKamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.05.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Na początku trzeba szpadlem/ piaskiem/ węzem zaznaczyć linię falistą, wyznaczającą krawędź planowanej grządki. Potem szpadlem/ sztychówką kopiesz płytki, trójkątny dołek na ok. 10 cm, odrzucając ziemię na " grządkę". Przyszłą grządkę teraz starannie przekopujesz, wyciągasz chwasty, potem znów przekopujesz dorzucając jeśli trzeba (!), ok. 10 cm kompostu/ pisaku/ przekompostowanego obornika/ Ziemi spod pieczarek/ etc. Poziom grządki się nieco podniesie i wypunktuje to miejsce w ogrodzie jako odcinające się obsadą i wysokością od trawnika. Rowek wystarczy raz, dwa razy do roku tylko przejachać podkaszarką, by nie zarastał trawą. A nasadzenia - wyższe - drzewa i krzewy od płotu, potem średniaki, a bliżej trawnika- niskie bylinki i krzewinki. U nas to tak wyszło: http://images1.fotosik.pl/157/a4b0ba143bc5b73am.jpg http://images1.fotosik.pl/157/10bae10f5ca91044m.jpg http://images4.fotosik.pl/63/874c2d9d9a4dbfcfm.jpg http://images2.fotosik.pl/100/92e24de5e06cfd8bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 06.05.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Hanka55, a co jeżeli na przyszłej rabacie rośnie trawa? Przekopać to razem z trawą, czy raczej próbować zebrać darń otrzepując zeimię z korzeni na max?buzia_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila Swoboda 06.05.2007 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 dziękuję hanka55, o to własnie mi chodzilo, gdybyś miala jeszcze namiary na jakies pomysly z obrzezami to chetnie zobaczę. zastanawiam sie czy granicę między rabatką a kostkami na podjeździe do garazu wytyczyć tez tymi betonowymi okrąglymi obrzezami, które zwykle oferuja producenci kostek, wolalalbym cos bardziej naruralnego, ale jakos wyobraznie mnie zawodzi.milej niedzieli. pozdrawiamkamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.05.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 kadra- u nas był głównie perz, a powierzchnia mała, więc kopałam i trzepałam I jest OK. Nie trzeba było lać paskudztwa. A po dosypaniu kompostu i ponownym przekopaniu, i tak malusieńkie resztki chwastów, wydłubało się przy okazji . Kamila Swoboda w drugim domu mamy wzdłuż rabat : - poniemieckie krokwie - kamienie polne - na podjeździe bordery z drewianych palików ale z praktyki uważam , że ten angielski sposób z rowkiem ziemnym , jest najlepszy, najłądniejszy i najbardziej estetyczny. Żaden obcy materiał nie ingeruje w rośliny i nie przeszkadza w koszeniu trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 09.05.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 dziękuję hanka55, o to własnie mi chodzilo, gdybyś miala jeszcze namiary na jakies pomysly z obrzezami to chetnie zobaczę. zastanawiam sie czy granicę między rabatką a kostkami na podjeździe do garazu wytyczyć tez tymi betonowymi okrąglymi obrzezami, które zwykle oferuja producenci kostek, wolalalbym cos bardziej naruralnego, ale jakos wyobraznie mnie zawodzi. milej niedzieli. pozdrawiam kamila Mnie bardzo podoba się trawnik z obrzeżem z cegły i tak chyba zrobię chociaż na tych moich 'przestrzeniach" mało co da się zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts