Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK ZROBIC ZBIORNIK NA DESZCZÓWKĘ SCHOWANY W ZIEMII?

Kamila Swoboda

Recommended Posts

Joshi nie sadze zeby nawet 5000 starczylo ale to wszystko zalezy jakie kto ma potrzeby ja mam dzialke wielka i w tym roku na niewielkiej czesci byly kwiaty i podlewalem woda z wodociagu i kosztowalo mnie to 40 zloty koszt niewielki ale jak juz skoncze dom to mazy mi sie maly staw na ryby i wtedy juz zbiornik niepotrzebny a co najfajniejsze ja nie lubie jesc ryb tylko moja zona ja je wole lowic ale to wszystko czas pokaze pozdrawiam

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Joshi nie sadze zeby nawet 5000 starczylo ale to wszystko zalezy jakie kto ma potrzeby

Z pewnością nie wystarczy nawet na mój niewielki ogród. Ale 10 000 daje już pewne nadzieje.

ja mam dzialke wielka i w tym roku na niewielkiej czesci byly kwiaty i podlewalem woda z wodociagu i kosztowalo mnie to 40 zloty koszt niewielki

Owszem ale:

1. W niektórych miejscach cena za wodę do podlewania ogrodu jest wyższa niż za wodę w mieszkaniu (osobne liczniki)

2. W sezonie jak wszyscy zaczynają podlewać ciśnienie w sieci jest beznadziejne.

3. Woda deszczowa jest lepsza dla roślin niż woda ze studni

4. Sama idea marnowania wody pitnej do podlewania ogrodów budzi mój (i nie tylko mój) wewnętrzny sprzeciw.

...ale jak juz skoncze dom to mazy mi sie maly staw na ryby i wtedy juz zbiornik niepotrzebny a co najfajniejsze ja nie lubie jesc ryb tylko moja zona ja je wole lowic ale to wszystko czas pokaze pozdrawiam

Nie chcę Cię martwić. Jednak w zeszłym roku w czasie suszy wyschła mi studnia. Myślisz, że mały staw bez zasilania ma szansę przetrwać i jeszcze służyc do podlewania ogrodu?

pierwsze slysze zeby byly osobne liczniki u mnie jest tylko jeden a jesli juz masz takowy to wyprowadz rurke z tego tanszego na zewnatrz budynku niedaleko mnie sa stawy i woda tam zawsze jest czasem nawet zawiele a moj stawik bedzie wylozony folja zebym nie tracil nic i cala deszczowka do niego poplynie no chyba ze sie rozmysle czas pokaze pozdrawiam

pierwsze slysze zeby byly osobne liczniki

To że o czymś nie słyszałes to jeszcze nie oznacza, ze tak nie jest. Za mało forum czytasz.

u mnie jest tylko jeden a jesli juz masz takowy to wyprowadz rurke z tego tanszego na zewnatrz budynku

Nie ma to jak uczciwy Polak...

u mnie jest tylko jeden a jesli juz masz takowy to wyprowadz rurke z tego tanszego na zewnatrz budynku

Nie ma to jak uczciwy Polak...

to teraz ja nie rozumiem;p dlaczego wyprowadzenie na zewnątrz ma być nieuczciwe?

Dwa liczniki. Jeden liczony z kanalizą drugi bez. Znaczy drugi tańszy. Dlaczego uważasz, że wyprowadzenie rury na zewnątrz budynku jest oszustwem?

to teraz ja nie rozumiem;p dlaczego wyprowadzenie na zewnątrz ma być nieuczciwe?

Dlatego, ze po to masz licznik na ujęciu zewnętrznym, zebyś za podlewanie ogrodu płacił jak za luksus, czyli drożej...

Dwa liczniki. Jeden liczony z kanalizą drugi bez. Znaczy drugi tańszy.

Otóż nie zawsze. Bywa, ze te na ogrodzie są droższe, żeby zniechęcić ludzi do marnowania pitnej wody na podlewanie ogródka.

Dlatego, ze po to masz licznik na ujęciu zewnętrznym, zebyś za podlewanie ogrodu płacił jak za luksus, czyli drożej...

Otóż nie zawsze. Bywa, ze te na ogrodzie są droższe, żeby zniechęcić ludzi do marnowania pitnej wody na podlewanie ogródka.

Więc moje niezrozumienie wynika z tego, że u mnie woda do podlewania jest po prostu tańsza. A gdyby było odwrotnie to juz widzę te wszystkie węże prowadzące z domu na ogród ;)

Kupiliśmy duży pojemnik plastikowy w koszu. Wykopany jest duł i tam schowany pojemnik. Deszczówka z dwóch rur będzie spływała do rury w ziemi i tam do pojemnika. Trochę wyżej zamocowany wylewka która idzie w głąb ogrodu( w sytuacji gdyby pojemnik sie przepełnił). Drugi pojemnik mamy zamiar dokupić i zrobić podobnie. :roll:

no mozliwe ze za malo ale nierozumie dlaczego podlewanie ogrodu tansza woda ma byc nieuczciwe wedlug mnie nieuczciwoscia bylo by omijanie licznikow ale jak juz tam se wolisz kop ta studnie i moze sie czegos nauczysz mam nadzieje ze wiesz jak to robic to cie nie zasypie pozdrawiam a tak apropo tych dwoch licznikow to do ciebie do domu ida dwie rory z woda jedna oczyszczona i z chlorem a droga nie czy jak bo juz zglupialem czy poprostu idzie jedna i tylko u ciebie na posesi sie rozchodzi na dwa liczniki i gmina robi z was sponsorow mmmmmm to nawet nie glupie kozystasz z tej samej uslugi a placisz za nia raz mniej raz drozej chyba sam podlacze takie rurociagi u mnie pozdrawiam

no mozliwe ze za malo ale nierozumie dlaczego podlewanie ogrodu tansza woda ma byc nieuczciwe wedlug mnie nieuczciwoscia bylo by omijanie licznikow ale jak juz tam se wolisz kop ta studnie i moze sie czegos nauczysz mam nadzieje ze wiesz jak to robic to cie nie zasypie pozdrawiam a tak apropo tych dwoch licznikow to do ciebie do domu ida dwie rory z woda jedna oczyszczona i z chlorem a droga nie czy jak bo juz zglupialem czy poprostu idzie jedna i tylko u ciebie na posesi sie rozchodzi na dwa liczniki i gmina robi z was sponsorow mmmmmm to nawet nie glupie kozystasz z tej samej uslugi a placisz za nia raz mniej raz drozej chyba sam podlacze takie rurociagi u mnie pozdrawiam

Nie bardzo wiem do kogo sie w tej chwili zwracasz... Jeśli do mnie to najpierw przeczytaj i spróbuj zrozumiec co do tej pory pisałam. Trwam w przekonaniu, ze wyrażam się jasno.

to wyjasnijcie mi jakijest sens placic za to samo raz drozej a raz taniej nie mozna jednej ceny zreszta nie o to tu sie rozchodzi ciekawy jestem pawel jak ty rozwiazales wode deszczowa bo o to tu chodzi dla niektorych problem a dla innych zrudlo wody za darmo pozdrawiam

mieszkam w starym mieszkaniu wiec nie ja rozwiazywalem problem deszczowki, ale wyglada to tak, ze woda z jednej strony dachu spływa do studni (schowana w ziemi), jeżeli będzie nadmiar przelewa się do kolejnej (u sąsiada na ogrodzie). Z drugiej rury spustowej woda leje się na podwórze a stamtad do studzienki (po ziemi;p). Jescze nigdy nie zdarzyło się, aby studzienka ta wyschła, ale co prawda nikt tej wody nie wykorzystuje nawet do podlewania ogrodu. Sąsiad kupił kiedyś sobie pompę, ale długo sie w to nie bawił;)

Jak widać technika na miarę lat 40 ;)

A w nowym domku deszczowke mam zamiar odprowadzac do kanalizy, a pomimo wodociągów wykopać własną studnię i używać tej wody zarówno do celów spożywczych jak i podlewania ogrodu.

Pozdrawiam!

tak jak to robi tysiace ludzi myslacych najpierw podlacza rury kanalizacyjne jak powinno byc a po odbioze podlaczaja reszte nie wydaje wam sie to lepsze przeciez to zysta woda i moze bo nie wiem xczy napewno pomoze oczyszczalni wkoncu czystej wody bedzie wiecej niz sciekow i kanaliza sie nie zapcha (no joshi jestem nieuciwym polakiem ) ale jak kanaliza ma byc za darmo a tysiaka mam zaplacic dobrowolnie to cos z tego musze miec naszczescie moja deszczowka pujdzie do stawu zeby nie wysechl hahaha pozdrawiam

tak jak to robi tysiace ludzi myslacych najpierw podlacza rury kanalizacyjne jak powinno byc a po odbioze podlaczaja reszte

To nie sa ludzie myślący tylko nieuczciwi i bezmyślni.

nie wydaje wam sie to lepsze przeciez to zysta woda

Skoro nie wolno to znaczy, ze nie jest lepiej i nie o czystość chodzi a o ilość. To nie sa instalacje przygotowane do odbioru takiej ilości płynu. Do tego służą instalacje burzowe.

• 2 weeks później...

W oczyszczalni ścieki oczyszczają drobnoustroje a jak dasz za dużo czystej wody to nie będa miały po prostu co "jeść" i zdechną albo zostaną wypłukane przez masę wody do rzeki :wink:

Znaczy sie - przestaje przyswajac.

Oczyszczalnia jest zeby oczyszczac wode ale bez przesady.

Calkiem tak jak przy myciu. Owszem, umyc sie trzeba, ale ochronnej warstewki tluszczu niszczyc do konca nie nalezy bo z powodu braku tluszczy skora sie luszczy.