Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK ZROBIC ZBIORNIK NA DESZCZÓWKĘ SCHOWANY W ZIEMII?

Kamila Swoboda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wracajac do tematu dochodze do wniosku ze joshi jak sie uprze to djabel jej nie przekona

ale co tam temat ze z zbiornikiem byl przerabbiany od tamtego czasu wiele razy i nikt ale to nikt nie myslal zastapic zbiornika na wode deszczawa studnia

no ale co komu do domu jak halupa nie jego

a mi sie mazy kilka zbiornikow 1000 l polaczonych od gory rora fi100 i zrobione spusty fi 50 lub dolem ale kazdy z odprowadzeniem powietza mam jeszcze czas wiec pomysl dopracuje a narazie trzeba zajac sie wykanczaniem domu

• 7 months później...

a dlaczego ?

cieknie to czy co ?

jak nie cieknie to mozna powiedziec ze to wystarczy do szamba

bo szmba powinny byc szczelne ale nieznam szczegolow co do wy,miarow czy co do grobosci scianek

ale i tak uwazam ze lepsze takie szambo niz dziura w ziemi

a dlaczego ?

cieknie to czy co ?

Naprawdę wierzysz, że składając takiego cudaka z kilku zbiorników masz szansę na szczelne szambo? Poza tym powiedz mi proszę jak to opróżniać?

O tym, że te zbiorniki łączy się tuż nad dnem wąską rurką skutkiem czego takie połączenie bardzo szybko się zamuli nawet nie wspomnę.

Co do wymaganych objętości. Objętość i konstrukcja szamba z reguły są (a w każdym razie powinny być) w projekcie zatwierdzonym w gminie (wątpię czy ktoś zatwierdzi takiego cudaka). Jeśli zaś ktoś chciałby zrobić szambo z jednego tylko zbiornika 1000l to musi się liczyć z wywozem (o ile opatentuje sposób podłączenia szambiarki pod to coś) co kilka dni.

no widzisz maja zbiorniki otwory na gornej sciance zakrecane czyli podlaczyc dolem i mozna nawet cos fajnego zrobic jakis filtr osadnikowy czy inne ustrojstwo naprzyklad wode z rynien do stawu pomysec i moze cos wyjdzie

a tak na marginesie to jeden zbiornik za ponad 200 to ja dziekuje za drogie pozdrawiam

no widzisz maja zbiorniki otwory na gornej sciance zakrecane czyli podlaczyc dolem i mozna nawet cos fajnego zrobic jakis filtr osadnikowy czy inne ustrojstwo naprzyklad wode z rynien do stawu pomysec i moze cos wyjdzie

a tak na marginesie to jeden zbiornik za ponad 200 to ja dziekuje za drogie pozdrawiam

a rory maja gwinty a gwinty sa szczelne jesli nie to na teflonik lub pakuly albo silikonik i juz szczelne

Przepraszam, ale nie mogę. Rury to się pisze przez u otwarte. A tak wracając do sedna sprawy. Więc jak niby Twoim zdaniem ta szambiarka miałaby to wybierać.

• 2 weeks później...

Również ma problem co zrobić z deszczówką.

Dom jest na górce (mniej więcej połowa działki) druga połowa to spadek i trochę prostego. Spadek jest dosyć stromy różnica poziomów na 30m długości to ok. 8m.

Spadek się zaczyna od krawędzi budynku ok. 8m.

Czy skierować deszczówkę z rynien na ta skarpę ewentualnie jakis system rozprowadzenia aby nie lało to się jednym "korytem" czy zbudować na zasadzie zbiornika i sprowadzić do niego rury później grawitacyjnie rozprowadzać podlewając np. ogród?