Adrian1984 20.08.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Witajcie...pisze do Was bo mam taki problem... zakopuje na dzialce 2 biotniki w koszach alumuniowaych o pojemnosci 1 m3 i mam problem z ich polaczeniam. Posaidaja one 2 otwory u gory taki duzy i na dole przy zaworze.Usilowalem polaczyc je na dole trojnikiem lecz nie moge dobrac odpowiedniego gwintu moze mi ktos pomóc jak to cholerstwo polaczyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 21.08.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 poszukaj w tym temacie deszczowki bo jeden z nas juz ten problem rozwiazal ale nie pisal czym to podlaczal pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.08.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 nie wiem czy taka propozycja już padała bo dość pobieżnie przejrzałem ten wątek... przy wysokim stanie wód gruntowych można wykopać normalną studnię (taką bez dna) do której będzie napływać woda gruntowa a do niej podłączyć rury z deszczówką z dachu. Jak będzie padać deszc woda poleci do studni i ucieknie głębiej w ziemie, jak będziemy potrzebować wody do podlewania uruchamiamy pompę w studni i podlewamy (woda będzie nam powoli nachodzić). Ja tak mam i to się sprawdza do momentu wielkiej ulewy (wtedy studnie nie nadążają z rozsączaniem wody) i woda wypływa górą studni - ale to w sumie mi nie przeszkadza bo studnie są oddalone około 10m od domu i woda nie spływa pod dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tuner1502 24.08.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 (edytowane) zbiornik na deszczówkę jest jak najbardziej dobrym pomysłem jak ktoś nie chce kopać to można za domem takie pojemniki na deszczówkę ustawić, są od 200 do 500 L i połączyć na przelew.Poj. są w OBI i Praktikerze. Edytowane 15 Marca 2011 przez Tuner1502 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 24.08.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 W sobote zakopalem dwie plastikowe rury ryflowane bez dna o wysokosci 2m i srednicy chyba fi 600. Rury maja ponad pol metra ziemi nad soba by dochodzace rury kanalizacyjne laly od samej gory. Na dole po bokach wywiercilem pare otworow fi 60 by przy wiekszej ilosci wody wyciekalo tez bokami. Wode mam z wlasnej studni, wiec nie zalezy mi na zbieraniu deszczowki. Koszt rur to okolo 400zl (100 za metr), chyba taniej od betonowch kregow i duzo latwiej je zakopac ze wzgledu chocby na wage. Akurat tego dnia koparka robila porzadki na dzialce i ekstra za wykopanie/zakopanie zaplacilismy 50zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1984 31.08.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witajcie:) MAM OGROMNY PROLEM. Posiadam ogrodek dzialkowy tzn taki w PZD i mamy straszna lipe czasem z woda.Wymyslilem na to sposob by zakopac pod ziemia 2 zbiornik po 1 m3 wody podlaczyc je rorociagu z woda tzn wspolnego z hydroforu i napelniac sobie je .Gdy nie bedzie wody na dzialkach wtedy wlanczam wlasny hydroforek i mam wode.Problem polega na tym ze gdy np o 7 rano zostaje wlaczona woda zbioniki te napelanija sie lecz caly czas troszke puchną..nie wiem jakie jest dopuszczalne cianienie max by ich nie rozerwalo....cala instalacja miala wygladac tak ze gdy woda jest rano wlanczana ja napelniam sobie zbiorniki ocvzywiscie nie ma mnie na dzialce...zamontowany jest wczsensniej zawor zwrotny ktory po nelpelnieniu zbiornikow zblokuje wode i zatrzyma.Patrzylem jak tak instalcja dziala tak i zobaczylem ze te zbiorniki strasznie sie rozszezaja i martwie sie ze pękną... bo nie jest to zbiornik z metalu lecz z plastiku..bardzo prosze o rady i pomoc pzdr Adrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.09.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Problem polega na tym ze gdy np o 7 rano zostaje wlaczona woda zbioniki te napelanija sie lecz caly czas troszke puchną..nie wiem jakie jest dopuszczalne cianienie max by ich nie rozerwalo....cala instalacja miala wygladac tak ze gdy woda jest rano wlanczana ja napelniam sobie zbiorniki ocvzywiscie nie ma mnie na dzialce...zamontowany jest wczsensniej zawor zwrotny ktory po nelpelnieniu zbiornikow zblokuje wode i zatrzyma.Patrzylem jak tak instalcja dziala tak i zobaczylem ze te zbiorniki strasznie sie rozszezaja i martwie sie ze pękną... bo nie jest to zbiornik z metalu lecz z plastiku..bardzo prosze o rady i pomoc pzdr AdrianTakie zbiorniki z reguły są bezciśnieniowe. Zastosuj zawór pływakowy, taki jak jest używany w spłuczkach klozetowych, np. : http://www.allegro.pl/item735788585_zawor_plywakowy_pionowy_do_spluczki_3_8.html http://www.allegro.pl/item725889135_tenaco_zawor_plywakowy_sanit_napelniajacy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 21.11.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 witajcie Proszę o opinie czy takie zbiorniki nadają się do wkopania w ziemię? Osłonięte po bokach i od góry płytą osb w celu zmniejszenia naporu ziemi. koszt takiego zbiornika to ok 150 pln/szt. http://images47.fotosik.pl/229/0eb08f3fe4938add.jpg Zastanawiam się nad opcją wkopania 3 takich zbiorników i szczelne połączenie ich a w jednym z nich zamontować pompę zanurzeniową i wykorzystać do podlewania ogrodu.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 21.11.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jeżeli będzie pusty a woda gruntowa się podniesie to zbiornik wypłynie na wierzch.poza tym ma same zalety bo mają na dole kraniki i poziom wody we wszystkch 3 byłby taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 22.11.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Woda gruntowa jest ponoć na poziomie poniżej 3m więc nie wiem czy po intensywnych opadach jest zagrożenie wypchnięcia tym bardziej ze w tym samym momencie się napełnią i dociążą zbiorniki. Dodatkowo od góry też będzie warstwa ziemi która trochę waży.Przypadkiem spotkałem dziś w komisie zbiornik 2 tys l w cenie 500pln więc jeśli okaże się szczelny to go zakupię + ten z foty powyzej 1 tys l. i to chyba da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 25.11.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 po przeliczeniu kosztów i przemyśleniu sprawy odpuszczam jednak temat wykorzystywania deszczówki. Wg mnie temat wyjątkowo dla pasjonatów... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 08.12.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Jeżeli będzie pusty a woda gruntowa się podniesie to zbiornik wypłynie na wierzch.poza tym ma same zalety bo mają na dole kraniki i poziom wody we wszystkch 3 byłby taki sam. no właśnie to jest problem związany z każdym chyba zbiornikiem..... można się zabezpieczyć wylewając płytę od góry, nad zbiornikiem - nie wiem tylko,czy z kolei pusty zbiornik nie ulegnie zgnieceniu. A gdyby tak wylać płytę POD zbiornikiem i ten do niej przymcować? nie jest to technicznie skomplikowane ani jakoś kosztowne..... ale czy uchroniłoby zbiornik przed wypchnięciem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 24.12.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 ...można się zabezpieczyć wylewając płytę od góry, nad zbiornikiem - nie wiem tylko,czy z kolei pusty zbiornik nie ulegnie zgnieceniu... Wystarczy że płyta będzie miała większą powierzchnię niż góra zbiornika, i opierała swój ciężar częściowo na gruncie. Zbiornik pod nią nie będzie praktycznie zgniatany, a tylko dociskany. Proszę o opinie czy takie zbiorniki nadają się do wkopania w ziemię? Osłonięte po bokach i od góry płytą osb w celu zmniejszenia naporu ziemi... To nie najlepszy pomysł. Płyta OSB bardzo szybko spuchnie i zgnije w gruncie. Rozejrzyj się za płytami chodnikowymi z odzysku. Bum na wymianę chodników już minął, ale nie powinno to być problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 24.12.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 http://magia-swiat.web21.pl/wp-content/uploads/2008/08/choinka4.gifZdrowych, Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik.mech 27.12.2009 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 witam, mam na ogrodzie taki zbiornik w koszu, mieszkam w starym i wynajmowanym domu w piwnicy jest wykopana studzienka zrobiona z rury betonowej o średnicy 50 cm i głębokości 1m, cały czas wyciska z niej woda gruntowa, mam tam pompę z pływakiem, więc w lato mam skąd brać wodę do podlewania grządki, wodę pompuję do zbiornika który jest 1,5m nad ziemią więc wieczorkiem idę na ogródek otwieram zawór i systemem rurek podlewam grządkę, niestety tylko grządkę. Z praktyki wiem że 1000l, wydaje się dużo ale wystarcza tylko do podlania grządki 4x7m. Więc wielkiego podlewania ogrodu się nie spodziewajcie. W maju (mam nadzieję) zaczynam budowę własnego domu i zamierzam kupić betonowy zbiornik na deszczówkę, są na allegro 10000l, za 2000zł, brat ma koparkę to o kopanie się nie martwię. Jeśli chodzi o opłacalność to nie piszcie że to jest dla entuzjastów bo obecnie ten zbiornik 1000l pozwala mi zaoszczędzić 9 zł dziennie, tyle kosztuje u mnie m3 wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogier 20.03.2010 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Bardzo przydatny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 25.03.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 wątek ciekawy u mnie problem jest z deszczówką taki ze mieszkam na glinie i ile - to cos nie przyjmuje wody wiec wykonanie zbiorników na deszczówkę - jest nie tyle ekologiczne co wygodnym rozwiązaniem - planuje zakopac 5-6 dren fi 80 - na obu końcach domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajoss 26.03.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 planuje zakopac 5-6 dren fi 80 - na obu końcach domu czy możesz uściślić? ja także planuję budowe domu na gruncie gliniasto-ilastym..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 26.03.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 planuje zakopac 5-6 dren fi 80 - na obu końcach domu czy możesz uściślić? ja także planuję budowe domu na gruncie gliniasto-ilastym..... Ja u siebie na terenie gliniasto-ilastym w celu odprowadzenia deszczowki zakopalem dwie duze rury do poziomu piasku o czym napisalem troche wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinmichu 20.04.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 witam mam pytanko: czy ktoś orientuje się czym można wyczyścić zbiorniki po ropie aby nadawały się na deszczówkę?? - mam 2 po tysiąc litrów i nie chciałbym ich wyrzucać i kupować następnych ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts