Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja belek stropowych

Recommended Posts

Gość Blood!
Moja odpowiedź może być tylko sugestią, gdyż nigdy tego nie próbowałem, jednak w miarę posiadanych informacji widzę przynajmniej 2 rozwiązania - możesz zaimpregnować preparatami solnymi bezbarwnymi - sól ta z całą pewnością nie reaguje z lakierem (są też specjalne barwniki do soli - ale służą one raczej w celach informcyjnych(gdzie jest konserwowane) niż w estetycznych - preparatem opartym na soli jest np fobos. Innym preparatem opartym o pochodne nafty (?) jest drewnochron -jest on zdecydowanie skuteczniejszy (droższy też zdecydowanie - do dziś pamiętam) ale nie jestem przekonany co do jego neutralności wobec lakieru.

Gość Blood!
Moja odpowiedź może być tylko sugestią, gdyż nigdy tego nie próbowałem, jednak w miarę posiadanych informacji widzę przynajmniej 2 rozwiązania - możesz zaimpregnować preparatami solnymi bezbarwnymi - sól ta z całą pewnością nie reaguje z lakierem (są też specjalne barwniki do soli - ale służą one raczej w celach informcyjnych(gdzie jest konserwowane) niż w estetycznych - preparatem opartym na soli jest np fobos. Innym preparatem opartym o pochodne nafty (?) jest drewnochron -jest on zdecydowanie skuteczniejszy (droższy też zdecydowanie - do dziś pamiętam) ale nie jestem przekonany co do jego neutralności wobec lakieru.

Czym zaimpregnowa cbelki stropowe. Jaki to zrobic impregnatem bezbarwnym, zeby pozniej mozna bylo te belki polakierowac, i by lakier nie "gryzl" sie z impregnatem

Dziekuje za porady.

Impregnowac trzeba. Najlepszym impregnatem to to aby belki byly prawidlowo wystrugane, gladkie. Dobrze jak sa zaimpregnowane przed montazem, cisnieniowo. Jak nie mozna inaczej to impregnujemy juz po. Ja zastosowalem nowoczesny wodny, dopuszczony do stosowania wewnatrz pomieszczen impregnat V33. Kosztuje ok 10 zl/l (przy kupnie 25 litrow).

Drewnochron mozna stosowac tylko na zewnatrz, choc chyba lepiej juz dac taki niz zaden,

• 3 weeks później...

Impregnować belki stropowe - cóż za pomysł?

We własnym domu zamieniać drewno w jakiś chemiczny twór.

Jezeli użyjesz prawidłowego drewna, prawidłowo obrobionego, to jeszcze Twoje prawnuki będą podziwiać owe belki.