supergacek 06.05.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Witam wszystkim , grzebałem już tu i ówdzie i niestety nic nie znalazłem w mojej sprawie . Zamierzam odebrać budynek który powstał w 1999 roku. Na dzień dzisiejszy jest wykończony ,ale nie zamieszkany . Dziennik budowy jest , wpisy jak najbardziej też (ostatni wpis kierownika budowy - budynek nadaje się do zamieszkania) , protokól instalacji gazowej , elektrycznej , opinia kominiarza , inwentaryzacja budynku gazociągu i wodociągu też jest . Problem jest taki że te wpisy opiewaja datą najdalej 1999 r . Czy te dokumenty nadal są ważne ? A jeśli nie to co ja mam zrobić . Gmina moja wymaga także . Oryginał oświadczenia kierownika budowy:- o wykonaniu szczelnego i o odpowiedniej wielkości zbiornika na ściekiwraz z kserokopią uprawnień oraz zaświadczeniem o przynależności do IzbySamorządu Zawodowego- nie mam czegoś takiego gdyż sam zamawiałem szczelne szambo juz gotowe i sam je podłanczałem . i jeszcze jedno wymagają - protokoły sprawdzeń wewnętrznych instalacji elektrycznych gazowych co-cwu , które też sam zrobiłem , a papira to ja nie mam . Na lewo też nie mam ochoty czegokolwiek załatwiac . i co zrobić , doradźcie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.05.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 no niestety znowu wydatki: znaleźć kierownika budowy /może jeszcze żyje/ zapłacić mu dokona kilku wpisów w tym o tym zbiorniku nająć osoby uprawnione do odbioru tego prądu gazu itd.. zrobią co trzeba - przy okazji będziesz wreszcie wiedział czy wszystko jest OK będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.05.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 oj coś mi się wydaje, że potrzebne nowe pozwolenie na budowę nie zostalo zgloszone, a to oznacza, że budowa się nie zakończyła, przerwa trwała >2 lata chyba a druga wersja - uzupełnić wpisy, min 1 na okres <2lata, ciekawe czy przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 07.05.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Przejdzie. Byle by nie było szyte zbyt grubymi nićmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.05.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Jeśli nie ma wpisów pomiędzy 2001 a 2007 w DB to może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.05.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Jeśli nie ma wpisów pomiędzy 2001 a 2007 w DB to może być problem. to chodzi o to, żeby te wpisy uzupełnić za ten okres, na bazie przepisów obowiązujących wtedy i dziś (pewnie najlepiej żeby zrobił to ten co tam już pisał - jeżeli żyje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supergacek 07.05.2007 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Znaleźć nowego kierownika - to jest jakieś rozwiązanie , ale zmieniając kierownika budowy należy o tym powiadomić PINB. Od ostatiego wpisu mineło 7 lat i nie wiem jak będą się na to zapatrywać .Jeżeli zgłoszę teraz zmianę kierownika to przerwa w budowie będzie dłuższa niż dwa lata i stracę zezwolenie na budowę, natomiast jeżeli kierownik zrobi mi wpisy kolejno 2000,2001 itd to zapytają dlaczego nie zgłosiłem zmiany kierownika. Trudno powiedzieć czy budowa została przerwana czy skończona w 1999 . Ostatni wpis mówi że budynek nadaje się do zamieszkania i roboty budowlane zostały wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną . A to że zwlekałem tak długo z odbiorem raczej nikogo nie powinno interesować. Rozumiem że muszę ponowić protokoły odioru istalacji , ale z tym dziennikiem to dla mnie nie jest do końca jasne. Dzięki za rady , jakby coś komuś przyszło do głowy to proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supergacek 11.05.2007 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Mam pytanie czy faktycznie konieczne jest zgłoszenie zmiany kierownika Budowy w PINB czy też nie . Facet z tej branży mówi mi że nie a ja twierdzę że tak . Chyba że jest to tak nie istotny przepis że nie wszyscy sie tego trzymają i gdzies tam sie zatarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.05.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Mam pytanie czy faktycznie konieczne jest zgłoszenie zmiany kierownika Budowy w PINB czy też nie . Facet z tej branży mówi mi że nie a ja twierdzę że tak . Chyba że jest to tak nie istotny przepis że nie wszyscy sie tego trzymają i gdzies tam sie zatarł. Może niech facet poczyta PB anie plecie bzdury... Art.44.1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie: 1) kierownika budowy lub robót, 2) inspektora nadzoru inwestorskiego, 3) projektanta sprawującego nadzór autorski, podając, od kiedy nastąpiła zmiana. 2. Do zawiadomienia należy dołączyć oświadczenia osób, wymienionych w ust. 1, o przejęciu obowiązków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 12.05.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Od siebie dodam, że Sąd Najwyższy zinterpretował kiedyś słowo "bezzwłocznie" jako "w ciągu 7 dni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts