Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór budynku z 1999roku

Recommended Posts

Witam wszystkim , grzebałem już tu i ówdzie i niestety nic nie znalazłem w mojej sprawie . Zamierzam odebrać budynek który powstał w 1999 roku. Na dzień dzisiejszy jest wykończony ,ale nie zamieszkany . Dziennik budowy jest , wpisy jak najbardziej też (ostatni wpis kierownika budowy - budynek nadaje się do zamieszkania) , protokól instalacji gazowej , elektrycznej , opinia kominiarza , inwentaryzacja budynku gazociągu i wodociągu też jest . Problem jest taki że te wpisy opiewaja datą najdalej 1999 r . Czy te dokumenty nadal są ważne ? A jeśli nie to co ja mam zrobić . Gmina moja wymaga także . Oryginał oświadczenia kierownika budowy:

- o wykonaniu szczelnego i o odpowiedniej wielkości zbiornika na ścieki

wraz z kserokopią uprawnień oraz zaświadczeniem o przynależności do Izby

Samorządu Zawodowego- nie mam czegoś takiego gdyż sam zamawiałem szczelne szambo juz gotowe i sam je podłanczałem . i jeszcze jedno wymagają - protokoły sprawdzeń wewnętrznych instalacji elektrycznych gazowych co-cwu , które też sam zrobiłem , a papira to ja nie mam . Na lewo też nie mam ochoty czegokolwiek załatwiac . i co zrobić , doradźcie . Pozdrawiam

no niestety znowu wydatki:

znaleźć kierownika budowy /może jeszcze żyje/

zapłacić mu :(

dokona kilku wpisów w tym o tym zbiorniku

nająć osoby uprawnione do odbioru tego prądu gazu itd..

zrobią co trzeba - przy okazji będziesz wreszcie wiedział

czy wszystko jest OK

będzie :-?

Znaleźć nowego kierownika - to jest jakieś rozwiązanie , ale zmieniając kierownika budowy należy o tym powiadomić PINB. Od ostatiego wpisu mineło 7 lat i nie wiem jak będą się na to zapatrywać .Jeżeli zgłoszę teraz zmianę kierownika to przerwa w budowie będzie dłuższa niż dwa lata i stracę zezwolenie na budowę, natomiast jeżeli kierownik zrobi mi wpisy kolejno 2000,2001 itd to zapytają dlaczego nie zgłosiłem zmiany kierownika. Trudno powiedzieć czy budowa została przerwana czy skończona w 1999 . Ostatni wpis mówi że budynek nadaje się do zamieszkania i roboty budowlane zostały wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną . A to że zwlekałem tak długo z odbiorem raczej nikogo nie powinno interesować. Rozumiem że muszę ponowić protokoły odioru istalacji , ale z tym dziennikiem to dla mnie nie jest do końca jasne. Dzięki za rady , jakby coś komuś przyszło do głowy to proszę pisać.

Mam pytanie czy faktycznie konieczne jest zgłoszenie zmiany kierownika Budowy w PINB czy też nie . Facet z tej branży mówi mi że nie a ja twierdzę że tak . Chyba że jest to tak nie istotny przepis że nie wszyscy sie tego trzymają i gdzies tam sie zatarł.

Może niech facet poczyta PB anie plecie bzdury...

Art.44.1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie:

1) kierownika budowy lub robót,

2) inspektora nadzoru inwestorskiego,

3) projektanta sprawującego nadzór autorski,

podając, od kiedy nastąpiła zmiana.

2. Do zawiadomienia należy dołączyć oświadczenia osób, wymienionych w ust. 1, o przejęciu obowiązków.