Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylowanie poddasza nieużytkowego

Recommended Posts

sytuacja jest taka .dach kryty dachówką,pod nią wiatroizolacja.dach jest wiązarowy.poddasze jest nie użytkowe . w płaszczyżnie stropu jest płyta gips-karton następnie paroizolacja i wełna .. wentylacja strefy nad wełną jest przewidziana jako okapowo-okapowa. zrealizować to można przez rozszczelnienie desek podbitki po okapem lub poprzez zamontowanie kratek wentylacyjnych. czy ktoś zna inny sposób.jeżeli macie doświadczenia w tym temacie , chodzi mi głownie o np przekrój kratek w stosunku do powierzchni stropu ,jak je zamocować bliżej rynny czy bliżej ściany. itp

Mając dachówkę i folię dachową (mylnie nazywaną wiatroizolacją) jak przypuszczam o dużej paroprzepuszczalności nie musisz zapewniać wentylacji (jak piszesz "okapowo-okapowej"). Folia zapewniać winna wystarczającą wentylację.

Nie mniej - przy małym spadku dachu proporcja otworów wentylacyjnych do powierzchni podłogi poddasza winna wynosić mniej więcej jak 1/150. Przy większym nacyleniu dachu - 1/300.

Ja mam podobne poddasze, tylko na dachu blachę (będzie się nagrzewać). Dałam po dwie kratki (wymiar muszę pójść zmierzyć :smile: ) w ścianach szczytowych, wolę przewietrzyć z nadmiarem niż potem żałować, szczególnie, że obawiam się niekontrolowanego napływu owadów przy zbytnim rozszczelnieniu desek (osy już próbowały zakładać gniazdo !)