Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzi? ci?g w kominach i szybach wentylacyjnych

juras

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem. Kiedy na jesieni w tamtym roku chciałem sprawdzić, czy kominy są drożne, wziąłem zapaliłem fajkę, przystawiałem do otworu i w każdym otworze dym został wciągany do środka. Znaczy się w każdej dziurze był odpowiedni ciąg. Ostatnio procedurę powtórzyłem i dupa w 8 na 10 nie było ciągu. A może jak wstawię okna i drzwi i nie będzie ruchu powietrza (znaczy wiatru) to sprawdzać.

Juras

Sprawdz czy nie masz ptasich gniazd w kominach.

Jesli komin jest prosty to lusterkiem sprawdz czy jest przeswit.

No nie jest prosty, ale z lusterkiem spróbuję. Właśnie gniezda. Raczej ptasich to nie ma, ale jak mi na jesieni kończyli dach to powiedzieli, że w jednym z kominów plączą się szerszenie i rzeczywiście latały, ale w drugim nic nie było widać a teraz to i w tym pierwszym też nie zauważyłem.

Juras jak wstawisz okna i drzwi to spodziewaj się jeszcze innych ciekawostek wentylacyjnych. Wentylacja to brzmi skomplikowanie ale jest do poanowania. Jaki tytoń "fajczysz"?.Kot

Ale chodzi o to by jeszcze za wczasu skorygować pewne rzeczy. A propos fajki to niestety palę papierosy, a kiedy ciąg testowałem raczyłem się fajką kolegi (tytoń kapitański jak pamiętam), który akurat był mnie odwiedził.

Juras. Z tzw. "cugiem" w kominach jest rzeczywiście różnie i to w zależnosci od pogody i pory roku itd.

Żeby sobie nie na kopcić w mojej starej chatce góralskiej do której teraz mniej zaglądamy więc bywa wyziębiona, zawsze zaczynam palenie w "kuchnio_piecu" od spalenia jednej strony gazety w kominie, to zdecydowanie polepsza ciąg. Może zrób taki test z gazetą, jeśli komin jest drożny, powinien powstać całkiem niezły ciąg.Pzdrv.PWM

Moi drodzy, sprawdzanie przewodów kominowych fajką z tytoniem kapitańskim to czysta fantazja.

Może tak zaprosić do siebie mistrza kominiarskiego w celu zbadania przewodów kominowych w stanie surowym ???

W ten sposób zaoszczędzimy w przyszłości wielu niespodzianek z kominami.

Pozdrawiam kominiarz.

Zakres kontroli przewodów kominowych w stanie surowym obejmuje:

1.Sprawdzenie czy ilość przewodów kominowych jest wystarczająca

2.Czy przewody komiowe są dożne- sprawdza sę to tradycyjnie kulą kominiarską

3.Czy przewody kominowe są szczelne- sprawdza się to tradycyjnie lub kamerami inspekcyjnymi

4.Czy przewody kominowe pobudowane są z cegły, bądz z prefabrykatów posiadających odpowiednie przekroje poprzeczne

5.Czy elementy konstrukcji drewnianej dachu ni przylegają do ścian kominowych

6.Czy zachowana jest wymagana grubość ścian i przegród przewodów wykonanych z cegły bądz z prefabrykatów

7.Czy przewody prowadzone w ścianach zewnętrznych posiadają odpowiednią izolację termiczną

8.Czy prowadzenie przewodów kominowych jest pionwe czy odchylone od pionu, czy odchylenie jest w granicach dopuszczalnych

9.Czy przewody kominowe są prawidłowo wyprowadzone ponad dachem i czy posiadają odpowiednio wykonane wyloty kminowe

10.Czy przewody kominowe pobudowane z cegły posiadają prawidłowe wiązanie cegły i wypełnienie spoin

11.Czy przewody wykonane z prefabrykatów(betonowych - ceramicznych)są prawidłowo montowane ,czy są wypełnione spoiny, czy są zachowane odstępy między pustakami w poziomie i przesunięcia poziomych spoin w pionie, czy prefabrykaty nie są poszczerbione, popękane

12 itp.

Przeglądy kominiarskie oraz kontrole mogą przeprowadzać osoby posiadające dyplom mistrza kminiarskiego.

Każdy właściciel/inwestor obiektu budowlanego powinien powierzać przelądy - kontrole przewodów kominowych tylko i wyłącznie osobom posiadającym odpowiednie kwalifikacje.

Gratuluje Grzegorz63 fachowo sprawdzonych kominów.

Pozdro...kominiarz

Zakres kontroli przewodów kominowych w stanie surowym obejmuje: ...

Pozdro...kominiarz

Ja cię kręce ... zapomniełem, że jeszcze instutucja kominiarza jest, muszę tu w okolicach kogoś kompetentnego znaleźć i rzeczywiście może by taką kulę zapuscił.

kominiarz autentyczny a mówią, że "coraz więcej przebierańców, coraz trudniej o oryginał"

juras

Masz rację juras w dzisiejszych czasach jest bardzo dużo oszustów ("kominiarzy") dlatego warto zapraszać do siebie na kontrolę/przeglądy

tylko i wyłącznie mistrzów kominiarskich.

Wiedza inwestorów/właścicieli budynków jest znikoma na temat komu mają powierzać kontrole kominów w swoich domach.

Wyciąg z przepisów prawnych

Ustawa z dnia 7 lipca 1994 roku Prawo Budowlane

art. 62 ust. 6

Kontrolę stanu technicznego przewodów kominowych dymowych, spalinowych i wentylacyjnych powinny przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje mistrza kominiarskiego w odniesieniu do przewodów dymowych oraz grawitacyjnych przewodów wentylacyjnych i spalinowych.

A pseudo kominiarzom sprawdzających ciąg kominowy zapalniczką dziękujcie za współpracę ( już mineły czasy zapalniczek w kominiarstwie)

Życzę wszystkim sprawnych i drożnych kominów.

Pozdro...kominiarz

Skoro to urządzenie mierzy prędkość wiatru, to chyba się nie nadaje do pomiaru ciągu w kominie (ono może tylko stwierdzić, że ciąg jest, ale to samo można stwierdzić fajką z tytoniem kapitańskim, albo zapalniczką :lol: ). Bo np. producenci kotłów CO podają wymagany ciąg spalin w [Pa] (w pascalach), a to jest jednostka ciśnienia, a nie prędkości powietrza, na chyba, że są jakieś wzory na przeliczenie prędkości powietrza na różnicę ciśnień w kominie (pomiędzy wlotem i wylotem z komina)...