juras 25.06.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Witam, Mam taki problem. Kiedy na jesieni w tamtym roku chciałem sprawdzić, czy kominy są drożne, wziąłem zapaliłem fajkę, przystawiałem do otworu i w każdym otworze dym został wciągany do środka. Znaczy się w każdej dziurze był odpowiedni ciąg. Ostatnio procedurę powtórzyłem i dupa w 8 na 10 nie było ciągu. A może jak wstawię okna i drzwi i nie będzie ruchu powietrza (znaczy wiatru) to sprawdzać. Juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.06.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Sprawdz czy nie masz ptasich gniazd w kominach.Jesli komin jest prosty to lusterkiem sprawdz czy jest przeswit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.06.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Juras jak wstawisz okna i drzwi to spodziewaj się jeszcze innych ciekawostek wentylacyjnych. Wentylacja to brzmi skomplikowanie ale jest do poanowania. Jaki tytoń "fajczysz"?.Kot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 25.06.2003 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Sprawdz czy nie masz ptasich gniazd w kominach. Jesli komin jest prosty to lusterkiem sprawdz czy jest przeswit. No nie jest prosty, ale z lusterkiem spróbuję. Właśnie gniezda. Raczej ptasich to nie ma, ale jak mi na jesieni kończyli dach to powiedzieli, że w jednym z kominów plączą się szerszenie i rzeczywiście latały, ale w drugim nic nie było widać a teraz to i w tym pierwszym też nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 25.06.2003 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Juras jak wstawisz okna i drzwi to spodziewaj się jeszcze innych ciekawostek wentylacyjnych. Wentylacja to brzmi skomplikowanie ale jest do poanowania. Jaki tytoń "fajczysz"?.Kot Ale chodzi o to by jeszcze za wczasu skorygować pewne rzeczy. A propos fajki to niestety palę papierosy, a kiedy ciąg testowałem raczyłem się fajką kolegi (tytoń kapitański jak pamiętam), który akurat był mnie odwiedził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.06.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 A jaka pogoda była podczas twoich testów? Jeżeli jest niskie ciśnienie, duża wilgotność powietrza, bezwietrznie, mżawka i czujesz, że coś w powietrzu "wisi", to nic dziwnego, że nie ma ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 25.06.2003 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 A jaka pogoda była podczas twoich testów? Jeżeli jest niskie ciśnienie, duża wilgotność powietrza, bezwietrznie, mżawka i czujesz, że coś w powietrzu "wisi", to nic dziwnego, że nie ma ciągu. Rzeczywiście tak mogło być, muszę na to również zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 25.06.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Juras. Z tzw. "cugiem" w kominach jest rzeczywiście różnie i to w zależnosci od pogody i pory roku itd. Żeby sobie nie na kopcić w mojej starej chatce góralskiej do której teraz mniej zaglądamy więc bywa wyziębiona, zawsze zaczynam palenie w "kuchnio_piecu" od spalenia jednej strony gazety w kominie, to zdecydowanie polepsza ciąg. Może zrób taki test z gazetą, jeśli komin jest drożny, powinien powstać całkiem niezły ciąg.Pzdrv.PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.06.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Moi drodzy, sprawdzanie przewodów kominowych fajką z tytoniem kapitańskim to czysta fantazja.Może tak zaprosić do siebie mistrza kominiarskiego w celu zbadania przewodów kominowych w stanie surowym ???W ten sposób zaoszczędzimy w przyszłości wielu niespodzianek z kominami. Pozdrawiam kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.06.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 A czym sprawdza kominiarz??? Bo u mnie sprawdzał zapalniczką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.06.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Zakres kontroli przewodów kominowych w stanie surowym obejmuje:1.Sprawdzenie czy ilość przewodów kominowych jest wystarczająca2.Czy przewody komiowe są dożne- sprawdza sę to tradycyjnie kulą kominiarską3.Czy przewody kominowe są szczelne- sprawdza się to tradycyjnie lub kamerami inspekcyjnymi4.Czy przewody kominowe pobudowane są z cegły, bądz z prefabrykatów posiadających odpowiednie przekroje poprzeczne5.Czy elementy konstrukcji drewnianej dachu ni przylegają do ścian kominowych6.Czy zachowana jest wymagana grubość ścian i przegród przewodów wykonanych z cegły bądz z prefabrykatów7.Czy przewody prowadzone w ścianach zewnętrznych posiadają odpowiednią izolację termiczną 8.Czy prowadzenie przewodów kominowych jest pionwe czy odchylone od pionu, czy odchylenie jest w granicach dopuszczalnych9.Czy przewody kominowe są prawidłowo wyprowadzone ponad dachem i czy posiadają odpowiednio wykonane wyloty kminowe10.Czy przewody kominowe pobudowane z cegły posiadają prawidłowe wiązanie cegły i wypełnienie spoin11.Czy przewody wykonane z prefabrykatów(betonowych - ceramicznych)są prawidłowo montowane ,czy są wypełnione spoiny, czy są zachowane odstępy między pustakami w poziomie i przesunięcia poziomych spoin w pionie, czy prefabrykaty nie są poszczerbione, popękane12 itp. Przeglądy kominiarskie oraz kontrole mogą przeprowadzać osoby posiadające dyplom mistrza kminiarskiego.Każdy właściciel/inwestor obiektu budowlanego powinien powierzać przelądy - kontrole przewodów kominowych tylko i wyłącznie osobom posiadającym odpowiednie kwalifikacje.Gratuluje Grzegorz63 fachowo sprawdzonych kominów.Pozdro...kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.06.2003 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Kominiarz był autentyczny!!! To nie był przebieraniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 26.06.2003 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Zakres kontroli przewodów kominowych w stanie surowym obejmuje: ... Pozdro...kominiarz Ja cię kręce ... zapomniełem, że jeszcze instutucja kominiarza jest, muszę tu w okolicach kogoś kompetentnego znaleźć i rzeczywiście może by taką kulę zapuscił. kominiarz autentyczny a mówią, że "coraz więcej przebierańców, coraz trudniej o oryginał" juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 26.06.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Sa zrzeszeni w cechach - jak zaplacisz to przyjada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 26.06.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2003 Masz rację juras w dzisiejszych czasach jest bardzo dużo oszustów ("kominiarzy") dlatego warto zapraszać do siebie na kontrolę/przeglądytylko i wyłącznie mistrzów kominiarskich.Wiedza inwestorów/właścicieli budynków jest znikoma na temat komu mają powierzać kontrole kominów w swoich domach. Wyciąg z przepisów prawnychUstawa z dnia 7 lipca 1994 roku Prawo Budowlaneart. 62 ust. 6Kontrolę stanu technicznego przewodów kominowych dymowych, spalinowych i wentylacyjnych powinny przeprowadzać osoby posiadające kwalifikacje mistrza kominiarskiego w odniesieniu do przewodów dymowych oraz grawitacyjnych przewodów wentylacyjnych i spalinowych. A pseudo kominiarzom sprawdzających ciąg kominowy zapalniczką dziękujcie za współpracę ( już mineły czasy zapalniczek w kominiarstwie) Życzę wszystkim sprawnych i drożnych kominów.Pozdro...kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 27.06.2003 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 Vaillant Partner Serwis juras Najlepiej i najdokładniej idzie sprawdzić wartość ciągów w kominach i wentylacji za pomocą urządzenia o nazwie Anemometr łopatkowySądzę, że mistrzowie kominiarscy powinni mieć takie urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.06.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 Mam taki anemometr firmy Conrad Electronic i wg. mnie do tych celow sie nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.06.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 pitbullA jak to działa? Jest tam jakieś śmigiełko, czy co? I co mierzy? Różnice ciśnień, czy prędkość przepływu powietrza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 27.06.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 Sa 3 malutkie czasze, mierzy ilosc obrotow i przelicza na predkosc wiatru w roznej skali (lacznie z Bouforta). Zakres 0,4 m/s-40 m/s. Ale trzeba to wlozyc w przewod i musialby pracowac w pozycji poziomej a zalecana jest pionowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.06.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2003 Skoro to urządzenie mierzy prędkość wiatru, to chyba się nie nadaje do pomiaru ciągu w kominie (ono może tylko stwierdzić, że ciąg jest, ale to samo można stwierdzić fajką z tytoniem kapitańskim, albo zapalniczką ). Bo np. producenci kotłów CO podają wymagany ciąg spalin w [Pa] (w pascalach), a to jest jednostka ciśnienia, a nie prędkości powietrza, na chyba, że są jakieś wzory na przeliczenie prędkości powietrza na różnicę ciśnień w kominie (pomiędzy wlotem i wylotem z komina)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts