Gagata 07.05.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Mam sporo ziemi na wsi i myslę całkiem poważnie o własnym minibrowarku..Ale jakkolwiek znawców prowadzenie winnicy i produkcji wina jest sporo to w tym temacie cięzko o praktyków..Choć piwko luuuubiiiiiiiiimyyyyy A potrzebuję nabyć najpierw nieco wiedzy teoretycznej.... Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 ...Pomóżcie! oczywiście Piwo domowe Wielu amatorów piwa nie wie,że u siebie w domu można zrobić łatwo, szybko i tanio bardzo smaczne i ładne musujące piwo. Jako surowca używamy specjalnych "podpiwków" czyli ziaren jęczmiennych prażonych i przemielonych. (Zamiast "podpiwka" możemy użyć kawy słodowej - zbożowej). Kupujemy paczkę kawy słodowej (pół kg) zawierającej prażone w całości ziarna jęczmienia (jesli nie mamy własnego jęczmieia) Wsypujemy jedną szklankę do rondla, dodajemy 4-5 łyżeczek od kawy cukru i zalewamy dwoma litrami wody zimnej. Rondel najlepiej emaliowany, stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy płyn przez godzinę. Następnie wsypujemy garść chmielu i gotujemy na wolnym ogniu przez dalsze pół godziny. Dolewamy tyle wody ile się wygotowało i płyn ostudzamy - przedtem przygotowujemy "matkę"drożdżową. W tym celu rozrabiamy 5g drożdży prasowanych letną wodą. Gdy drożdże "ruszą" wlewamy je do ostudzonego płynu i od razu przez rzadki filtr (muślin) ściągamy piwo do butelek. Najwygodniej użyć butelek z porcelanowym zamknięciem.(UWAGA ostrożnie używać butelek jednorazowych są za słabe PĘKAJĄ). Piwo pod wpływem drożdży fermentujew butelkach, wytwarza gaz i pieni się jak piwo z browaru. Po jednym, najwyżej po dwóch dniach, piwo jest zdatne do użytku. Przez pierwsze 12 godzin trzymamy je w cieple, po czym należy je przenieść w chłodniejsze miejsce. przepis na podstawie książki wg Widolda Perkowicza smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 07.05.2007 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 No tak..dziękuję Brzozo.. świetny przepis..Jak zwykle można na Ciebie liczyć. Ale to nie jest własny browar o którym myślałam Miał być MINI a jest ... ?? I po co mi ta ziemia wokół domu do tego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 07.05.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Cześć !Zacznij od strony http://www.wino.org.pl Znajdziesz tam najlepsze forum dyskusyjne traktujące o uprawie winorośli i wyrobie win, wódek i miodów. Jest tam również dużo entuzjastów piwa, kilku z naprawdę imponującą wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 07.05.2007 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Jerry-Mc - dziekuję Ci bardzo! Idę tam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 07.05.2007 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 No ale wielkiego odzewu to nie ma... no tak, skoro za 3 zł mozna mieć dobre piwko to po co zaraz cały browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 07.05.2007 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Jerry-Mc - idąc za Twoją sugestią niechcący znalazłam: http://www.piwo.org/ Ale już jutro tam zajrzę, bo dziś oczy się zamykają po ... całodziennym wypełnianiu wniosku o dopłaty obszarowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 05.06.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Ale jakkolwiek znawców prowadzenie winnicy i produkcji wina jest sporo to w tym temacie cięzko o praktyków..Choć piwko luuuubiiiiiiiiimyyyyy A potrzebuję nabyć najpierw nieco wiedzy teoretycznej.... Pomóżcie! Polecam też stronę http://www.browamator.pl Swego czasu kupiłam w sklepie Browamatora w Warszawie zestaw do robienia piwa z brew-kitu w prezencia dla mojego chłopa, ale jeszcze nie został nawet wypróbowany Byłam też na pokazie - to grupa pasjonatów, którzy chętnie dzielą się wiedzą. Cześć robi prostymi metodami ( z brew-kitów), a niektórzy to tak od Adama i Ewy, ze słodu itp. Pozdrawiam zielony_listek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 08.06.2007 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 zielony_listek dzięki:-) byłam na tej stronce, mam ja nawet jako startową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 10.10.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Jeden z lepszych wątków jaki spotkałem na forum... Z chęcią wybiorę się degustacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 10.10.2007 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Z chęcią zaproszę jak...juz będzie po co ! Ale złapałam kontakt z paroma osobami ktore w tym siedzą ( ) i mam sie kogo radzić w temacie..tylko na razie ten temat trafił na dno kupki - budowa nas zdominowała oraz zmonopolizowała (nome omen ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 10.10.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Bracie Piwny, ..co do minibrowaru ( jeśli mamy na myśli to samo ) to na użytek własny jest to przestrzelona inwestycja, albowiem z tego co wiem najmniejszy model przeznaczony jest na przerób kilkuset litrów w profesjonalnym sprzęcie ( już nawet nie mówię o kosztach ). Wniosek ? .. albo masz duuuuuuuuuuuuuuuuużo znajomych, albo wyszynk jakowyś zamiarujesz otworzyć z jadłem przednim coby o takim ustrojstwie myśleć poważnie .... Na skalę chałupniczą ( 20 literków pifka ) warto kopnąć się do sieciowców : Praktiker, Obi, etc. i zakupić starter za chyba 2 stówki Pzdr J PS .. sam osobiście jestem szczęśliwym posiadaczem profesjonalnego nalewaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 11.10.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Przypuszczam...że zamiar autora było dociec, czy są jakieś możliwości "domowe"...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.10.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 ... niektórzy mają spore możliwości "domowe" J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.10.2007 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Chodzi mi o PRAWDZIWE piwo a myślę o mini broawarze (to jest dość częste w niektórych krajach i baaardzo miłe - co wioska to inny minibrowarek z innym, lokalnym piwkiem) bo rozkręcam cos w rodzaju agro-eko-turystyki i ucieszyło by to chyba moich Gośći ??? Ale inną sprawą sa formalności - co zrobic aby sprzedawac taki własny lokalny SPECJAŁ "na prawo"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.10.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Chodzi mi o PRAWDZIWE piwo a myślę o mini broawarze (to jest dość częste w niektórych krajach i baaardzo miłe - co wioska to inny minibrowarek z innym, lokalnym piwkiem) bo rozkręcam cos w rodzaju agro-eko-turystyki i ucieszyło by to chyba moich Gośći ??? Ale inną sprawą sa formalności - co zrobic aby sprzedawac taki własny lokalny SPECJAŁ "na prawo"... oooo człowieku....to byś się rzucił... Koncesje na: produkcję alkocholu, na sprzedaż alkocholu...kontrole, inspekcje sanitarne, banderole (US)....pewnie...wszystko do załatwienia....ale czy warto na twoją skalę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 12.10.2007 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 no pewnie nie więc... więc jak to w Polsce - przepisy przepisami a zycie zyciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.10.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Chyba, że są regulacje stanowiące o produkcji na własne potrzeby...być może jest coś takiego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.10.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 ...bez przesadyzmu... jak już chcesz agrocośtam prowadzić to wyszynk na niskoprocentowy alkohol załatwisz sobie bez problemu, gorzej z własną produkcją, bo to akcyza, podatki, etc.. Z drugiej strony minibrowary funkcjonują już w wielu miejscach i nie jest to jakieś nadzwyczajne zjawisko. Próbuj, chętnie wpadnę na degustację ZPP J Popatrz tutaj : http://www.grason.pl http://www.1-cube.pl a tu masz całą technologie w skrócie http://www.elint.pl a może zerkniesz pod kreskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 12.10.2007 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Jerzysio dzieki:-). pozaglądam w te linki. A pod kreskę zajrzałam, jestem za, oby tylko nie skończyło się POD KRESKĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.