Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własny MINI-BROWAR - czy ktoś ma doświadczenie lub wiedzę??


Gagata

Recommended Posts

Mam sporo ziemi na wsi i myslę całkiem poważnie o własnym minibrowarku..Ale jakkolwiek znawców prowadzenie winnicy i produkcji wina jest sporo to w tym temacie cięzko o praktyków..Choć piwko luuuubiiiiiiiiimyyyyy :D

A potrzebuję nabyć najpierw nieco wiedzy teoretycznej....

Pomóżcie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Pomóżcie!

 

oczywiście :D

 

 

Piwo domowe

 

 

 

Wielu amatorów piwa nie wie,że u siebie w domu można zrobić łatwo, szybko i

tanio bardzo smaczne i ładne musujące piwo.

Jako surowca używamy specjalnych "podpiwków" czyli ziaren jęczmiennych prażonych i przemielonych.

(Zamiast "podpiwka" możemy użyć kawy słodowej - zbożowej). Kupujemy paczkę kawy słodowej (pół kg) zawierającej prażone w całości ziarna jęczmienia (jesli nie mamy własnego jęczmieia)

Wsypujemy jedną szklankę do rondla, dodajemy 4-5 łyżeczek od kawy cukru i zalewamy dwoma litrami wody zimnej.

Rondel najlepiej emaliowany, stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy płyn

przez godzinę. Następnie wsypujemy garść chmielu i gotujemy

na wolnym ogniu przez dalsze pół godziny.

Dolewamy tyle wody ile się wygotowało i płyn ostudzamy - przedtem przygotowujemy "matkę"drożdżową. W tym celu rozrabiamy 5g drożdży prasowanych letną wodą. Gdy drożdże "ruszą" wlewamy je do ostudzonego

płynu i od razu przez rzadki filtr (muślin) ściągamy piwo do butelek. Najwygodniej użyć butelek z porcelanowym

zamknięciem.(UWAGA ostrożnie używać butelek jednorazowych są za słabe PĘKAJĄ). Piwo pod wpływem drożdży fermentujew butelkach, wytwarza gaz i pieni się jak piwo z browaru. Po jednym, najwyżej po dwóch dniach, piwo jest zdatne do użytku. Przez pierwsze 12 godzin trzymamy je w cieple, po czym należy je przenieść w chłodniejsze miejsce.

 

przepis na podstawie książki wg Widolda Perkowicza

 

smacznego :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
Ale jakkolwiek znawców prowadzenie winnicy i produkcji wina jest sporo to w tym temacie cięzko o praktyków..Choć piwko luuuubiiiiiiiiimyyyyy :D

A potrzebuję nabyć najpierw nieco wiedzy teoretycznej....

Pomóżcie!

Polecam też stronę http://www.browamator.pl

Swego czasu kupiłam w sklepie Browamatora w Warszawie zestaw do robienia piwa z brew-kitu w prezencia dla mojego chłopa, ale jeszcze nie został nawet wypróbowany :-(

Byłam też na pokazie - to grupa pasjonatów, którzy chętnie dzielą się wiedzą. Cześć robi prostymi metodami ( z brew-kitów), a niektórzy to tak od Adama i Ewy, ze słodu itp.

 

Pozdrawiam

zielony_listek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...

Bracie Piwny,

 

..co do minibrowaru ( jeśli mamy na myśli to samo :wink: ) to na użytek własny jest to przestrzelona inwestycja, albowiem z tego co wiem najmniejszy model przeznaczony jest na przerób kilkuset litrów w profesjonalnym sprzęcie ( już nawet nie mówię o kosztach ).

Wniosek ?

.. albo masz duuuuuuuuuuuuuuuuużo znajomych,

albo wyszynk jakowyś zamiarujesz otworzyć z jadłem przednim :D

coby o takim ustrojstwie myśleć poważnie ....

 

Na skalę chałupniczą ( 20 literków pifka ) warto kopnąć się do sieciowców :

Praktiker, Obi, etc. i zakupić starter za chyba 2 stówki

 

Pzdr

J

 

PS

 

.. sam osobiście jestem szczęśliwym posiadaczem profesjonalnego nalewaka :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o PRAWDZIWE piwo a myślę o mini broawarze (to jest dość częste w niektórych krajach i baaardzo miłe - co wioska to inny minibrowarek z innym, lokalnym piwkiem) bo rozkręcam cos w rodzaju agro-eko-turystyki i ucieszyło by to chyba moich Gośći 8) ??? Ale inną sprawą sa formalności - co zrobic aby sprzedawac taki własny lokalny SPECJAŁ "na prawo"... :roll: :-?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o PRAWDZIWE piwo a myślę o mini broawarze (to jest dość częste w niektórych krajach i baaardzo miłe - co wioska to inny minibrowarek z innym, lokalnym piwkiem) bo rozkręcam cos w rodzaju agro-eko-turystyki i ucieszyło by to chyba moich Gośći 8) ??? Ale inną sprawą sa formalności - co zrobic aby sprzedawac taki własny lokalny SPECJAŁ "na prawo"... :roll: :-?

 

oooo człowieku....to byś się rzucił...

Koncesje na: produkcję alkocholu, na sprzedaż alkocholu...kontrole, inspekcje sanitarne, banderole (US)....pewnie...wszystko do załatwienia....ale czy warto na twoją skalę??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...bez przesadyzmu...

jak już chcesz agrocośtam prowadzić to wyszynk na niskoprocentowy alkohol załatwisz sobie bez problemu, gorzej z własną produkcją, bo to akcyza, podatki, etc..

Z drugiej strony minibrowary funkcjonują już w wielu miejscach i nie jest to jakieś nadzwyczajne zjawisko.

Próbuj, chętnie wpadnę na degustację :p

 

ZPP

J

 

Popatrz tutaj :

http://www.grason.pl

http://www.1-cube.pl

a tu masz całą technologie w skrócie

http://www.elint.pl

 

a może zerkniesz pod kreskę :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...