Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie może jest trochę dziwne, ale jak zaczęliśmy sie zastanawiać jak regulować płatności na kwoty rzędu kilkunastu, czy kilkudziesięciu tysięcy złotych w składach budowlanych, to pojawiło sie sporo wątpliwości.

Czy składy przyjmują płatności kartami, co jeśli bierze sie coś bez rachunku, czy wtedy w grę wchodzi tylko gotówka?

Czy można płacić przelewem, np wykonać go drogą elektroniczną z siedziby składu i odrazu odebrać towar?

Czy wogóle składy pozwalają, na takie nowoczesne fanaberie, czy uznają tylko gotówkę?

Jak to wygląda w praktyce?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/78303-pytanie-do-buduj%C4%85cych-jak-p%C5%82aciecie-za-materia%C5%82y/

Witaj.

Ja płacę przelewem na konto składu.Skład wystawia mi fakturę "proforma".W przeciągu tygodnia po przelewie przyjeżdża towar.

Czy wogóle składy pozwalają, na takie nowoczesne fanaberie, czy uznają tylko gotówkę?

Jak to wygląda w praktyce?

Wszystko jest do ustalenia z danym skłądem budowlanym - ja płacę zawsze gotówką bo nie wydaję jednorazowych kwot większych niż 10 000 jednak widziałem już kilkakrotnie jak sprzedawca umawiał się na płatność w formie przelewu.

najlepiej podjedz na skład i dowiedz sie od nich co preferuja

ja np. na jednym ze składów biore towar na wz- ke i placę po tygodniu

w innym składzie przedpłata w innym gotówa

Różnie - gotówka, karta, przelew. W sumie do tej pory jednorazowo nie płaciłem więcej niż 10 000...

Ostatnio gotówka, bo pobliski skład się wyemancypował i przy płatności kartą dolicza 3% haracz.

Różnie - gotówka, karta, przelew. W sumie do tej pory jednorazowo nie płaciłem więcej niż 10 000...

Ostatnio gotówka, bo pobliski skład się wyemancypował i przy płatności kartą dolicza 3% haracz.

Przy czym robi to niezgodnie z prawem..

Spotkałem sie z takim czymś że padało pytanie czym płace gotówka/karta jak karta to upust był mniejszy. Szybko obliczyłem ze bardziej opłaci sie podjechac do bankomatu :)

Spotkałem sie z takim czymś że padało pytanie czym płace gotówka/karta jak karta to upust był mniejszy. Szybko obliczyłem ze bardziej opłaci sie podjechac do bankomatu :)

to wynika z prowizji jaką posiadacz terminala płaci firmie obsługującej karty (głównie Polcard) - nie opłaca się realizowac małych kwot, ale powyżej chyba 50 pln opłata jest stała.

Płaciłem kartą (kwoty np. 7000), towar był oczywiście od razu do odbioru. Za pierwszym razem trochę się zdziwiłem, bo 10 minut po transakcji zadzwonili z banku z prośbą o potwierdzenie :roll:
Ja płacę głównie gotówką (niektóre składy tylko taką formę płatności akceptują) chociaż gdy wiozłem 17 tyś na cegły w kieszeni - nie było mi zbyt wygodnie :-/ Jednak maksem była płatność za kompletny dach - 30 tyś zł. W składzie powiedziano mi że mogę zapłacić kartą gdyż od jakiejś kwoty płacą taką samą prowizję i wolą taką formę płatności od przelewu.... Transakcja udała się bezproblemowo :-)

Przy stanie surowym placilem gotowka, lub przelewem w kazda sobote (prawie zawsze material mialem juz na budowie). Pozniej placilem na koncu kazdego kolejnego etapu (np. instalacje). Tylko w hurtowni z hydraulika moglem zaplacic karta (ponad 16tys ; nie wplynelo to na wielkosc rabatu - dosc sporego)

pozdrawiam

Konrad

[...] maksem była płatność za kompletny dach - 30 tyś zł. W składzie powiedziano mi że mogę zapłacić kartą gdyż od jakiejś kwoty płacą taką samą prowizję i wolą taką formę płatności od przelewu.... Transakcja udała się bezproblemowo :-)

O matko to co Ty masz za kartę? :o Ja z moją mogę max. 10kzł dziennie wydać.

Co do płatności to ze składu przywozili mi towar na fakturę proforma i się wykonywało :D . Jak zostały jakieś niewykorzystane materiały pytałem: przyjmiecie? - Przyjmiemy. No i wracało. Troche cegły, trochę cementu itp. Pani to wykreślała i już po miesiącu wysyłała mailem pełne zestawienie. Ja wtedy robiłem przelew i wszystko było cacy 8) Ale to był 2005 i 2006 rok.