krettann 07.05.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Ja bym się nie zdecydował na zabudowanie mikrofali, mieliśmy etap, w którym prawie wszystkie posiłki opierały się o mikrofalę - szybko, łatwo ale chyba nie do końca zdrowo - a jak zabudujesz to już na dłuższy czas zostanie - my w nowym domu chcemy jakoś unikać tego typu urządzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 07.05.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 hmm.. wszystko jest dla ludzi trzeba tylko umiejętnie i z umiarem korzystać a co znaczy wg Ciebie "tego typu urządzeń" ? mikrofala jest świetnym wynalazkiem, jeśli chce się szybko coś podgrzać np. obiad po przyjściu z pracy nie wiem dlaczego miałoby to być dużo mniej zdrowe niż przysłowiowe "odsmażenie" obiadu na patelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krettann 07.05.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 hmm.. wszystko jest dla ludzi trzeba tylko umiejętnie i z umiarem korzystać a co znaczy wg Ciebie "tego typu urządzeń" ? mikrofala jest świetnym wynalazkiem, jeśli chce się szybko coś podgrzać np. obiad po przyjściu z pracy nie wiem dlaczego miałoby to być dużo mniej zdrowe niż przysłowiowe "odsmażenie" obiadu na patelni cały błąd leży w prostocie podgrzanie na patelni to kilka czynności więcej mi chodzi głównie o to, że mikrofala przyzywczaja i czasami zamiast ugotować coś zdrowego samemu z lenistwa odgrzewa się jakieś gotowe dania bez wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 07.05.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 zamiast ugotować coś zdrowego samemu z lenistwa odgrzewa się jakieś gotowe dania bez wartości No to ugotuj cos zdrowego w wiekszej ilości i odgrzewaj w tej mikrofali. Ja gotuje na 3 dni do przodu - odgrzewamy w mikrofali, ale nie wszystko, np. kotlety schabowe robia się twarde jak podeszwa, ale inne potrawy o key. Np. gołąbki w pare minut, a w piekarniku 40 minut ! To oszczędnośc czasu. Nie kupuje i nie odgrzewam badziewia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 07.05.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Mikrofala nie należy do najzdrowszyxch urządzeń i nie chodzi tu tylko o jakość jedzenia po podgrzaniu, ale również o fale, które w trakcie pracy urządzenia wcale nie zostają zamknięte wyłącznie w tym pudełeczku. Ja akurat nie mam mikrofali i pewnie nie będę miala, bo jakoś nie jestem jej pasjonatką, ale są tacy co życia sobie juz bez tego nie wyobrażają. Kiedy byłam w ciązy z pierwszym dzieckiem, znajomy poiwedzial nam, że koniecznie musimy sobie kupić mikrofalówkę, bo wygotowywanie butelek, podgrzewanie słoiczków... itp. Po prostu - nie da się dziecka wychować bez mikrofali - tak powiedział. Dzięki Bogu drugie ma juz półtora roku. A pierwsze w ogóle nie wiedziało do czego służy butelka ze smoczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 08.05.2007 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 WitamNa jakiej podstawie twierdzisz, że fale wydostają się poza mikrofale? Gdzieś czytałem opracowanie gdzie robiono pomiary mikrofalówek i okazało się że nawet te tanie i stare modele nie przepuszczały mikrofal na zewnątrz. Więc uważam je za stosunkowo bezpieczne urządzenia. A tak przy okazji to rozumiem że taki wynalazek jak telefon komórkowy jest dla ciebie czymś całkowicie obcym (nie posiadasz, nie używasz i nigdy nie chcesz mieć z nim doczynienia) bo to taki niezdrowy przedmiot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 08.05.2007 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 hmm.. nie można wydaje mi się przesadzać w żadną ze stron, oczywiście jak w każdym przypadku można poprostu nie chcieć posiadać mikrofali i już, po co do tego dorabiać całą teorię... długo mikrofali nie posiadałam, ze względu na to, że nie była mi poprostu potrzebna w domu, ale teraz kiedy oboje z mężem pracujemy długo, uważam że spełnia swoją rolę, chociażby właśnie podgrzanie obiadu po powrocie z pracy, szybko i bezboleśnie, a ja nie muszę spędzać masy czasu na pilnowaniu garów... nie gotuje gotowych potraw w mikrofali, nie jem badziewia, służy mi li tylko i jedynie do szybkiego przygotowania posiłków które mam już gotowe... i jest super z tym promieniowaniem/wydostawaniem się mikrofal, to też rózne opinie słyszałam, tak jak w przypadku telefonów komórkowych i raka wszystko jest dla ludzi, nikt mi nie karze kiedy mikrofala jest włączona siedzieć przy niej z nosem przy szybce... ps przypomniał mi się jeszcze jeden plus mikrofali, rozmrażanie różnych potraw, mięs itd... nie zawsze pamiętam, żeby coś wyciągnąć z zamrażarki i zostawić do rozmrożenia, żeby po powrocie zrobić coś pysznego a teraz poprostu nie muszę zaprzątać sobie tym głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 08.05.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Korzystam z zabudowanej od lat. Codziennie podgrzewają w niej dzieciaki mleko z lodówki, ja ryż i kasze do obiadu, i oczywiście jako rozmrażarkę , czasem odgrzewam jedną porcją całego obiadu - bo trzeba szybko. Jadamy raczej zdrowo, w micro nie gotuję, bo jest dla nas niesmaczne. Fale ponoć są dużo gorsze w komórce i to prosto wycelowane w łepek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 08.05.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 miol nie podam ci konkretnych badań, bo gdzies toi kiedyś wyczytałam i tyle wiem. Przecież nie napisałam, że korzystanie z tego to głupota. Mnie mikrofala jest niepotrzebna i świetnie się bez niej obchodzę. A jeśli to prawda z tymi falami, to po co dodawać sobie do życia jeszcze jedno szkodliwe urządzenie? skoro mnie ono jest niepotrzebne. Pole elektromagnetyczne wytwarzają też kable w ścianie, a bez prądu nie da się żyć. Przytoczyłam historyjkę z mojego życia i jak widać są ludzie dla których mikrofala to urządzenie bez którego nie da się obejść, i są tacy dla których jest zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 08.05.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 są też ludzie którzy potrafią się bez niej obejść, ale wolą ułatwić sobie życie niekoniecznie trzeba od razu dzielić ludzi na tych co "nie mogę bez mikrofali żyć", i na tych "dla których jest zbędna"... są też jak we wszystkim odcienie szarości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 08.05.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Mikrofalę dać w prezencie wrogowi Nie mam i mieć nie będę Za darmo bym nie chciał nawet tej z ,,najwyższej" półki brrr Zdrowie ważniejsze od wygody. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 08.05.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 ja tez jestem zwolenniczką szybkiego podgrzewania w mikrofali ale to prawda, że urządzenie to sieje szkodliwymi falami dookoła sprawdziliśmy z mężem specjalnym urządzeniem do pomiarów, fale były tak samo silne przy samej mikrofali co i 3 metry dalej trochę mnie to przeraziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 08.05.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 a bo to panocku diabeł jakis w tem pudełecku. I takimi promieniami nas razi, a kysz... dawno nie było takiego zabawnego wątku bo już był, tylko wszyscy zapomnieli najlepsze to jest to "specjalne urządzenie do pomiarów" - wybacz izat... http://manu.dogomania.pl/emot/tiiiwiii.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 09.05.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 nie wiem co w tym zabawnego .....ale pośmiać się możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 09.05.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 a ciekawe czy ktoś takim specjalnym urządzeniem mierzył np. promieniowanie z telefonu komórkowego, albo z komputera... to tak dla żartu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 09.05.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 izat, Włodek W, krettann - ja sądziłem, że temat został już w ubiegłym stuleciu rozpoznany Co do takiego "specjalnego urządzenia", to sie raz z tym spotkałem u mojego kuzyna pod Wa-wą, w sąsiedztwie domu rzeczonego stoi stacja trafo i sobie chłop chciał zmierzyć. Natężenie pola elektromagnetycznego oczywiście Nie sądzę, żeby owe, którym mierzyłaś z małżonkiem było urządzeniem do pomiaru mikrofal. No chyba żeby... Nie wiem, jaką moc posiada mikrofalówka, bo sam nie posiadam (jest planowana), ale zaręczam, że w pracy mam do czynienia z urządzeniami emitującymi mikrofale o takiej mocy, że jakby ją odpowiednio ukierunkować, to zagotowałyby wannę wody pewnie w minutę A pracuję już dobre 25 lat, mam ładne dzieci, każde z jedną głową, dwiema rączkami i nóżkami. Ludziska - spoko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 09.05.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 ale napewno masz wrzody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazbyszek 09.05.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 My też mamy mikrofalkę, ale używam jej tylko do rozmrażania produktów. Kiedyś wpadły mi w ręce jakies badania, no i nie raz słyszałam o tym promienowaniu - wiec staram się i tak jak najmniej ją uzywac. Dzieci i kobiety w ciąży powinny bezwarunkowo unikać przebywania blisko niej podczas jej działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 09.05.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 no tak... no i w kółko macieju szkodliwe promieniowanie... " Ponieważ jednak energia niesiona przez fale mikrofalowe jest nieduża - powoduje ona jedynie rotację tych cząsteczek w zmiennym polu elektrycznym bez zmiany ich struktury chemicznej (nie zrywa żadnych wiązań chemicznych). Upraszczając: fale mikrofalowe nie zmieniają budowy chemicznej białek, cukrów, tłuszczów, witamin - czyli tego, co generalnie buduje ludzki organizm. Jest to bardzo istotna informacja dla wystraszonych użytkowników kuchenek mikrofalowych: wbrew licznym mitom jakie narosły wokół jedzenia "z mikrofali" - nie jest ono ani "zmutowane", ani trujące czy też bezwartościowe. Jest jedynie podgrzane. A skąd się bierze owo ciepło? Jest spowodowane polaryzacją cząsteczek wody zawartych w danym przedmiocie (np. potrawie). Energia fali zamieniana jest na energię cieplną wytwarzaną podczas tego procesu. Ciepło następnie jest rozprowadzane po przedmiocie równomiernie na zasadzie wyrównywania temperatur." ech... no i stojąc blisko kuchenki możemy się nieźle podgrzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 09.05.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Teraz nie mam i nie chciałam mieć, bo ja mało modna jestem.., lubię długo gotować ale miejsce w nowym domu na mikrofalę jednak przygotowałam. Nie wiem poddałam się reklamom czy cos w tym rodzaju... A w ogóle to ja życie uważam za nie zdrowe. Pomimo tego mam zamiar dożyć 100!!! Tak na przekór wszystkiemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts