Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mikrofala - nie, dziękuje :)

krettann

Recommended Posts

Zdrowie ważniejsze od wygody. 8)

A co? Naczytałeś się, że jedzenie z mikrofali jest napromieniowane? Czy może jakieś inne bzdury?

sprawdziliśmy z mężem specjalnym urządzeniem do pomiarów, fale były tak samo silne przy samej mikrofali co i 3 metry dalej

trochę mnie to przeraziło :(

A co to za urządzenie?

to mamy podobnie ;)

mimo że trują wszędzie dookoła, alergie plenią, stonkę zrzucają... a nie stonka to inna bajka ;) to ja też mam zamiar na przekór dożyć sędziwego wieku,

w domu przy kominku bedę sobie siedzieć i szatańsko chichotać z faktu że się nie dałam ;)

No wlasnie! :p :wink:

Kuchnia mikrofalowa jest dla mnie niezastąpiona. Służy nam do podgrzewania rano mleka, do rozmrażania pieczywa na śniadanie ( mamy mikrofalę z piekarnikiem i dzięki temu pieczywo wychodzi chrupkie i świeże z piekarni ), mięsa na obiad, robienia popcornu. Można w nie szybko podgrzać obiad itp...Nie rozumiem dlaczego przygotowywanie w niej posiłków miałoby być niezdrowe... :o To już raczej podsmażanie i odsmażanie na patelni nie służy zdrowiu...

A jeśli chodzi o same fale...nikt chyba nie wkłada głowy do środka przy włączonej mikrofali :o ...Być może jakaś część fal dociera na kilka mm poza drzwiczkami...i tyle...

Jak zwykle...należy zachować zdrowy rozsądek...i nie wikłać się w dyrdymały wyssane z palca...Inaczej można wpaść w obłęd...niezdrowa woda, szkodliwe promieniowanie, wszechogarniające drobnoustroje, alergeny, hałas...

o właśnie to ja upiekę swoją pieczeń w tej mikrofali,

jak robisz popcorn w mikrofali?

bo mój mąż próbował różnych sposobów domowych,

włącznie ze nadtopieniem pojemnika platykowego ;)

i nic satysfakcjonującego nie wymyślił

jakis patent, czy gotowiec może?

pozdrawiam długofalowo lub micro jak kto woli ;)

Ja popcorna robie na patelni - mam taka duza, wysoka z przykrywka. Nalewam troche oleju i dobrze podgrzewam, potem na to kukurydze i czekam az zacznie strzelac. :wink: Czasami potrzasam patelnia aby sie nie przypalalo - aby sie przemieszalo. Potem jak juz wszystko jest gotowe sole i juz jest.... I jest dobrze. Prymitywna metoda co prawda, ale dziala. :lol:

Hej dzięwczęta :) Aby zrobić popcorn w mikrofali należy kupić taki już specjalnie pakowany (płaskie opakowania, znajdziecie na dziale chrupek, nasion itp.). Kosztuje ok. 2 zł, wkładamy w opakowaniu do mikrofali na 3-4 min. popstryka i gotowe! :) Jest super: cieplutki i pachnie jak w kinie (nie czuć tego tłuszczu) :) W dodatku są dostępne w różnych smakach: oczywiście solony, masłowy, paprykowy... Polecam! To nasz niedawne odkrycie :)

• 3 weeks później...