Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ukraińcy i inni bracia

Gość

Recommended Posts

Witam.

Jeśli pewni i sprawdzeni to polecam. Ja miałem takich. Robią wszystko i z doskonałą jakością. Fundamenty, murują, kleją, więźby stawiają, dachy kryją wylewki robią. Trzeba im tylko zapewnić noclegi. Pracują od 5:00 do 21:00 i biorą połowę tego co nasi.

Ale: ryzyko (w przypadku wypadku jesteś udupiony), jeszcze raz ryzyko (zatrudnianie na czarno obcokrajowców), no i naszą gospodarkę okradasz...

Sam zdecyduj.

Powodzenia.

Sebastian.

• 4 weeks później...
ArtMedia - na czym polegają problemy w przypadku wypadku - czy możesz nieco rozwinąć problem. Wydaje mi się, że głównym "udupionym" będzie kierownik budowy, ale... ?

Wystarczy aby kierownik budowy zapisal na poczatku swojej pracy w dzienniku budowy ze bierze odpowiedzialnosc tylko za ludzi zatrudnionych przez jego firme i wtedy odpowiedzialnosc spada na inwestora. Bardzo glupi musi byc kierownik aby takiego wpisu nie dokonac i za kilka groszy ponosic skutki prawne. Uczmy sie wspolnie a dziennik traktujmy jak najwazniejszy dokument na budowie bo takim jest a wpisujmy tam rozne sprawy i bronmy sie przed odpowiedzialnoscia dotyczy to dwoch stron na budowie inwestora oraz wykonawcy/kierownika budowy/.

U mnie też będą robili ukraińcy. Są sprawdzeni (budowali u szwagra). Budują szybko, tanio, czysto, bardzo dokładnie (widziałam jak obkładaja dom z klinkieru a to trzeba robić czyysto)

Wystarczy polskiemu robotnikowi powiedziec co trzeba zrobic i jak a zatrudnianie obcokrajowcow nie jest potrzebne. Stawki sa obecnie tak niskie ze ryzyko wypadku wcale sie nie kalkuluje

• 1 month później...