Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile ma kosztować ogrodzenie?

Recommended Posts

Witam. Jestem trochę świeży w temacie, więc proszę o wyrozumiałośc, jeśli pytanie jest "zielone". (Trochę przeszukałem forum, ale nie uzyskałem odpowiedzi, nie obrażę się jesli zamiast dania odpowiedzi, ktoś mnie po prostu nakieruje na już istniejącą dyskusję.

Otóż robię ogrodzenie - fragment przed domem. Na razie podmurówka obłozona kamieniem. Jest tego z 25 metrów długości, podmurówka wysoka może na pół metra, oraz ścianka z pustaków 2x2 metry. Przy okazji trzeba było trochę wyburzyć balustradke przy schodach, wyrównać kilkanaście metrów kwadratowych terenu (podsypać) i wyłożyć tyleż kostką brukową. Do tego jeszcze mała altanka z tegoż ogrodzenia na kosz na smieci. Fachowcy policzyli sobie za to 32 tys. zł. Trochę mi szczęka opadła, bo za niewiele większą kasę mieszkanie ostatnio kupiłem. Podobnoż materiały 20 kawałków a robocizna 12.

Czy ktoś mi doradzi?

:roll:

• 3 weeks później...

Witam,

Historia mojego ogrodzenia wygladała tak:

- wykonanie pomurówki z betonu + osadzenie słupków stalowych - 45,00 PLN/mb + 50 PLN za płytę betonową altanki śmietnkowej

- murowanie klinkieru - 2,00 PLN/szt. (górna stawka)

Robocizna wyniosła mnie 4800,00 PLN

Teraz czeka mnie zamawianie przęseł, furtek, bramy.

Jeżeli chodzi o Twoje ogrodzenie to Panowie chyba trochę przesadzili z robicizną ale zawsze można negocjować

hej,

dwa dni temu dostelm taka wycene

1. Ogrodzenie w skład którego wchodzą:

a) siatka ocynkowana z drutu o średnicy 3mm, oczko 60x60mm, wys. 150cm

b) słupek ogrodzeniowy z rury o średnicy 52mm, dł. 225cm, pomalowany

antykorozyjną farbą podkładową z przyspawanym daszkiem oraz mocowaniami na

podmurówkę prefabrykowaną

c) poddmurówka prefarbykowana o dł. 250cm, wys. 25cm

d) akcesoria: linka stalowa ocynkowana rozciągnięta w trzech miejscach,

napnacze, zaciski, podpory

Cena za mb ogrodzenia: 51zł brutto

2. Przęsła wypełnienie profil 20x20 zakończony grotem, poprzeczka z

podwójnego obustronnie spawanego płaskownika, wys. 150cm, słupki z

kształtownika 60x60x3, dł. 215cm, pomalowane antykorozyjną farbą podkładową

z przyspawanym daszkiem.

Cena zz mb ogrodzenia: 181zł brutto

Cena za mb przęsła: 151zł brutto

3. Przęsła wypełnienie sztacheta olchowa, wys. 150cm, zamocowane na

poprzeczce z profilu 50x30, malowane drewnochronem, słupki z kształtownika

60x60x3, dł. 215cm, pomalowane antykorozyjną farbą podkładową z

przyspawanym daszkiem

Cena za mb ogrodzenia: 179zł brutto

Cena za przęsła: 149zł brutto

pozdr

pawel

Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Tam jeszcze trochę było robót ziemnych i zrywanie oraz ponowne układanie kostki brukowej. W sumie za robociznę pokazali mi kosztorys na 14. tys. Ale znegocjowałem do 12 tys., bo tyle też na początku mówili... A materiały jeszcze nie policzone...

• 3 months później...
A nie znacie firmy z okolic warszawy która postawiłaby płot sztachety na podmurówce plus furtka i zwykła ręcznie otwierana brama? Mam 35 mb i dostalem wycene - ok 12 tys zl. Za wszystko czyli ogrodzenie brame i furtke. Z tego samo ogrodzenie to ok 10 tys czyli prawie 300 zl za metr. Nie bardzo mam z czym porownac bo nie znalazlem tu cen za taki plot (20 cm podmurowki i sztacheta 170 cm). Ale wydaje mi sie cholernie drogo. A może ceny już tak poszybowały?

• 2 weeks później...

Wczoraj dostałem ofertę na ogrodzenie:

70 zł/mb sama robocizna - kopanie (40 cm w ziemię), podmurówka (wychodzi 30 cm nad ziemię), słupki (betonowane głębiej), naciągnięcie siatki (150 cm). Do tego ekipa ma trochę roboty z wykarczowaniem krzaków na działce. Ogrodzenie ma w sumie 160 mb. Drogo to czy tanio?

A nie znacie firmy z okolic warszawy która postawiłaby płot sztachety na podmurówce plus furtka i zwykła ręcznie otwierana brama? Mam 35 mb i dostalem wycene - ok 12 tys zl. Za wszystko czyli ogrodzenie brame i furtke. Z tego samo ogrodzenie to ok 10 tys czyli prawie 300 zl za metr. Nie bardzo mam z czym porownac bo nie znalazlem tu cen za taki plot (20 cm podmurowki i sztacheta 170 cm). Ale wydaje mi sie cholernie drogo. A może ceny już tak poszybowały?

Za 10 tys moge wykonac ogrodzenie.

Sztachetki olszowe zaokrąglone,strugane dwustronnie,lecz wysokośc 150cm,szerokość 7cm.

Lakier Pana.

• 2 weeks później...
ja robiłam ogrodzenie z 3 stron domu.88m.Kupiłam gotowe elementy u Jonca, czyli 2,5 metrowe krawęzniki, łączenia do słupków, słupki.Koszt materiału to ok 3 tys, a robocizna 30 zł/m2.ich zadaniem było wykopac pod krawezniki, osadzic słupki, zalac je betonem, naciągnąć siatkę, pomalowac słupki.Zrobili super i..posadzili mi 20 drzewek za darmo.