maaly2006 07.05.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Witam !!! Na działce, która jeszcze jest własnością mojej babci a będzie przepisana na moich rodziców, znajduje się wciąż używane nawierzchniowe przyłącze energetyczne w złym stanie (4-y przewody dociągnięte do budynku, licznik wewnątrz domu). Chcielibyśmy je wymienić a licznik umieścić na zewnątrz budynku ew. w ogrodzeniu. Czy trzeba płacić za nowe przyłącze, w jaki sposób uniknąć wysokich kosztów ??Czy babcia ze względu na swój wiek (76 lat) może mieć jakąś ulgę ?? Przyłącze musi być nawierzchniowe ponieważ linia energetyczna przebiega po drugiej stronie drogi asfaltowej. pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 24.05.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Nie wiem jak robia inne firmy, ale wczoraj bylem w STOEN wlasnie w identycznej sprawie i okazalo sie ze jesli jest na posesji przylacze to zmiana jego na inne wiaze sie z poniesieniem rzyczywistych kosztow, w przypadku o ktory ja sie pytalem kabel energetyczny biegnie wzdluz dzialki a obecnie dom ma linie napowietrzna ze slupa oddalonego o ok 30 m. Facet powiedzial ze to koszt okolo 15 tys zl. !!!!zaskoczyl mnie tym na maxa , i pytam jak to mozliwe skoro jest przydzial mocy, kabel doslonie biegnie 0,5 metra od dzialki . No i zaczal mi wyliczac, koszt projektu, jakies uzgodnienia, oplata przylaczeniowa , koszt skrzynki , zlacza , kabla itp. . Krotko mowiac dalem sobie spokoj jak pokazal mi zapis w regulaminie zaakcptowanym przez URE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaly2006 24.05.2007 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 BBBBBBBBBBUUUUUUUUUUUUUUUUUU......!!!!!! No to mnie nie pocieszyłeś, ale dzięki za odzew. Ja niczego się nie mogę dowiedzieć przez telefon, przełączają mnie tylko między sobą. Nie ma to jak porozmawiać osobiście (działka po Babci aż 120 km od Łodzi okolice Radomia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 06.06.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Zakłady mają jakąś politykę wymiany zużytych przyłączy. Sami proponują taką wymianę jak przyjdzie jego kolej. Jak sam się zwrócisz o to to zgodnie z taryfą klient ponosi rzeczywiste koszty ale napewno nie są to takie koszty jak komuś tam powiedzieli. W twoim przypadku robi się tak ,że idziesz do kierownika działu przyłączeń albo rozwoj usieci i mówisz ,że możesz wynieść układ pomiarowy na zewnątrz ale jak ci zmodernizują przyłącze. Zapewne się zgodzą bo zrobią to w ramach remontu zamortyzowanego już przyłącza bez żadnych projektów , uzgodnień itak dalej. Poprostu wpadnie brygada ciachną staer zawieszą nowe podłącą i spadają. Ty zaś musisz przygotować WLZ czyli linię od haka w ścianie do szafki licznikowej i dalej do chałupy. Jest tylko czasem mały haczykJak trafisz nałupio madrych ludzi w ZE to potem się okazuje, że skoro zacząłeś modernizacje przyłącza to musisz teraz dostosować instalacje do obecnych przepisów co wiąże się zawsze z jej wymianą. Zawsze trzeba na początku uzgodnić z ZE tę kwestię czyli zapytać wprost czy czasem nie przyjdzie im do głowy taki pomysł. Jeśl ipowiedzą ,że nie to jedziesz z koksem. Jeśli zaczną się zastanawiać i jąkać to też się zastanówco robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 07.06.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Ty zaś musisz przygotować WLZ czyli linię od haka w ścianie do szafki licznikowej i dalej do chałupy. Na moim terenie mniej więcej tak właśnie to wygląda. Nawet nie bardzo naciskają na wymianę instalacji. Natomiast bezwzględnie wymagane jest uziemienie punktu rozdziału PEN, nawet gdy potem PE jest niewykorzystany, a N jest dalej PEN-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 23.06.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Nie wiem jak robia inne firmy, ale wczoraj bylem w STOEN wlasnie w identycznej sprawie i okazalo sie ze jesli jest na posesji przylacze to zmiana jego na inne wiaze sie z poniesieniem rzyczywistych kosztow, w przypadku o ktory ja sie pytalem kabel energetyczny biegnie wzdluz dzialki a obecnie dom ma linie napowietrzna ze slupa oddalonego o ok 30 m. Facet powiedzial ze to koszt okolo 15 tys zl. !!!! zaskoczyl mnie tym na maxa , i pytam jak to mozliwe skoro jest przydzial mocy, kabel doslonie biegnie 0,5 metra od dzialki . No i zaczal mi wyliczac, koszt projektu, jakies uzgodnienia, oplata przylaczeniowa , koszt skrzynki , zlacza , kabla itp. . Krotko mowiac dalem sobie spokoj jak pokazal mi zapis w regulaminie zaakcptowanym przez URE . u nas to samo brytto 15,000zł chyba ich pogięło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaly2006 19.09.2007 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 RZE Końslie przyznało nam wymianę przyłącza, musimy tylko zapłacić za skrzynkę i zabezpieczenie!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts