adam2007 07.05.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Witam, Pytanie moje brzmi jak się ma do tego rzeczywistość bo słyszałem,że można robić tylko odpisy zwrotu miedzy 7% a 22%,a na razie sama ustawa jest dopiero w podpisie i kasy jeszcze nie zwracają. Czy ktoś już może coś powiedzieć na ten temat z bardziej doświadczonych?Zamierzam zakupić jak najwiecej materiałów do konca tego roku i wybudować jak najwiecej z nich ale czy jeżeli złoże wniosek o zwrot to czy dostane kase ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian253 14.05.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witam! Ja już dostałem, wniosek złożyłem pod koniec 2006r dwa razy musiałem sie pofatygowac do US jedną drobna fakture odrzucili i jeszcze pare rzeczy z innej, ogólnie jestem zadowolony kasa była na koncie pod koniec kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek69 14.05.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Rownież pod koniec 2006 złozyłem wizytę w US. Wszystko było Ok. Pieniadze dostałem pod koniec marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 14.05.2007 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Witam! Ja już dostałem, wniosek złożyłem pod koniec 2006r dwa razy musiałem sie pofatygowac do US jedną drobna fakture odrzucili i jeszcze pare rzeczy z innej, ogólnie jestem zadowolony kasa była na koncie pod koniec kwietnia. Super!!! A czy kolega zbierał skrupulatnie lub czy może kazał na fakturach wpisywać te materiały wg. klasyfikacji PKWiU czy normalnie faktura VAT ,nazwa towaru i wszystko ? Chodzi mi o to jakie informacje mam zbierać przy zakupie aby nie było problemów później? Dzieki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian253 15.05.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Czasami tylko sprawdzałem czy na fakturze jest nr PKWiU ale generalnie to brałem to co mi dali jeśli tego numeru nie ma to też można odliczyć mam siostre księgową i ona mnie rozlicza ja nie jestem tak całkiem wtajemniczony, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 15.05.2007 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Czasami tylko sprawdzałem czy na fakturze jest nr PKWiU ale generalnie to brałem to co mi dali jeśli tego numeru nie ma to też można odliczyć mam siostre księgową i ona mnie rozlicza ja nie jestem tak całkiem wtajemniczony, pozdrawiam Czyli nie muszę na mus brać kalsyfikacji. Dzięki. O to chodziło. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 15.05.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witam! Ja już dostałem, wniosek złożyłem pod koniec 2006r dwa razy musiałem sie pofatygowac do US jedną drobna fakture odrzucili i jeszcze pare rzeczy z innej, ogólnie jestem zadowolony kasa była na koncie pod koniec kwietnia. Super!!! A czy kolega zbierał skrupulatnie lub czy może kazał na fakturach wpisywać te materiały wg. klasyfikacji PKWiU czy normalnie faktura VAT ,nazwa towaru i wszystko ? Chodzi mi o to jakie informacje mam zbierać przy zakupie aby nie było problemów później? Dzieki z góry. klasyfikacji nie musi być ale jak jest to podobno można szybciej załatwić sprawę. Ja nie miałem klasyfikacji na dwa 3 lub cztery materiały. Zadzwoniłem do sprzedawcy i po uzyskaniu klasyfikacji wpisałem ją ręcznie na fakturze z odpowiednią adnotacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 15.05.2007 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Witam! Ja już dostałem, wniosek złożyłem pod koniec 2006r dwa razy musiałem sie pofatygowac do US jedną drobna fakture odrzucili i jeszcze pare rzeczy z innej, ogólnie jestem zadowolony kasa była na koncie pod koniec kwietnia. Super!!! A czy kolega zbierał skrupulatnie lub czy może kazał na fakturach wpisywać te materiały wg. klasyfikacji PKWiU czy normalnie faktura VAT ,nazwa towaru i wszystko ? Chodzi mi o to jakie informacje mam zbierać przy zakupie aby nie było problemów później? Dzieki z góry. klasyfikacji nie musi być ale jak jest to podobno można szybciej załatwić sprawę. Ja nie miałem klasyfikacji na dwa 3 lub cztery materiały. Zadzwoniłem do sprzedawcy i po uzyskaniu klasyfikacji wpisałem ją ręcznie na fakturze z odpowiednią adnotacją. Ok, to nie problem ale jaką adnotację wpisałeś konkretnie na fakturze ? ( mam na mysli to ,aby US się do mnie nie przywalił ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 17.05.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 A wyjasnijcie mi, sa jakiekolwiek specjalne druki do tego odliczenia?Jesli tak, to gdzie je moge znalezc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 18.05.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 na częścnie materiałów nie mam faktur a na częśc jest. Czy składając tylko wybiurczo (budowa domu) nie będą kiedyś chcieli zobaczyc reszty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 18.05.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ja też dostałem po ok. 3 m-ach od złożenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 18.05.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 A wyjasnijcie mi, sa jakiekolwiek specjalne druki do tego odliczenia? Jesli tak, to gdzie je moge znalezc? Ze strony: http://www.podatki.pl/ można pobrać darmowy program do opracowania wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 31.05.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Dziękuję za link, sciągnę sobie program, jest o co powalczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 31.05.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Witam! Ja już dostałem, wniosek złożyłem pod koniec 2006r dwa razy musiałem sie pofatygowac do US jedną drobna fakture odrzucili i jeszcze pare rzeczy z innej, ogólnie jestem zadowolony kasa była na koncie pod koniec kwietnia. gratuluje a skoro juz dostales to na pewno wiesz jak ma wygladac dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji bo przeciez musiales go zlozyc jako zalacznik podziel sie ta wiedza z potrzebujacymi plis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 31.05.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Witam! Ja już dostałem, wniosek złożyłem pod koniec 2006r dwa razy musiałem sie pofatygowac do US jedną drobna fakture odrzucili i jeszcze pare rzeczy z innej, ogólnie jestem zadowolony kasa była na koncie pod koniec kwietnia. gratuluje a skoro juz dostales to na pewno wiesz jak ma wygladac dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji bo przeciez musiales go zlozyc jako zalacznik podziel sie ta wiedza z potrzebujacymi plis Była nowelizacja ustawy i teraz jest niepotrzebny. Wniosek można składać raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 31.05.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Witam! Ja już dostałem, wniosek złożyłem pod koniec 2006r dwa razy musiałem sie pofatygowac do US jedną drobna fakture odrzucili i jeszcze pare rzeczy z innej, ogólnie jestem zadowolony kasa była na koncie pod koniec kwietnia. gratuluje a skoro juz dostales to na pewno wiesz jak ma wygladac dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji bo przeciez musiales go zlozyc jako zalacznik podziel sie ta wiedza z potrzebujacymi plis Była nowelizacja ustawy i teraz jest niepotrzebny. Wniosek można składać raz w roku. dzieki jedna kloda usunieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts