milimetr198 07.05.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Miałem dość przykry wypadek.Pękła mi złączka na przewodzie doprowadzającym wodę do budynku.Stało się to już w obrębie fundamentów, ale pod chudziakiem.Niestety zakręcenie głównego zaworu w budynku nic nie dało i wymagane było zakręcenie zasuwy w ulicy (woda lała się kilkadziesiąt minut).W związku z powyższym wypłukało mi piasek (podbudowę ) spod chudziaka.W dolnej łazience (tam gdzie przechodziła ta rura) wypłukało piasek tak do połowy wysokości ławy, czyli kilkadziesiąt cm (będę musiał wszystko skuć i odbudować poszczególne warstwy (zagęszczony piasek, chudziak, ocieplenie, izolacja, jastrych i terakota).Natomiast w dalszych pomieszczeniach (zrobiłem odkrywkę) brakuje miejscami od 1 do 3 cm piasku. Moje pytanie brzmi jak to uzupełnić bez zrujnowania całej podłogi.Rzeczoznawca, który to oceniał sugerował zerwanie parkietu i odwierty co 1 m oraz wlewanie przez te odwierty (czegoś rzadkiego Np. masa samopoziomująca) ale jak to zrobić już nie był w stanie powiedzieć. Może istnieje jakaś firma, która mogłaby pod ciśnieniem coś wstrzyknąć.Dodatkowo mam obawy czy takie odwierty w ociepleniu spowodują mostek termiczny, ale to mniejszy problem, natomiast zostanie przerwana warstwa izolacyjna z folii budowlanej.Rzeczoznawca twierdzi, że masy samopoziomujące są na tyle szczelne, że nie należy się tego obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr198 09.05.2007 05:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Podciągam temat.Nikt mi nic nie doradzi ? Zastanawiam się nad skonstruowaniem jakiejś "dużej strzykawki" i za pomocą takiego urządzenia przez wywiercone otwory wprowadzać wypełnienie.Może niekoniecznie wylewkę zamopoziomującą, ale jakiś rodzaj rzadkiego betonu.W ekspertyzie mam napisane 'Uzupełnić zaczynem cementowym"Może ktoś ma pomysł z czego zrobić taką "strzykawkę". Rozważałem kartusze od silikonu ale to raczej zbyt małą pojemność i pozostawiam takie rozwiązanie jako ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigas 09.05.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Witam Chciałbym Ci zaproponować rozwiązanie które pozwoliłoby moim zdaniem uzupełnić ubytki pod wylewką. Uważam, że rzeczoznawca miał dobry pomysł z wylewką samopoziomującą się. Wydaje mi się, że należałoby powiercić otwory w wylewce ale takie większe powiedzmy wiertnią albo koronką fi 50mm. W to włożyć na ścisk rurę kanalizacyjną 50mm powiedzmy odcinek metr wysoki lub i więcej, na to jakiś duży lej o pojemności kilkanaście litrów i w to lejemy rzadką zaprawę samopoziomującą się. Ważne aby lej na górze rury był stale zapełniony zaprawą a grawitacja, ciśnienie i właściwości wylewki samopoziomującej się zrobią swoje. Uważam, że im wyżej ten lej tym lepiej będzie wpychana wylewka pod podłogę. Wierzę, że Ci sie uda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr198 09.05.2007 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Dziękuję za podpowiedź.O ciśnieniu wytworzonym przez słup cieczy nie pomyślałem.Ale teraz pozostaje problem z czego wykonać ten lej i jak to połączyć z rurą.To musi być dość stabilna konstrukcja, wylewka wewnątrz rury i leja swoje będzie ważyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.05.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 no, ciśnienie będzie mordercze, rzędu 0,10-0,15 atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigas 09.05.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 no, ciśnienie będzie mordercze, rzędu 0,10-0,15 atm Zamiast pisać słowa nie wnoszące żadnego sensu w temat zaproponuj coś od siebie. Czy Cię nie stać? A ilość postów "napstrykałeś" takimi "pomocnymi wpisami" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.05.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 no, ciśnienie będzie mordercze, rzędu 0,10-0,15 atm Zamiast pisać słowa nie wnoszące żadnego sensu w temat zaproponuj coś od siebie. Czy Cię nie stać? A ilość postów "napstrykałeś" takimi "pomocnymi wpisami" ? zdaje się, że tak nawet tym postem posuwam licznik mozolnie do przodu milimetr198 może agregat tynkarski, coś redukującego średnicę, otwory fi 10-20mm najpierw mocno rozwodniona zaprawa, potem gęstsza, ale to wszystko to półśrodki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 09.05.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Na forum ktos miał podobny problem i chyba zastosował wspomniany już agregat tynkarski. Na kopalniach jest coś takiego jak podsadzka hydrauliczna wypełnia się tym wyrobiska. Pompuje się wodę z piaskiem woda odpływa (tam ma gdzie) piasek zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr198 10.05.2007 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 no, ciśnienie będzie mordercze, rzędu 0,10-0,15 atm Da się uzyskać i większe nawet rzędu 1 atm, kwestia wysokości. Coś tam jeszce z fizyki pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts